Kausiyhteenveto: topparit

Mennään suosiolla toppariosastolle, kun siirtohuhut ovat luokkaa Morgan Schneiderlin, Ashley Williams ja Gareth Barry. Ensin mainittu toki olisi loistava hankinta, mutta mitään totuuspohjaa ei tässä tasaisin väliajoin uudelleen esille nousevassa huhussa tunnu olevan. Nelostopparina tai ehkä jopa kolmostopparina Williams menisi, mutta ei topparitilanne kokonaisuutena ainakaan paranisi jos Sagna ja Vermaelen lähtevät ja walesilainen on heidän korvaaja. Barrysta ei jaksa oikein edes aloittaa, vaikka ajaisi tuo asiansa siinä kuin Artetakin, jopa ehkä paremmin. Joka tapauksessa hankinnan tason keskikentän pohjalle pitäisi olla aivan toista luokkaa kuin uransa viimeistä sopimusta tekevä englantilainen.

Toppariosasto oli päättyneellä kaudella melko toimiva kokonaisuus ja ei joukkueen menestyksen siihen voi todellakaan sanoa kaatuneen. Tietysti murskatappioissa on peiliin katsomisen paikka myös toppariparilla, mutta suurimmat syylliset löytyvät aivan muualta päin kenttää ja erityisesti vaihtopenkiltä managerin muodossa.

Olimme jopa erittäin onnekkaita toppareiden kunnossa pysymisen suhteen. Mertesacker pelasi oikeastaan kaikki ottelut ihan muutamaa lukuun ottamatta. Lisäksi esitysten taso nousi tälle kaudelle huomattavasti edellisestä ja lisäksi varsinkin alkukaudesta mies osoitti johtajan elkeitä alakerrassa ja jopa koko joukkueessa. Myös Koscielny pelasi vahvan kauden, teki tärkeitä maaleja ja pysyi myös suurimman osan peleistä kunnossa kovista pelimääristä huolimatta.

Ykköstoppariparin kunnossa pysyminen käytännössä koko kauden ilman rotaatiota on onnekasta ja tuskin tulee tapahtumaan kovin usein. Nyt kuitenkin kävi näin ja sen varaan oli hyvä rakentaa puolustuspeliä ja varsinkin tämä näkyi selvästi pienenä päästettyjen maalien summana alkukaudesta aina puoleen väliin kautta asti.

Per Mertesacker

Joukkueen ehdottomasti tärkein yksittäinen puolustaja, joka tekee ympärillään olevista myös parempia pelaajia. Tästä paras esimerkki on Vermaelen-Koscielny topparipari, joka ei toimi pätkääkään. Sen sijaan Koscielnyn vaihtuessa tuosta Mertesackeriin ei puolustuspeli kärsi läheskään yhtä paljon kuin saksalaisen poissa ollessa.

Henkilökohtaisesti vuoden pelaajaa valittaessa oma valintani osuu Vermaeleniin. Pysyi kunnossa koko kauden ja pelasi eniten minuutteja. Esitykset olivat pääasiassa myös hyviä tai jopa erittäin hyviä ilman merkittäviä notkahduksia.

Vermaelenin todennäköisen siirron myötä joukkueen seuraava kapteeni täytyy olla Merte. En näe valinnan yksinkertaisesti voivan olla kukaan muu. Toki Wenger on osoittanut kapteenivalintojen olleen melkeinpä arvalla heitettyjä viime vuosina, joten ei asiasta voi olla varma. Jatkossa näen Merten olevan olennainen osa puolustusta ja muutenkin yksi joukkueen ehdottomia avainpelaajia.

Laurent Koscielny

Täydentää kiistattoman ykköstoppariparimme ominaisuuksia loistavasti. On erittäin nopea toppariksi ja pystyy paikkaamaan nopeudellaan tilanteita mihin useat muut topparit eivät ehtisi. Teki muutaman ratkaisevan tärkeän maalin, joista ehdoton helmi tietysti FA Cupin finaalin tasoitusosuma jolla päästiin jatkoajalle.

Ajoittain Koscielny tekee turhan uhkarohkeita ja tarpeettomia liukutaklauksia boksin sisällä, jotka maksavat pilkkuja ja johtavat ulosajoihin. Varsinkin alkukaudesta nähtiin muutama tällainen. Silti vahva kausi ja kunnossa pysyminen suurilla pelimäärillä hyvällä tasolla, meidän mittarilla katsottuna jopa erinomaisella.

Teki jatkosopimuksen vaikka entistä sopimusta taisi olla kolme vuotta jäljellä. Kuuluu kuitenkin joukkueen tärkeimpiin pelaajiin ja on ehdottomasti pidettävä joukkueessa tulevaisuudessakin. Toivottavasti pystyy ottamaan vielä pienen kehitysaskeleen erityisesti henkisellä puolella, jotta yli-innokkaat taklaukset vähenisivät ja keskittyminen pysyisi vielä paremmin pelistä toiseen koko 90 minuuttisen ajan riittävällä tasolla.

Joka tapauksessa nykytasollaankin ehdotonta pelipaikkansa eliittiä koko liigassa ja voi muodostaa tulevina vuosina koko sarjan parhaan toppariparin Mertesackerin kanssa, mikäli pysyvät kunnossa ja jotain pieniä asioita saadaan kehitettyä sekä ennen kaikkea joukkueen muita ongelmakohtia saadaan korjattua, joka suoraan vaikuttaa ja ennen kaikkea helpottaa toppareiden pelaamista.

