Jatketaan ajatuksilla päättyneestä kaudesta

En edelleenkään voi olla näkemättä viime kesää ja tietysti juuri päättynyttä kautta suurena menetettynä tilaisuutena erityisesti liigan osalta. Kilpailijoista Manchester City ja Chelsea vaihtoivat manageria, ManU romahti Fergusonin lähdön jälkeen ja Liverpoolilla oli omat sotkunsa Suarezin kanssa kesällä, kuten varsin hyvin tiedämme. Olimmehan juuri osallisia tuossa todella heikosti meidän kannalta päättyneessä kuviossa.

Me olimme oikeastaan ainoa kärkijoukkue, jonka ei tarvinnut käyttää aikaa suuremmin muutoksiin, eikä harvinaisesti yksikään avainpelaaja ollut siirtymässä muualle. Tämä toki osittain siitä syystä, että lähes kaikki maailmanluokan pelaajat ja entiset kapteenit oli jo aiempina vuosina myyty.

Jos emme pystyneet viime kesänä ja kautena käyttämään eduksi edellä kuvattua asetelmaa niin kuinka ihmeessä tulevalla kaudella pystymme kilpailemaan yhtään paremmin? Özilin hankinta toi valoa pitkästä aikaa seuraan, kannattajiin ja ennen kaikkea joukkueen tekemiseen, mutta rehellisyyden nimissä saksalainen ei ollut pelaajatyyppinä ja pelipaikaltaan se mitä joukkue kaipasi eniten tai edes toiseksi eniten. Tästä huolimatta ennätysostoksemme tuoma noste kesti alkukauden ajan ja tämä yhdistettynä Ramseyn hurjaan vireeseen sekä helppoon otteluohjelmaan oli joukkue kauden ensimmäiset kuukaudet aivan erinäköinen kuin aikaisemmilla kausilla.

Mitä pidemmälle kausi kuitenkin eteni sitä enemmän vanhat ongelmat ja huonoksi havaitut toimintatavat alkoivat taas nostaa päätään. Mikään näistä ei tullut yllätyksenä jos seuraa on kannattanut ja seurannut pidempään kuin pari vuotta. Tammikuun siirtoikkuna oli varmasti yhtä paha tai oikeastaan vielä pahempi kuin kesä.

Olimme sarjan kärjessä, mutta ongelmat olivat alkaneet näkyä ja kasaantua. Siirtoikkuna olisi kuitenkin tarjonnut mahdollisuuden tuoda ainakin hyökkäykseen ja laiturin paikoille uutta maalintekovoimaa sekä suoraviivaisuutta pelitapaan. Tämä mahdollisuus jätettiin kuitenkin käyttämättä. Olen aivan varma, että näin ei olisi toimittu jos nelossija olisi ollut uhattuna, mutta nyt sitä pelkoa ei näyttänyt olevan, vaikka tosiasiassa siihen nelossijataisteluun vielä myöhemmin ajauduttiin Evertonin kanssa.

Arshavinin osto noin kuusi vuotta aiemmin oli osoitus kuinka nelossijan ollessa uhattuna pelimerkkejä kyllä käytettiin, mutta nyt oli kyseessä ”vain” mestaruus, joten miksi tehdä mitään ylimääräisiä, kun tärkein eli sijoitus neljän joukkoon näytti ilman hankintojakin varmalta. Lisäksi jos joku haluaa piiloutua rahaselityksien taakse niin kuinka on mahdollista, että viisi vuotta sitten oli mahdollista hankkia seuran ennätysostolla Arshavin, mutta nyt tammikuussa ei saatu ketään? Tämä siitäkin huolimatta, että seuran talousluvut ovat koko ajan parantuneet ja kaikki mittarit osoittavat rahaa olevan käytössä suuriakin summia. Tietysti jos haluaa uskoa, että maailmassa ei vain ollut saatavilla pelaajia, jotka olisivat Sanogoa parempia hyökkääjiä tai Wilsherea parempia laitureita tai Artetaa parempia keskikentän pohjapelaajia, niin sitten ei voi mitään ja täytyy tyytyä tilanteeseen.

Mestareiden liiga päättyi tuttuun tapaan ensimmäiselle jatkokierrokselle, kun ensin lohkovaiheen viimeisessä ottelussa oli menetetty lohkovoitto. Tämä on niin tuttu tarina edellisiltä ties moneltako kaudelta ja sama tullaan todennäköisesti kokemaan jatkossakin.

