Kausiyhteenveto: keskikenttä

Määrällisesti joukkueessa on aivan tarpeeksi pelaajia keskikentän keskustaan, jopa muutama liikaa. Todellisuudessa kuitenkin liian moni pelaaja on samalle paikalle eli pelintekijäksi tai niin sanotulle kymppipaikalle. Keskikentän pohjalle on vain kaksi pelaajaa, joista ainoastaan toinen on selkeä tuon tontin pelaaja, kun taas managerimme suosima ykkösvaihtoehto on pelannut suurimman osan uraansa ylempänä keskikentällä.

Toiveissa olisi laadun lisääminen määrän kustannuksella. Vuosikausia on roikutettu kroonisia loukkaantujia, kuten Diabya ja Rosickya mukana, vaikka panos joukkueen eteen on ollut minimaalinen. Tämä ei vain ole hyväksyttävää toimintaa joukkueen menestyksen kustannuksella. Pelaajan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia kunnossa pysyminen ja ilman sitä olit kuinka hyvä tahansa ei homma vain toimi.

Rajaaminen pelaajien paikkojen suhteen on hiukan hankalaa keskikenttäpelaajista puhuttaessa, mutta tässä arviossa Cazorla ja Ox on laskettu laitureiksi, koska ainakin ensimmäinen oli vähintään nimellisesti sillä paikalla suurimmissa osaa otteluita. Ox myös pelasi ehkä kuitenkin enemmän minuutteja laidalla kuin keskellä, vaikka en asiaa mistään tilastoista ole tarkistanut.

Aaron Ramsey

Joukkueen tämän hetken paras ja luultavasti myös tärkein yksittäinen pelaaja. Walesilaisen tason nosto on ollut hämmästyttävä. Nykyään koko joukkue pelaa pääsääntöisesti paremmin aina Ramseyn ollessa kentällä. Keskikenttämme keskimmäinen pelaaja, joka tekee uskomattoman määrän työtä pelistä toiseen kentällä. Tehot ovat hienot niin maalien kuin syöttöjenkin muodossa, mutta pelaamisessa on paljon muutakin hyvää. Puolustussuuntaan walesilainen hoitaa tonttinsa hyvin ja johti jopa alkukaudesta taklaustilastoa liigassa, joka on huikea juttu ottaen huomioon tehot hyökkäyspäässä samaan aikaan. Lisäksi juoksukilometrit ottelusta toiseen ovat joukkueen kovimmat.

Ramsey on aivan pakko pitää joukkueessa ja myyminen olisi sulaa hulluutta, eikä pitäisi tulla kysymykseen oikeastaan mistään hinnasta. Meillä on jo rahaa pankkitilillä noin 150 miljoonaa, eikä toinen mokomakaan ei ratkaise pelejä kentällä. Jotain huhua B*rcan kiinnostuksesta on liikkunut, mutta pitkä vasta uusittu sopimus ja muutenkin brittiläisyys tekevät siirrosta epätodennäköisemmän, vaikka perinteisesti Kataloniaan myydäänkin meidän avainpelaajia.

Mesut Özil

Seuran ylivoimainen ennätysostos pelasi hintalappunsa nähden vaisun kauden. Ei kuitenkaan ollut lähellekään niin huono kuin monet yrittävät väittää. Joukkueen pelin kulkiessa alkukaudesta saksalainen pelasi hyvin ja loi paljon paikkoja sekä viimeisteli muutamia maaleja. Väsymys iski kuitenkin ylipeluutuksen seurauksena mitä pidemmälle kausi eteni ja otteet laskivat selkeästi ja lopulta kuvaan tuli myös loukkaantumisia.

Özil kärsii selvästi myös väärin kasatusta joukkueesta, jossa suoraviivaisia ja nopeita pelaajia ei ole juuri ollenkaan Walcottin ollessa sivussa. Tarvitsisi vähintään aina kentälle laiturin ja hyökkääjän, jolle pelata läpisyöttöjä, jotta saataisiin paras irti saksalaisesta.