Thomas Vermaelen

Joukkueen kapteeni on tippunut selkeäksi kolmostoppariksi ja jopa kolmospaikka oli hiukan kyseenalainen, sillä periaatteessa Sagna oli jopa parempi keskustassa tuuratessaan kuin belgialainen. Vaikea tilanne Vermaelenille ja sanoisin siirron muualle kesän aikana olevan todennäköisempi kuin seuran jääminen. Kumpi tahansa tapahtuu, niin missään nimessä Belgian maajoukkuepelaajan ei kuulu jatkaa kapteenina ensi kaudella.

Kolmostopparina Vermaelen ajaa asiansa, mutta avaukseen ei vakituisesti ole asiaa muutaman viime kauden näytöillä ja melko surullisella loukkaantumishistorialla. On tietysti menetys jos lähtee, mutta vastaavan tasoisen pelaajan hankkiminen ei pitäisi olla mikään mahdottomuus.

Parhaimmillaan Vermaelen on edelleen loistava, mutta noita otteluita on nähty enää äärimmäisen vähän parin viimeisen kauden ajalta. Maalihanat ovat myös täysin ehtyneet, kun seuraan tullessaan belgialainen oli koko liigan paras maalintekijä puolustajista puhuttaessa noin kahden ensimmäisen kauden ajan.

Tulevaisuus toppariosastolla

Sagnan olisi voinut laskea neljänneksi toppariksi, sillä ranskalainen pelasi tuota paikkaa jonkin verran ja teki sen pääsääntöisesti hyvin. En kuitenkaan laita pelaajaa usealle paikalla näihin arvosteluihin, vaan ainoastaan sille ykköspelipaikalle.

Sagnan lähdön myötä tarvitaan vähintään yksi toppari, vaikka Vermaelen jäisikin. Jos myös kapteeni lähtee, niin silloin tarvitaan kaksi, joka on jo kohtuullisen suuri muutos. Toki kun ykköstopparipari pysyy samana, niin tilanne on kuitenkin mahdollisista muutoksista huolimatta suhteellisen vakaalla pohjalla. Tietysti olisi todella typerää laskea ykköstoppariparimme pysyvän yhtä hyvin kunnossa, varsinkin kun rotaatio tulee olemaan varmaan samaa luokkaa kuin tälläkin kaudella eli käytännössä sitä ei ole ensi kaudellakaan.

Avainasemassa hankintojen suhteen on kuitenkin Vermaelenin jatko ja jollain tapaa Miquel voi vaikuttaa myös hankintoihin. Miquelin rooli ei voi olla kuin korkeintaan nelostoppari jo tämä olisi taas kerran tarpeeton riski. Yksi tasonsa osoittanut toppari riippumatta lähtijöistä, olettaen Sagnan olevan varma lähtijä, olisi paikallaan.

Missään nimessä toppariosasto ei ole korkeimmalla prioriteeteissa vahvistuksia etsittäessä, mutta ei sitä missään tapauksessa voi sivuuttaakaan. Määrällisesti neljä tasonsa edes jossain osoittanutta topparia on minimimäärä, joka joukkueessa on pakko olla. Tämä on saatu huomata monella aiemmalla kaudella kantapään kautta, vaikka päättynyt kausi olikin asiassa poikkeus.

Mainokset

3 thoughts on “Kausiyhteenveto: topparit

  1. Toppareista tulee mieleen syöttötaito ja -nopeus. Osin ehkäpä keskikentän karmaisevat pallonmenetykset monissa peleissä johtuivat paitsi heikosta liikkeestä, myös epäluottamuksesta topparien pallolliseen taitoon ja prässinsietoon. Vaikeita syöttöjä ei uskallettu antaa alaspäin, varmaan syystäkin. Merte on erityisen kankea ja Koscielnyllekin tulee karmeita harhoja silloin tällöin. Samoin Vermaelenilla, jolla vielä rasitteena melko päämäärättömät ja ennen kaikkea tehottoman syöksykuljetukset ylös. Ehkä ne tuottivat jotain Hollannissa, mutta Englannissa ei ole aikaa ja tilaa beckenbauereille. Flaminin peliaika varmaan katosi nimenomaan heikompaan syöttötaitoon verrattuna Artetaan ja nimenomaan tässä prässikontekstissa, en oikein muuta keksi.

    Sinänsä puolustamisessa ei ole paljon huomautettavaa, ennen niin pehmeät erikoistilanteetkin sujuivat paljon paremmin, vaikka joskus vielä kolisee.

    Nopeutta ja pallollista varmuutta ei koskaan voi olla tarpeeksi alakerrassakaan, mutta ehkä nyt riittää ensi kaudella, että tässä suhteessa selvästi heikoin lenkki Calle pelaa mahdollisimman vähän.

  2. Ja rakas naapuri sai taas aikaiseksi sopimuksen nuoren valmentajalupauksen kanssa. Tällä kertaa 5-v Pochettinon kanssa. Aika paljon paremmin on sujunut kokeneiden vanhojen partojen kanssa niillä, kuin näiden kokemattomien, mutta mediaseksikkyys ja toive pitkästä dynastiasta jonkun nousevan tähden kanssa sanelee ratkaisut.

    Argo kestää alle kaksi vuotta, on minun arvioni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s