FA Cup oli kuitenkin se kisa, joka pelasti kauden tai ainakin muutti sitä huomattavasti paremmaksi. Ironista sinänsä, kun yleensä kilpailu ei ole kuulunut arvoasteikossa järin korkealle. Ei se sitä tänäkään vuonna ollut, vaan Mestareiden liiga meni edelle, vaikka jatkopaikka Bayernia vastaan oli menetetty jo ensimmäisessä osaottelussa. Onneksi kuitenkin Podolski, Gnabry ja kumppanit toivat energiaa ja suoraviivaisuutta kentälle muun muassa Tottenhamia, Liverpoolia ja Evertonia vastaan, joka toi voitot. Kotietu joka kierroksella oli suuri asia ja lisäksi Wiganin tiputettua Manchester Cityn oli homma auki loppuun asti.

Tietysti FA Cupin voitto on aina voitto ja sitä on turha väheksyä, mutta vastaavaa reittiä tai arvontaa tuskin kovin monena vuotena tulee vastaan. Eipä ole tainnut tulla kertaakaan ennen ja siinä varmaan yksi syy, jonka takia FA Cupin voittoja ei ollut yhdeksään vuoteen tullut.

Kaiken kaikkiaan päättynyt kausi oli todella ristiriitainen. Odotukset elokuussa kauden alkaessa olivat nollissa kesän sekoilujen jälkeen, mutta Özilin hankinta muutti tunnelmia jonkin verran, vaikka toki kyseessä oli vain yksi pelaaja. Hyvin mennyt alkukausi näytti lupaavalta ja odotukset monissa piireissä nousivat. Sitten kuitenkin todellinen romahdus kaikissa muissa kilpailuissa kuin FA Cupissa veti tunnelmat taas todella matalalle. Kauden viimeisessä pelissä kuitenkin pokaalin voittaminen tuntuu mahtavalta ja varsinkin, kun edellisestä voitosta oli kulunut pieni ikuisuus.

Jollain tavalla onnekas pokaali jää kuitenkin suurella todennäköisyydellä yksittäiseksi voitoksi jos perustavanlaatuisia muutoksia ei kesällä tapahdu. Oikeilla muutoksilla näkisin joukkueessa ja ennen kaikkea seuralla olevan hurja potentiaali parantaa nykyisestä. Tämä todella olisi se mitä itse kaipaan. En todellakaan ole niin naiivi, että kuvittelen voittamisen olevan helppoa tai jotenkin meidän etuoikeus.

Silti mahdollisuudet korkeammalle olisi jos seuran resursseja käytettäisiin paremmin ja muutoksia uskallettaisiin tehdä. Ennen kaikkea se palauttaisi toivon paremmasta huomisesta. Tämä olisi se suurin juttu, sillä uusi kausi aina ennen oli uusi mahdollisuus, mutta nykyään jo monen kauden ajan edes tuo ei ole pitänyt paikkaansa, koska kausi toisensa jälkeen ovat olleet suurin piirtein kopioita toisistaan samoine tapahtumineen ja virheineen.

Mainokset

8 thoughts on “Jatketaan ajatuksilla päättyneestä kaudesta

 1. Same old, same old…

  ”Jollain tavalla onnekas pokaali”… hmm… ilmeisesti aiemmat finaalit on hävitty huonon managerin, riittämättömän rosterin ja heikkojen toimintatapojen takia?! Arsenal tiputti matkalla mestaruuteen liigan 2., 5. ja 6. sijoittuneet joukkueet sekä hallitsevan mestarin. Finaalissa nousi voittoon kahden maalin tappioasemasta, ensi kertaa lähes puoleen vuosisataan. Do I feel lucky?

  Aika nopeasti tämä meni taas tuttuihin olkiukkoihin ”mutku yhdeksän vuotta” ja ”mikään ei koskaan muutu”. Mietinkin keväällä, että mitä tapahtuu jos näin sattuisi käymään. Yllättävän äkkiä se samppakalja muuttui kitkeräksi puolityhjästä pokaalista juotuna.