Valioliigaan sopeutumiseen toki menee aikansa, vaikka mistään junnusta ei ole kysymys, vaan maailmanluokan pelaajasta. Toivottavasti ensi kausi on selkeästi parempi, kun tällä kertaa alle saa edes jonkin laisen harjoituskauden, vaikka MM-kisat toki sotkevat pahasti kuviota. Potentiaali on kuitenkin kiistaton ja oikeassa roolissa ja oikeiden pelikavereiden kanssa jälki voisi olla erittäin tuhoisaa.

Mikel Arteta

Kokonaisuutena kautta ei voi pitää suurena menestyksenä espanjalaisen kohdalla. Pelasi muutamia hyviä otteluita, jopa loistavasti vieraissa Dortmundia vastaan, mutta valitettavasti vauhti on hidastunut pahasti. Liike ei vain tunnu riittävän enää yhtään parempia ja erityisesti kovaa prässääviä joukkueita vastaan.

Voisi mennä vielä nykyisessä roolissaan tai meneekin heikompia joukkueita vastaan, kun pallon hallinta on selkeästi meillä. Artetan kentälle laittaessa tietää aina mitä saa, mutta se ei vain riitä jos todella halutaan taistella pokaaleista ja parantaa joukkuetta nykyisestä.

Mathieu Flamini

Ilmaisella siirrolla seuraan palannut ranskalainen joutui heti kauden alussa kovaan paikkaan, kun Tottenham pelissä mies tuli kentällä jo ensimmäisellä jaksolla loukkaantumisten seurauksena. Hoiti kuitenkin alkukaudesta tonttinsa vähintäänkin hyvin ja ansaitsi peliajan ollen osasyy joukkueen erinomaiseen alkukauteen.

Loppukautta kohden koko joukkueen tavoin esitykset laskivat, mutta siitä huolimatta todella vähäiseksi jäänyt peliaika on ainakin itselleni mysteeri. Mielestäni Artetan ei todellakaan olisi kuulunut olla ykkösvaihtoehto puhumattakaan siitä, että espanjalainen pelasi käytännössä aina kunnossa olleessaan Flaminin istuessa penkillä.

En sano Flaminin olevan riittävän hyvä avaukseen jatkuvasti, mutta jos Artetan ja Flaminin väliltä pitää valita, niin oma valintani on ranskalainen. Ei mikään maata mullistava hankinta, mutta olihan se mukava, että viimeinen joukkueessa oli todellinen puolustava keskikenttämies. Tämä näkyi monissa otteluissa positiivisesti ja lisäksi luonteensa puolesta Flamini johtaa myös esimerkillään ja ohjaa muita pelaajia ympärillä. Tämä on myös tärkeää, sillä ei meillä liikaa vastuunkantajia tällä saralla todellakaan ole, kun joukkueen kapteenikin kuluttaa pääasiassa vaihtopenkkiä.

Jack Wilshere

Entinen superlupaus, jonka viimeiset pari kautta ovat olleet pettymyksen täyteisiä. Paikat ja erityisesti nilkat eivät tunnu pysyvän kunnossa millään. Jatkuvat loukkaantumiset ovat vaikuttaneet kehitykseen ja peliesityksiin. Paul Scholes oli oikeassa sanoessaan, ettei Wilshere ole nykyään yhtään parempi pelaaja kuin noin viisi vuotta sitten lyödessään itsensä läpi.

Kehityksen pysähtyminen ja jopa pieni taantuminen johtuen suurimmaksi osaksi loukkaantumisista on todella ikävä asia. Kyseessä on tai oli ainakin yksi suurimmista lupauksista mitä Brittein saarilla on hetkeen nähty. Pahasti näyttää, että Wilshere ei tule koskaan lunastamaan suuria ja paikoitellen jopa kohtuuttomiksi nousseita odotuksia. Silti englantilainen voi edelleen tehdä hyvän uran vähintäänkin tärkeänä rotaatiopelaajana joukkueessa. Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin nyt saada monen vuoden jälkeen ehjä kausi alle, jolloin todellinen taso nähtäisiin.

