Kausiyhteenveto: maalivahdit

Kesä tulee olemaan todella pitkä ja siirtohuhut jauhavat koko ajan, mutta ne eivät yksistään riitä pitämään blogia hengissä ja aiheita täytyy yrittää keksiä jostain muustakin. Tänään aloitan käymällä läpi maalivahteja päättyneen kauden osalta sekä katsoen hiukan tulevaisuuteen tuolla osastolla. Seuraavana olisi sitten vuorossa puolustajat ja näin eteenpäin. Toki voi olla, että läheskään joka päivä tai siis peräkkäisinä päivinä nämä kausiyhteenvedot eivät ilmesty. Jos muita uutisia, etenkin ajankohtaisia on, niin keskitytään niihin enemmän.

Wojciech Szczesny

Joukkueen selkeä ykkösmaalivahti, joka pelasi kokonaisuutta katsottaessa hienon kauden. Viimeisen kierroksen Norwich ottelua lukuun ottamatta täydet minuutit Valioliigassa ja jaettu sija nollapelien ykkösenä Peter Cechin kanssa. Tästä huolimatta muutamia virheitä mahtui mukaan, mutta näitä tulee kaikille maalivahdeille. Virheiden määrä olisi kuitenkin voinut olla suurempi ja puolalainen oli onnekas muutamia kertoja, kun erityisesti jalalla pelatessa mies otti turhan suuria riskejä.

Alkukausi oli huikea ja Szczesnyn voi sanoa pelastaneen useamman pisteen torjunnoillaan. Joukkueen suoritustason hiipuessa loppukautta kohti tuli heikompia pelejä myös kuvaan mukaan, mutta silti murskatappioita ei voi maalivahdin piikkiin laittaa. Toki muutama maali olisi ollut torjuttavissa tai olisikin pitänyt torjua.

Henkilökohtaisesti näin kuitenkin paljon kehitystä Szczesnyn otteissa tällä kaudella, joka lupaa ehdottomasti hyvää tulevaisuudessa. Etenkin kaukolaukausten torjuminen ja niissä sijoittuminen näyttää parantuneen huomattavasti. Edellisillä kausilla ykkösmaalivahtimme yllätettiin aivan liian usein boksin ulkopuolelta, vaikka läheskään kaikki vedot evät olleet mitään erityisen hyviä. Tällä kaudella en muista tätä tapahtuneen juuri ollenkaan.

Parantamisen varaa on edelleen runsaasti, mutta kaikki edellytykset Szczesnyllä on nousta ihan liigan parhaimmaksi maalivahdiksi. Tälläkään kaudella mies ei ollut kaukana tuosta. Suurimman ongelman näkisin olevan keskittymisessä. Fyysiset ominaisuudet ovat kunnossa, mutta asenteessa ja ennen kaikkea peliin keskittymisessä olisi parannettavaa huomattavasti. Jos nämä osa-alueet vielä paranevat, niin käsissämme on todellinen huippumaalivahti.

Lukasz Fabianski

Pelasi parhaan kautensa tykkimiespaidassa, vaikka pelit rajoittuivat suurimmaksi osaksi FA Cupiin. On kehittynyt paljon vuosien varrella. No tämä ei vielä ole järin suuri saavutus, kun katsoo kuinka katastrofaalisesta maalivahdista oli kysymys vaikka vielä viitisen vuotta sitten. Nykyään kuitenkin Fabianskin on pystynyt laittamaan maaliin lähes peliin kuin peliin, vaikka aina menneisyys jotenkin tuntuu kummittelevan siellä takaraivossa.

Maaliin johtavia virheitä ei juurikaan tullut niissä harvoissa peleissä, jotka Fabianski pelasi. Tämä oli suurimmaksi osaksi miehen hyvyyttä, mutta mahtui mukaan onnekkaita tilanteitakin. Keskityspallot ovat edelleen suuri heikkous ja näissä mies ei vain ole tarpeeksi hyvä, ei ainakaan meidän ykkösmaalivahtivalinnasta puhuttaessa.

Virheet eivät tällä kertaa maksaneet mitään, mutta aivan yhtä hyvin Agger olisi voinut puskea pallon tyhjän maaliin, jolloin FA Cup olisi todennäköisesti jäänyt voittamatta. Samoin sekä välierässä että finaalissa väärin ajoitetut vastaantulot olisivat voineet tulla kalliiksi, kuten Chelseaa vastaan Wembleyllä viisi vuotta aikaisemmin.

