Jack Wilshere – menetetty huippulupaus vai onko vielä toivoa?

Typerät harjoitusmaaottelut iskivät jälleen loukkaantumisten tai ainakin yhdenloukkaantumisen muodossa. Wilshere ei sitten ollutkaan ihan kunnossa, vaikka ehti jo näin itsekin julistaa. Jalkapöydästä löytyi ilmeisesti jonkin sortin murtuma ja ennuste on kuusi viikkoa. Tähän ei kuitenkaan moni usko ja miksi uskoisi, kun katsoo kuinka lähes poikkeuksetta yksikään arvio ei pidä paikkaansa meidän loukkaantumisten suhteen. Olen enemmän kuin hämmästynyt jos näemme Jackin vielä tällä kaudella kentällä tykkimiespaidassa.

MM-kisat eivät kai ole tuon alkuperäisen arvion mukaan vaarassa, mutta toisaalta jos loukkaantumisen kesto perinteiseen tyyliin tuplataan alkaa tilanne olla toinen. Tietysti pelaaja varmasti haluaisi pelata kisoissa, mutta voisi olla ensi kautta ajatellen huomattavasti parempi parannella jalka rauhassa ja saada täysi pre-season alle.

Wilsheren ura ei valitettavasti ole lähtenyt ollenkaan siihen suuntaan kuin olisi voinut toivoa ja kuvitella miehen lyötyä läpi useampi kausi sitten. Paha loukkaantuminen ja muutama pienempi vamma sen lisäksi ovat pysäyttäneet kehityksen tai jopa suorastaan heikentäneet tasoa.

Tällä hetkellä näyttää todella pahalta jos ollaan rehellisiä. Wilshere on tai ainakin oli todellinen huippulupaus, jolla on kaikki mahdollisuudet nousta todelliseksi huippupelaajaksi. Nyt ollaan kuitenkin todella kaukana huipputasosta. Puolentoista vuoden loukkaantuminen oli todella paha takaisku ja taso ei ole palautunut puhumattakaan kehityksestä tuon jälkeen. Ennen loukkaantumista Wilshere tuntui kestävän iskuja todella hyvin ja pystyi pelaamaan paljon, mutta nykyään tämäkin on kääntynyt päälaelleen.

Ei Jack missään nimessä vielä menetetty tapaus ole, mutta paljon pitää tapahtua muutoksia, jotta mies pystyy lunastamaan suuret ja varmasti osittain kohtuuttomatkin odotukset. Karu totuus on kuitenkin, että tällä kaudella Wilsheren taso on ollut suurimmaksi osaksi heikko ja nähdyillä esityksillä ei ansaitse paikkaa avauksesta. Tekemisestä puuttuu rentous, pelaaminen näyttää todella väkinäiseltä ja ehkä ajoittain yliyrittämiseltä. Tähän kun lisää ongelmat kunnossa pysymisen kanssa ei tilanne ole helppo tai mitenkään positiiviselta näyttävä.

Wilshere on 22-vuotias eli pelivuosia on paljon jäljellä, mutta jalat tai vielä tarkemmin sanoen nilkat olisi syytä saada kuntoon. Lahjakkuudella tai taidoillakaan ei paljoa tee jos olet koko ajan loukkaantuneena. Tästä on esimerkkejä aivan liikaa, meillä enemmän kuin useimmilla muilla seuroilla.

Näkisin ensi kauden olevan todella ratkaiseva Wilsheren uran kannalta. Onnistuuko englantilainen ensiksikin katkaisemaan loukkaantumiskierteen, joka on kaikkein olennaisinta. Toiseksi tämän jälkeen peliesitysten taso on saatava takaisin loukkaantumisia edeltävälle tasolle ja sen jälkeen vielä pitäisi pystyä ottamaan se yksi tai kaksi ratkaisevaa askelta kehityksessä.

MM-kisojen missaaminen voisi olla lopulta hyvä asia pitkällä tähtäimellä katsottuna. Pari peliä puolikuntoisena, joko vaihdosta tai ehkä jopa avauksessa Englannin taas kerran pettyessä ja tippuessa viimeistään ensimmäisessä jatkopelissä, mutta todennäköisesti jo jäädessä alkulohkoon on tuskin ensi kauden ja jopa pidemmän aikavälin tulevaisuuden riskeeraamisen arvoista. Toki pelaaja itse ja Hodgson tuskin ajattelevat näin.

