Kauden avainpelaajat tähän mennessä

Ennen sarjan alkua pidin tätä kautta mahdollisena, jolloin jopa nelossija ja sitä kautta Mestareiden liigapaikka menetetään. Tästä ei ole kuitenkaan ollut mitään merkkejä avauskierroksella Aston Villalle kärsityn kotitappion jälkeen. Päinvastoin liigacupia lukuun ottamatta tulokset ovat pääasiassa olleet hyviä, paljon parempia kuin olisi voinut ennustaa.

Tähän mennessä täytyy olla tyytyväinen, mutta samaan hengenvetoon on hyvä muistaa kauden olevan vielä pahasti kesken ja mitään ei ole vielä saavutettu. Mahdollisuudet menestykseen ovat olemassa, vaikka tammikuun siirtoikkuna oli jälleen kerran paha pettymys, jonka pelkään maksavan taas kalliisti loppukauden aikana.

Jos kuitenkin katsotaan tähän asti tapahtunutta ja pelaajien esityksiä. Lähdetään maalivahdeista liikkeelle ja silloin puhutaan tietysti Szczesnystä. Maalivahtiosasto on ollut ongelma aivan liian kauan oikeastaan aina tähän kauteen asti. Nykyinen ykkösmaalivahtimme on kuitenkin pelannut tämän kauden loistavasti ja nostanut tasoaan selkeästi. Tasaisuutta on ennen kaikkea tullut huomattavasti lisää ja helpot virheet ovat jääneet huomattavasti vähemmällä. Montaa maalia ei voi laittaa puolalaisen piikkiin koko kaudella ja vastaavasti monta pistettä on saatu miehen huipputorjuntojen ansiosta. Szczesnya voi tällä hetkellä pitää liigan yhtenä parhaista ellei jopa parhaimpana maalivahtina.

Useasti kuulee sanottavan kuinka etenkin puolustuslinjan ja koko joukkueen parantunut puolustuspeli on auttanut Szczesnyä ja tässä ei ole mitään väärää. Homma toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan eli kiitosta on syytä jakaa maalivahdinkin suuntaan. Parantuneet otteet maalilla ovat auttaneet puolustajia ja koko joukkueen puolustamista, kun enää ei tarvitse pelätä aina vastustajan saadessa edes puolittaisen paikan pallon löytyvän verkon perukoilta.

Puolustuksesta voisi nostaa useita nimiä esille. Sagna pelaa loistavaa kautta taas kerran ja viime kaudella nähnyt heikot otteet ovat historiaa. Tähän liittyen olisikin äärimmäisen tärkeää saada ranskalaisen nimi jatkosopimuspaperiin. On todella tyhmää jos Sagna vaihtaa maisemaa sen takia, että Wenger ei suostu tarjoamaan kahden vuoden sijaan pelaajan haluamaa kolmen vuoden jatkoa, kun palkankorotus nykyiseen 60 000 punnan viikkopalkkaan, jolla Sagna on pelannut koko seurassa olo aikansa ilman palkankorotuksia, olisi uutisten mukaan vain 10 000 punnan luokkaa. Tämän luokan korotus on todella pieni verrattuna yleiseen palkkatasoon seurassa. Mikäli Sagna tuohon todella suostuu olisi kolmen vuoden jatkon tarjoamatta jättäminen Wengeriltä todella typerää toimintaa. Viimein puolustuspeliä on saatu paremmalla tasolle ja Sagna on ollut yksi merkittävä osa kokonaisuutta ja toivottavasti on jatkossakin.

Sagnan lisäksi Koscielny pelaa loistavaa kautta. Ranskalainen on pelannut ennenkin jaksoja hyvin, mutta tällä kaudella vähän Szczesnyn tapaan otteet ovat vielä tasaisempia, vaikka alkukauteen edelleen mahtuu muutamia heikompia hetkiä ennen kaikkea aiheutettujen rankkareiden muodossa. Näistä huolimatta Koscielny on kuitenkin ehdoton onnistuja ja toivottavasti jatkaa kauden loppuun asti nykyisellä tasolla sekä myös pysyy kunnossa hurjista pelimääristä huolimatta.

Jos kuitenkin yksi pitää valita, niin puolustajista Mertesacker nousee avainhahmoksi ja suurimmaksi onnistujaksi tähän mennessä. Saksalainen on pelannut oikeastaan koko kauden loistavalla tasolla ja ottanut puolustuksen johtajan roolia kunnolla itselleen. Palautetta mies on jakanut joukkuetovereille niin heikoista suorituksista kuin myös pelin jälkeisestä tökeröstä käyttäytymisestä. Ennen kaikkea kuitenkin otteet kentällä tekevät Mertestä korvaamattoman tärkeän pelaajan nykyjoukkueessa. Puolustuspeli toimii, vaikka vierellä olisi Vermaelen tai Sagna, mutta jos taas puolustuksen keskusta joudutaan muodostamaan ilman saksalaista, niin se on yleensä tarkoittanut vaikeata ja tuloksellisesti heikkoa peliä. Tähän mennessä saksalaitopparimme on pysynyt kunnossa loistavasti Koscielnyn sekä Sagnan tapaan ja samaa pitää toivoa loppukaudelta jos menestyksestä halutaan haaveilla.