En näe Fabianskin olevan koskaan riittävänä ykkösmaalivahtina meille, mutta nykyisellä tasollaan olisi kelvannut ehkä kakkosmaalivahdiksi. Silti todennäköinen siirto ei haittaa mitään ja vastaavan tason maalivahdin hankkiminen ei pitäisi olla mikään ongelma. Jo pelkästään tippuneissa joukkueissa eli Norwichissa, Cardiffissa ja Fulhamissa on sen tasoiset maalivahdit hankittavissa, jotka parantaisivat maalivahtiosastoa nykyisestä.

Emiliano Viviano

Vuoden lainalle hankittu maalivahti, jolla on kokemusta muutaman ottelun verran jopa Italian maajoukkueesta jäi täysin statistin rooliin. Mies ei saanut minuuttiakaan peliaikaa kaudella. Eipä siinä voi kuin ihmetellä hankinnan järkevyyttä jos edes liigacupissa ei annettu tilaisuutta näyttää osaamista. Ehkä otteet olivat sitten harjoituksissa surkeita, mahdoton sanoa. Joka tapauksessa jäi melko hämäräksi hankinnaksi, vaikka ei sentään mitään verrattuna esim. Parkiin.

Damian Martinez

Junnumaalivahti pelasi lainalla lokakuusta lähtien Sheffield Wednesdayssa. Ei laina mikään täysi onnistuminen ollut, sillä 21-vuotias argentiinalainen oli suurimmaksi osaksi kakkosmaalivahdin asemassa. Silti pelejä kertyi 15, joka on kuitenkin huomattavasti enemmän miesten sarjoista kuin mitä niitä olisi ollut tarjolla Arsenalissa. Silti nämä lainat pitäisi olla sellaisiin joukkueisiin, jossa peliaikaa tulisi vielä enemmän. Jos tämä tarkoittaa vielä sarjatasoa alemmaksi menemistä, niin se olisi kuitenkin oikea ratkaisu. Penkillä istumalla ja pelkillä harjoituksilla ei vain yksinkertaisesti kehity tarpeeksi.

Tulevaisuus maalivahtiosastolla

Szczesny jatkaa ykkösmaalivahtina ellei ihmeitä tapahdu. Tämä on täysin perusteltua esityksiin nähden, mutta silti ykkösmaalivahdin paikka ei saa olla liian varma, vaan kilpailua on pakko saada jonkin verran. Vivianon palaaminen Italiaan ja Fabianskin lähes varma poistuminen sopimuksen umpeutuessa jättävät maalivahtiosaston liian heikolle tolalle.

Kakkosmaalivahti, jota uskaltaa peluuttaa paikassa kuin paikassa ja joka pystyy haastamaan Szczesnyn ykkösmaalivahdin paikasta olisi melkeinpä pakollinen hankinta. Henkilökohtaisesti katsoisin juuri tippujajoukkueiden suuntaan eli Ruddy, Marshall ja Stekelenburg voisivat olla mahdollisia kohteita. Toki joku kokenut ja lähes kaiken nähnyt maalivahti voisi olla ratkaisu pariksi vuodeksi siinä kuin edellä mainitutkin.

Maalivahtihankinta on pakollinen, sillä pelkällä Sczesnyllä ei voida mennä ja Martinez ei todellakaan ole valmis kantamaan vastuuta edes lyhyempien poissaolojen ja loukkaantumisten ajan. Silti tämän maalivahtihankinnan pitäisi olla niitä helpoimpia asioita siirtoikkunassa, mutta perinteisesti maalivahtien ostaminen ei ole ollut Wengerin vahvoja puolia. Jäädään odottamaan mitä tapahtuu, tuleeko hankinta vai mennäänkö ensi kausi Szczesnyllä ja junnuilla.

Mainokset

2 thoughts on “Kausiyhteenveto: maalivahdit

  1. Aikalailla samoilla linjoilla ollaan veskojen suhteen. Itseä ei tosin haittaisi jos Flappy jäisi vielä, mutta saman tason kaverin saa kyllä helposti ja varmaan myös aika halvalla. Martinez ei ole vaihtoehto. Ollut aivan kuutamolla niissä parissa ykkösjengin pelissä joissa on pelannut.

    David Marshall Cardiffista olisi oma valinta

    • Muutaman päivän blogit luettu ja taas ollaan ajantasalla. Täytyy kehua erikseen tuota edellistä blogia, jossa käsiteltiin päättynyttä kautta. Reilun viiden vuoden ajalta väittäisin tuon olevan selvää top5-kamaa. Blogin taso huomioiden se on mielestäni melko paljon sanottu, sen verran mahtavia tekstejä Hente, Ville ja vierailevat artistit ovat ruudulle saaneet. Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s