  Mikään ei muutu! Vai muuttuuko, tai onko muuttunut? Ei tässä kovin montaa vuotta tarvitse pakittaa bloginkaan teksteissä, kun huudettiin jatkuvasti hankinnoiksi valmiita pelimiehiä. Eikä näitä afrikan-ranskalaisia junnuja. Viime vuosina on tullut sisään useampia pelaajia Ranskan, Saksan ja Espanjan maajoukkueesta. Näiden lisäksi Artetan ja Flaminin kaltaisia rutinoituneita pelaajia. Näiden lisäksi toki muutamia nuorempiakin ukkoja, kuten Sanogo. ”Spend some f*cking money!”. Ehkä tämäkin lause voidaan kuitata. Eikä pelkästään Özilin takia. Toihan Wenger toissa kesänä kertaheitolla sisään nipun Cazorla-Giroud-Podolski.

  Wenger (tai kenties se sitten oli Bould) sai myös kasattua melko hyvän puolustuslinjan. Tämän kauden osalta se riitti yhden kannun voittamiseen. Kolmessa pelissä se hajosi todella pahasti, mutta varmaan noin 90% kaudesta se toimi hyvin, jopa erittäin hyvin. Edellisellä kaudella se ei toiminut yhtä hyvin eikä yhtä suurta osaa kaudesta. Jotain siis on tapahtunut. ”Wenger ei osaa enää kasata voittavaa joukkuetta”. I rest my case…

  Jos asioita tarkastelee objektiivisesti, niin varmasti löytyy asioita, joissa kehitystä on tapahtunut, ilman mitään ”mutkuja”. En sano, että nyt pitäisi tyytyä tilanteeseen tällaisenaan, hell no! Omasta puolestani Wenger saa jatkaa, koska juurikin jotain on tapahtunut viime vuosina. Toivon kehityksen edelleen jatkuvan, olkoonkin sitten hitaana. Mutta jos ei, niin siinä tapauksessa managerin tulee vaihtua!

  p.s. Voisko joku vielä kertoa, että kuinka karmaiseva virhe oli jättää se Fellaini hankkimatta viime kesänä…

 2. Liian pitkiä ja narisevia on Jarkan kommentit.
  Nooh, sana on vapaa niinkuin pitääkin ja toivotaan että nämä ainoat ja oikeat ’Finngooners’ – sivut säilyvät.

  Arsenal.

  • Tän päivänen kommentti oli ehkä vähän liian suora hyökkäys blogin kirjottajaa kohtaan, mutta kyllähän toi eilinen teksti oli yksi parhaista mitä täällä sivustolla on koskaan ollut – blogit mukaanlukien. Ainut miksi se ei saanut sen enempää kehuja on ettei täällä sivustolla enää kauheesti aktiivikirjoittajia ole jotka ei haluisi Wengerin päätä vadille, vaan lukijakunta on pikkuhiljaa muokkaantunut blogin agendan mukaiseksi. Ite toivon että Jarkka jaksaa kirjottelemistaan, ehdottomasti tää sivusto kaipaa myös toisen näkökulman kannattajia keskustelun mahdollistamiseksi.

   • Wengerkö giljotiiniin? Höpö höpö, hyvä mies. Vaihtoon seuraavan sopparin jälkeen, muihin Arsun johtotehtäviin.
    Mulla pätkii taas netti, kuka kielsi Jarkkaa kirjoittelemasta, outoa…

 3. Vahvasti tuovat huhut Serge Aurieria Sagnan korvikkeeksi. Sen mitä olen miestä nähnyt niin lupaavan oloinen kaveri, mutta mitäs sitten kun ANC koittaa? Suomen Calle kehiin?

 4. Jarkan ja Villen näkökannoissa on puolensa. Nyt pitäisi boardin ja Wengerin näyttää vähän rohkeutta joukkueenrakennuksessa. Voimasuhteet sitä paitsi muuttuvat, kun kilpailijat oletettavasti kesän mittaan kahmivat pelaajia ja luovat lupaavaa menestyspöhinää ympärilleen. En tiedä vaikuttaako eli miten kylmästi pelaajat seuraansa valikoivat, mutta eipä Cityn ja Chelsean houkuttelevuus muutenkaan mitenkään heikko ole.

  Eli hankinnoista pari jo heti cupin nosteessa, eikä ainaista ikävää ja riskitöntä odottelua UCL-karsinnan tuloksesta. Kukaan ei pysty argumentoimana järkevästi, etteikö 3-4 pelaajaa tarvita, paitsi jos kyseinen henkilö tosiaan haluaa paluun aitoon junnukasvatusprojektiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s