Keskikentällä Flamini on tuonut ryhtiä puolustamiseen ja toisen vaihtoehdon Artetan rinnalle. Tämä on erittäin tervetullutta ja vaikuttanut osaltaan tähän asti hyvin menneeseen kauteen. Jos kuitenkin keskikentältä myös valitaan yksittäinen pelaaja, niin tähän asti valinta olisi Ramsey loukkaantumisesta huolimatta. Walesilainen nosti tasoaan aivan huimasti tälle kaudelle ollen alkukaudesta koko liigan paras pelaaja. Ramseyn tekemisen ansiosta ja ennen kaikkea maaleilla ja syötöillä ratkesi useampi ottelu meidän voitoksi. Valitettavasti vain epäonnistunut reisivamman kuntoutus tai liian aikainen yritys saada mies pelaavaan kokoonpanoon Wengeriltä näyttävät pilaavan Ramseyn loppukauden ja siinä samassa heikentävän joukkueen menestymismahdollisuuksia.

Hyökkäyksen osalta ei tarvitse arpoa parasta pelaajaa, sillä vaihtoehtoja ei oikeastaan ole kuin yksi, ainakaan sellaisia johon Wenger luottaisi ja antaisi peliaikaa. Kauden aloitus Giroudilta oli loistava ja maaleja tuli huomattavasti parempaan tahtiin kuin edellisellä kaudella. Mitä pidemmälle kausi on kuitenkin edennyt, niin oikeastaan sitä harvemmassa ovat ranskalaisen onnistumiset maalien muodossa olleet. Ylipeluutus ja siitä seuraava väsymys ovat varmasti osa selitystä maalihanojen kuivumiseen. Onneksi Giroud tuo pelaamisellaan joukkueella muutakin etua kuin maaleja, vaikka tietysti kärkimiehen ensisijainen ja tärkein tehtävä on laittaa palloa verkkoon. Joka tapauksessa hyökkääjän tontti niin laadun kuin leveydenkin puolesta on paikka, jossa annamme kilpailijoille aivan liikaa tasoitusta. Wengerillä on nyt ollut sekä kesän että tammikuun siirtoikkuna aikaa korjata asia, mutta mitään ei ole tehty. Jos kausi päättyy jälleen kerran karvaaseen pettymykseen taas kerran johtuen vahvistusten hankkimatta jättämisestä, niin se ei jätä mitään sanansijaa selityksille.

Tähän mennessä kauden kolme parasta ja tärkeintä pelaajaa ovat mielestäni olleet Mertesacker, Ramsey ja Szczesny ja vieläpä juuri tuossa järjestyksessä. Jos Ramsey olisi pysynyt kunnossa olisin ehkä antanut ykkössijan walesilaiselle, mutta nyt loukkaantumisesta johtuen Merte menee ykköseksi. Nämä pelaaja-arviot ovat tietysti pitkälti maku-asioita, mutta tähän asti kuluneen kauden osalta järjestys on tuo omissa papereissani.

13 thoughts on “Kauden avainpelaajat tähän mennessä

 1. Loistava postaus Ville!! Hyvä aihe, jota jatkuvasti on sivuttu, mutta nyt aiheesta nostetaan esiin.

  Tuota kriittisintä avainkolmikkoa on paha lähteä haastamaan. Siinä on kyllä kolme erittäin laadukasta ja tasaista suorittajaa tältä kaudelta. Szczesny on selkeästi ollut ihan eri pelaaja kun sai itsensä kuntoon noin vuosi sitten. Yhtenä selkeänä muutoksena näkyy kypsyminen. Aiemmilta kausilta tuttu show ja velmuilu on jäänyt vähemmälle ja mies on keskittynyt itse tekemiseen. Ja se näkyy tilastoissa. Merten kohdalla taas tasonnosto viimeisen vuoden ajalta on ollut tajuttoman kova. Tiettyjä fyysisiä haasteita on edelleen vaikkapa nopeuden kanssa, mutta BFG on pystynyt kompensoimaan nuo heikommat alueet liki täydellisesti muulla osaamisella. Huikee ukko!

  Ramseyn loukkaantumisiin taitaa myös kaatua mahdollisuudet kauden pelaajan palkinnosta, ihan siis koko liigassa. Joku Suarez tai Toure sen saattaa anyway voittaa, mutta Ramsey olisi ollut tiukka haastaja. Ramseylla kaiki kisat mukaan luettuna 6 voittomaalia. Toivotaan, että ehtii sinne maaliskuun kriittisiin peleihin Chelsea ja Cityä vastaan mukaan. Ja hyvin levänneenä palaa alkukauden tasolleen.

