Sekalaisia ajatuksia päättyneestä kaudesta ja tulevaisuudesta

Nelospaikka sarjassa oli taas tuttuakin tutumpi lopputulos. Ennen kauden alkua veikkaisin nelossijan olevan maksimi ja tippumisen kärkinelikon ulkopuolelle olevan myös todellinen uhka. Tietysti olimme puoli kautta sarjan piikissä, mutta yhtä lailla voi sanoa nelossijastakin loppujen lopuksi käytäneen jonkin asteinen kamppailu Evertonin kanssa.

FA Cupin voitto on tietysti asia, joka kääntää kautta selkeästi positiivisen suuntaan. Tämä kuitenkin puhuttaessa vain tästä yhdestä kaudesta, joka sattui viimeiselle vuosikymmenelle harvinaisesti päättymään pokaalijuhliin.

Pokaali voisi olla jonkinlainen ponnahduslauta tulevaisuuteen, kuten jo vuosikausia on jossain yhteyksissä todettu. Valitettavasti en näe asian olevan alkuunkaan näin. 2005 vuoden jälkeen Wenger on pääsääntöisesti uhrannut Liigacupin, mutta myös FA Cupin nelossijan sekä Mestareiden liigan edessä kausi toisensa jälkeen. Olisikin melko nurinkurista nyt väittää, että kun viimein voitimme FA Cupin peluuttamalla osittain kakkosmiehistöä olisi se jotenkin kaiken paremmaksi muuttava taikaisku.

Myös se on vähintään kummalista, että Wengerin kannalla edelleen olevat kannattajat ovat vuosikaudet hyväksyneet ja olleet valmiita uhraamaan molemmat Englannin sisäiset cup-kilpailut Mestareiden liigaan pääsyn eli nelossijapokaalin takia, mutta nyt kun satuimme voittamaan FA Cupin tarkoittaa se automaattisesti kaiken olevan hyvin ja managerin saavan jatkaa entiseen malliin. Ei se niin voi olla, vaan joko FA Cup on tärkeä, jolloin sen uhraaminen aiempina vuosina on ollut todellinen virhe tai sitten sen voittaminen ei nytkään ole mikään erityinen juttu.

Tulokset ovat parantuneet heikompia joukkueita vastaan tällä kaudella, mutta se ei vielä riitä loppuun asti millään. Kovempia joukkueita vastaan meidän saldo on todella murheellinen ja menee vain melkeinpä heikommaksi kausi toisensa jälkeen.

Hankinnoista puhuttaessa Sanogon ja Källströmin tapaiset pelaajat eivät vain ole millään perusteltuja, vaikka kuinka asiaa katsoo. Meidän resursseilla ja statuksella siirtokohteiden pitäisi olla jotain aivan muuta. Enkä todellakaan tarkoita kaikkien hankintojen siirtosumman täytyvän olla kahdeksan numeroinen luku. Ei todellakaan, mutta jos välillä hankitaan ilmaisia tai halvempia pelaajia, niin niissäkin täytyy olla jokin järki. Pari vuotta loukkaantuneena ollut junnu Ranskan kakkosliigasta joukkueen kakkoskärjeksi tai parhaat päivänsä nähnyt loukkaantunut ruotsalaiskeskikenttäpelaaja eivät vain ole millään muotoa hyväksyttäviä hankintoja. Flamini oli suhteellisen onnistunut haku, vaikka rooli jäi kyseenalaisesti pelkäksi Artetan varamieheksi mitä pidemmälle kausi eteni.

En yksinkertaisesti näe managerimme toiminnassa pokaalista huolimatta mitään sellaisia merkkejä, että olisi syytä odottaa parempaa huomista. Ehkä voitamme jonkun pokaalin samalla tavalla kuin nyt tarpeeksi monella yrityksellä tulevina vuosina, mutta mistään parannuksesta liigassa tai Euroopassa on turha uneksia. Tämä vaatisi todellista muutosta ennen kaikkea taktiikoissa, peleihin valmistautumisessa, vastustajan huomioimisessa ja siirtomarkkinoilla toimimisessa. Vaikea kuvitella yhden saatikka useamman osa-alueen edellä mainituista olevan sellainen, johon Wenger tulee tekemään tarvittavia muutoksia.