Mainokset

2 thoughts on “Jack Wilshere – menetetty huippulupaus vai onko vielä toivoa?

 1. Ihan hyvä avaus.UIhkakuvia todellakin on Jackin kohdalla olemassa, mutta mitään ei ole menetetty, vielä. Paitsi aika monta pelikuukautta uran jo tässä vaiheessa.

  Kuitenkin tässä on jo lieviä yhtenevyyksiä moniin aiempiin englantilaisiin suurlupauksiin, joiden ura jäi sitten paljon vaisummaksi mitä hype ja odotukset antoivat ymmärtää. Näkisin, että olennaista on tässä englantilaisuus, ei Arsenalin fysiotiimi tai Wengerin valmennuskyvyt. Paineet on brittiyhteiskunnassa vaan hirveän kovat tuottaa edes yksi koko maailman ihailema maailmanluokan supertähti. Rooney on alittanut jossain määrin odotuksia ja Giggs/Bale pelaavat väärän lipun alla (jos pelaavat ylipäätään maaotteluita). Jack ei ihan optimaalisesti ole ilmeisesti kyennyt käsittelemään paineita ja vaikeaa se varmasti onkin, rauhaa ei kotimaassa ole ja heti ollaan lynkkaamassa jos ei ole joukkueen parhaimmistoa.

  Tietysti tässä on sellaisiakin tekijöitä kuin Wisheren fysiikka, pienuus, taklaushalukkuus, iso nopeuden puute ja ehkäpä loukkaantumisten takia kestävyyspohjan lievät ongelmat, Jack tuntuu olevan niitä ensimmäisiä jotka väsyvät kauden/pelien mittaan. Eikä Wenger ole keksinyt oikein optimaalista roolia Wilsherelle, minusta on selvää että Özil ja Cazorla ovat suoritusvarmempia kymppipaikalla ja Ramsey juoksuvoimaisempana on paras tukemaan siinä taustalla. Keskikentän pohjalle pienuus on ongelma ja laitaan nopeus ei missään nimessä riitä. Jonkinlainen deep lying playmaker on ominaisin rooli Wilsherelle. Onko Arsenalissa tällaiselle tarvetta, on toinen kysymys.

 2. Totta kai toivoa on. Wilsherella on edelleen keikki tekniset ominaisuudet kohdillaan ja fysiikkakin riittää jos vaan pääsee loukkaantumisista eroon. Kuten Ramseylläkin, ja ehkä vielä hieman enmmän, kyse on henkisen puolen lukosta. Siinä missä se Rambon kohdalla näkyi hätäisinä ratkaisuina, näkyy se Jackin kohdalla väärinä valintoina.

  Syöttö lähtee sillon nopeasti kun voisi pitää palloa ja haastaa, puolenvaihtoa yritetään silloin kun simppeli lyhyt syöttö edistäisi peliä enemmän ja sitten se suurin ongelma on se pallon hautominen ja epätoivoiset haastot kun tila on jo tullut muualle ja pitäisi syöttää. Lisäksi voisi laukoa enemmän kun ainakin vasuri on ihan kohtuullinen.

  Yksi asia mikä Wilsheren pitää myös oppia, että hän ei ole kovin nopea pelaaja eli kun vastustaja on ohitettu niin seuraava ratkaisu pitää tulla nopeasti sillä ainakin valjussa kaveri juostaan kiinni aika lailla heti, Lisäksi kun koko on mitä on niin puhtaissa vääntötilanteissa tulee nekkuun. Liian usein Jack tekee yhden asian hyvin, mutta seuraava tilanne meneekin persiilleen kun lulee, että aikaa on enemmän kuin onkaan.

  Taktinen kurinalaisuus on tietysti myös yksi parantemisen kohde. Ramsey voi vielä sinkoillakin jossain määrin, koska kaverin ”moottori” on niin älytön, että ehtii paikkaamaankin vielä, mutta Jackin pitäisi pystyä ennakoimaan tilanteita paremmin. Uskon, että peliäly riittää tähän, mutta yliyrittäminen ja intoilu jättää välillä ne aivot varjoonsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s