  Kevättä ajatellen on edelleen jaossa noita avainpelaajan rooleja. Cazorla on viime viikot selkeästi ottanut tuollaista viittaa. Uskon, että myös Wilshere voisi olla potentiaalinen kaveri ottamaan isoa roolia. Toki sitä toivoisi, että myös Özil voitaisiin nostaa noiden pelaajien joukkoon.

 2. Noinhan se suurin piirtein menee, miten blogisti sen kirjoitti. Joskus ikuisena pessimistinä on mukava olla väärässä. Itsehän pidin kesällä Flaminin hankintaa lähinnä vitsinä, luottoa polakkiin ei ollut edellisten kausien perusteella enää pisaraakaan jäljellä ja Ramseyn olin jo tuominnut menetetyksi lupaukseksi. Mertesackeriin, kuten kaikkiin muihinkin Saksan maajoukkueen pelureihin, luottoa on aina löytynyt ja on hieno homma, että otteet seuratasolla alkavat olla samaa tasoa kuin kansainvälisissä peleissä.

  Niistä pelaajista, joilta eniten odotettiin Özil oli alkukaudesta supervireessä, enää valitettavasti ei. Toivottavasti käy niin kuin Espanjan kävijöillä yleensä, että otteet paranevat taas keväällä kun säät lämpenevät ja sateet vähenevät. Walcott menetettiin loukkaantumiseen, mikä oli harvinaisen huono homma, koska viimeinkin alkoi näkyä merkkejä siitä, että pelikäsityksessä ja etenkin viimeistelyssä oli tapahtunut edistystä. Wilshere on ollut muutamissa peleissä ok, mutta turhan usein aivan täysin kuutamolla ja joukkueen huonoin pelaaja. Toki odotuksetkin ovat jatkuvasti epärealistisella tasolla. Noh, jos meinaa seuralegendaksi ja maajoukkueen vakiokasvoksi nousta, pitää epärealistisetkin odotukset pystyä lunastamaan. Toivottavasti kuntoutuu pian ja alkaa latomaan maaleja ja pelaa itsensä Brasilian kisakoneeseen.

 3. Muistakee, että Wenger oli nero tuodessaan Ramseyn tuolle tasolle.. ja muistakee myös, että tuskin oli Wengerin vika että Ramsey loukkaantui heti paluunsa jälkeen. Tuskin Wenger päättää siitä koska pelaaja on valmis pelaamaan?

  • Niin, raja nerouden ja hulluuden välillä on häilyvä. Ramseyn kohdalla toki on helppo jälkiviisaasti sanoa Wengerin tienneen. Sori ny Isse, mutta Denin kohdalla itsepäisyys ei tuonut ihan samaa tulosta.

   Ja uskon Wengerin olevan mukana prosessissa kun loukkaantunut pelaaja palaa. Suurin vastuu toki lienee fysio-tiimillä.

   • No mutta Rämsin kohdalla nero… 😛 Häilyvä raja..

    Vaikea tuosta ”kipeän” pelaajan peluuttamisesta on kiistellä, kun ei tiedä faktaa. Vääryys on kertoa asiat faktoina.

 4. Ei tuonut Denin kohdalla samaa tulosta, koska luopui pelaajasta juuri kun dominointi oli alkamassa. Wenger toki tietää tämän, mutta halusi enemmän haastetta.

 5. Hah… Ilmeisesti Denillä meinaatte Denilsonia. Yksi vastenmielisimmistä pelaajista, mitä Arsenalissa on pelannut koko 30-vuotisen seurantajakson aikana. Toivottavasti ne brassilainat on jo pysyviä, eikä tätä pelleä enää Arsenalissa ikinä nähdä. Valitettavasti Diaby, kaikista pahin pysähtyneisyyden ajan vertauskuva ja suurin Arsenal-inhokki koskaan on vielä palkkalistoilla. Turha lässyttää lahjoista tai Suomea vastaan dominoinnista, totuus on, että Diaby on pelannut koko lähes 8-vuotisen Arsenal-uransa aikana tasan yhden hyvän pelin – joku Liverpool-matsi pari vuotta sitten.

 6. Jos abuu olis ollut kunnossa, Meil olis tällähetkellä 72 pojoo. Vaatimaton vajaan 20 pisteen etumatka! Holkkapolvi tulee vielä ja näyttää kaikille…. Jos ei kentällä pääse enää dominoimaan, niin ainakin vesijuoksu osaston ylipäälikköjen koulutusvastaavan paikka on sisäpiiri lähteiden mukaan varattu abulle. Elämme mielenkiintoisia aikoja….

 7. Wenger siis tiesi tuonkin! Mikä nero! Voiko suurempaa ylipäällikköä löytyä!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s