Jälleen kerran korostan kaiken edellä sanotun olevan vain oma mielipiteeni seuran ja joukkueen tilasta. Olen todella mielelläni väärässä ja mikä olisi sen parempaa kuin, että Wenger palauttaisi meidät terävimpään kärkeen, kuten managerikautensa alkupuolella. Tähän moni uskoo samoin kuin siihen, ettei Wengeriä parempaa manageria seuraan ole saatavilla. Henkilökohtaisesti olen vain täysin toista mieltä molemmista asioista upeasta viime viikonlopusta huolimatta.

Mainokset

4 thoughts on “Sekalaisia ajatuksia päättyneestä kaudesta ja tulevaisuudesta

 1. Lienee selvää, että Wengerin johdolla fa cup jää jälleen taka-alalle, koska pokaaliton ajanjakso saatiin poikki ja koska se pokaali tuli nimenomaan fa cupista.

  Kyllähän tästä kaudesta kaiken kaikkiaan jäi hyvä maku, vaikka suurena miinuksena olivatkin törkytappiot. Valkun pokaalista olisimme paremmin skabanneet ilman perinteistä loukkaantumissumaa. Sieniliiga jäi arvoitukseksi Konsonantin ulosajon takia.

  Barca se jo tekee diilejä eli ihan turha sanoa, että MM-kesänä ei natsaa ennen heinäkuun puoliväliä.

 2. Nelossijapokaalitavoitetta jos kehtaa edes kommentoida, niin eilenhän Manu vahvisti van Gaalin viimein pomokseen. Minusta hyvä asia: hyvä valmentaja, mutta ei enää mikään seksikäs tuore nimi ja hankaloittaa uudelleenrakentamista heillä. Kaikki pelaajat eivät ole innostuneita van Gaalin kurikomppaniasta ja suosikkisysteemistä, mutta hän on ehdottomasti remohttimiehiä, ovet tulevat käymään. Ja todella kuluttava valmennustapa, jolla ei kestä ehkä pitkään. van Gaal ei ole kyllä yhtään Fergusonin näköinen valmentaja, joten tuskin vanha pappa siellä enää on vetelemässä naruista.

  Kaiken kaikkiaan Spursin ja Manun käymistila antaa mukavasti siimaa Wengerille, nelossijapokaali ei ole äärimmäisen uhattuna, varsinkin kun Poolin niiaus on erittäin todennäköinen. Tavoitteiden pitää olla korkeammalla, mutta näkisin että seuraavaksi tosiaan Wenger panostaa varmasti yhtä kovaa UCL-voitton ja liigavoittoon. Kuitenkin nämä tavoitteet vaatinevat erityylistä rakennustyötä, liigaan Arsenal on liian pehmeä ja Eurooppaan liian hidas ja taitorajoitteinenkin maalinteon suhteen.

 3. Kaikki varmasti jo tietävätkin, mutta siis Rotsi ei tänään ole mukana Huuhkajat-Tšekki-matsissa. Syyksi on ilmoitettu ”sairaus”. Darra tai cup-voiton jatkobileet voidaan toki sairaudeksikin tulkita…

 4. Itse en näe kaikkia asioita ihan noin mustavalkoisena. Kyllähän pystien nostaminen tuntuu aina hyvälle, tai vastaavasti pahalle kun se tekee jonkun toisen joukkueen kapteeni. Enemmän kuin mieluusti noita viime lauantaisia fiiliksiä olisi kokenut enemmän tässä yhdeksän vuoden aikana. Pidemmän aikavälin tarkastelulla ainakin itse pystyn ymmärtämään ratkaisuja kansallisten cupien osalta. Uuden stadionin myötä seurassa jouduttiin tekemään linjauksia. Kenties Wenger vei tuon idealismin pidemmälle kuin olisi tarvinnut, tai sitten ei, paha sanoa varmuudella mitään. Resurssit eivät antaneet myöten kamppailla parhaista pelaajista, koska ulkopuolista rahaa ei haluttu sisään pumpata.

  Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että uudelleenrakennusta piti tehdä pienemmillä satsauksilla ja osin hyödyntäen omaa tuotantoa. Kuten olemme saaneet todeta, niin noissa halvempien korien pelaajissa on riskejä. Onhan siellä tullut hyviäkin onnistumisia (Sagna, Mertesacker, Koscielny, Podolski, Ramsey). Mutta myös ohilyöntejä (Gervinho, Denilson, Santos jne). Oman akatemian kautta on edustukseen asti noussut Szczesny, Gibbs ja Wilshere. Nuorten cupin voittaneesta ryhmästä yritettiin muitakin, mutta Emmanuel-Thomas, Bartley, Lansbury ja Frimpong eivät kuitenkaan olleet riittävällä tasolla. Ramseya ei ehkä voida laskea omaksi tuotteeksi, vaikka varmaan kriittiset askeleet ottikin Arsenalissa.

  Rinki on monesti ollut hieman kapea, ainakin verrattuna moniin muihin kärkijoukkueisiin. Itse uskon, että on ollut pakko priorisoida. Sijoittumiset neljän joukkoon ja sitä kautta pääsy Mestarien liigaan ovat pitäneet seuraa edes jossain määrin mukana vaikkakaan ei ihan kirkkaimmalla huipulla. Kansallisten cupien voittaminen ei kerrytä kassaan juuri mitään. Rahan kautta ei kaikkea tietenkään tarvitse arvottaa mutta ymmärrän, että Arsenalin toimintamallissa tippuminen Eurooppa-liiga paikoille tai jopa niiltä pois olisi pidemmässä juoksussa saattanut olla kohtalokasta. Näissä cup-”uhrauksissa” on myös sellainen näkökulma, että siellä walcottit, szczesnyt, wilsheret, gibbsit, ramseyt ja kumppanit ovat saaneet kovia otteluita ja arvokkaita kokemuksia. Sillä hetkellä asia ei lämmitä, mutta se osaltaan mahdollisti viime lauantain kaltaiset hetket.

  Sinänsä olen ihan samaa mieltä siitä, että nyt pitäisi jotain tapahtua. Taloudellinen asema on parantunut ja paranee entisestään uusien sopimusten myötä. Pelimerkkejä on käytössä enemmän. Toisaalta myös Arsenalin runko on melko hyvässä tilanteessa. Mielestäni edellisiin kausiin nähden tämä kausi toi mukanaan kehitystä. Samalla se kuitenkin osoitti, että matka on vielä kesken. Nyt Wengerillä ja seuralla ei ole enää tilaa piiloutua vanhojen perusteiden taakse. Nyt on pääomaa ja kaikin puolin resurssit kunnossa. Kunnianhimon pitäisi konkretisoitua entistä vahvemmin.

  Se nyt vielä on sanottava, että mestaruuksien voittaminen on aina hankalaa. Itselle riittäisi nähdä se, että eteenpäinmeno jatkuu edelleen jos ensi kaudella ei kannuja nostella. Tämä kausi on aika konkreettisesti osoittanut kuinka hankalaa voittaminen joskus on. Tällä kaudella ilman minkäänlaista kannua jäivät Manu, Chelsea, Liverpool, Barcelona, Inter, Milan, Porto jne. Tällä vuosituhannella CL:n voittaneista jengeistä siis ainoastaan kaksi on pystynyt voittamaan jonkun mestaruuden!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s