Toivottavasti Jack pysyy ehjänä ja parantaa roimasti nykyisistä otteista tai muussa tapauksessa on suuri vaara uran menevän hukkaan enemmän tai vähemmän loukkaantumisista johtuen. Ensi kausi tulee olemaan äärimmäisen tärkeä ellei jopa ratkaiseva Wilsheren kohdalla.

Tomas Rosicky

Pysyi edellisiä kausia paremmin kasassa, mutta koska lähtötaso on niin huono ei saavutusta edelleenkään voi kovin ihmeellisenä pitää. Tsekin parhaat päivät ovat eittämättä takana, vaikka muutamia loistaviakin otteluita kauteen mahtui, esimerkiksi Tottenhamia vastan tehty soolomaali.

Rosickyn jatkosopimusta on vaikea käsittää, koska tsekki on kuitenkin enemmän tai vähemmän luksuspelaaja, jonka varaan ei voi suuremmin mitään laskea. Loukkaantumisherkkyydestä johtuen myöskään useampi kuin yksi ottelu viikon sisään ei onnistu tai vaara uudesta loukkaantumisesta on ilmeinen. Jos joukkue olisi kasattu muuten oikein ja oltaisiin jossain ihannetilanteessa, niin Rosicky voisi olla mukava lisä joukkueeseen. Nykytilanteessa kuitenkin suuripalkkainen peluri pitäisi vaihtaa pelaajaan, joka auttaa joukkuetta huomattavasti enemmän esityksillään.

Kim Källström

Todella outo hankinta tammikuussa. Olisimme tarvinneet hyökkääjän, ehkä laiturin ja keskikentän pohjapelaajan, mutta saimme parhaat päivänsä nähneen ruotsalaisen joka kaiken lisäksi oli loukkaantunut. Ei voi kerta kaikkiaan ymmärtää Wengerin ajatusmaailmaa. Tämä vielä kun taistelimme mestaruudesta ja johdimme sarjaa.

Peliaikaa tuli hyvin vähän ja syystäkin. Ei esittänyt mitään mikä oikeuttaisi jatkoon, vaikka ei mitään katastrofaalista nähtykään. Ei kuitenkaan missään nimessä sen luokan pelaaja, joita pitäisi hankkia vahvistamaan joukkuetta.

Abou Diaby

Vesijuoksuosaston kruunaamaton tai ehkä jo kruunattu kuningas. Ei mitään hyötyä taaskaan joukkueelle, kun minuuttimäärä kaudelle on alle puolituntia. En ymmärrä kuinka ranskalainen voi olla joukkueessa ja on ylipäätään nostanut Arsenal uran aikana palkkaa lähes 30 miljoonaa puntaa. Pelaajatasolla loukkaantumiset ovat varmasti äärimmäisen ikävä asia, mutta valitettavasti huippuseurassa ei pitäisi yhdelläkään pelaajalla olla tällaista suojatyöpaikkaa.

Tulevaisuus keskikentällä

Pelaajien määrää voisi hyvin laskea hiukan, sillä Diabyn, Källströmin ja Rosickyn panos loppupeleissä on melko vähäinen. Lisäksi Artetasta olisi oikea aika hankkiutua tänä kesänä eroon ja tilalle hankkia todellista laatua esimerkiksi Schneiderlinin, Benderin tai Martinezin muodossa.

Unelmatilanne olisi saada edellä mainittu nelikko ulos tai ainakin kolme tuosta porukasta. Puolustavan keskikenttämiehen lisäksi tuolloin olisi mahdollista hankkia Fabregas. Tässä tapauksessa meillä olisi riittävästi laatua ja leveyttä jokaiselle keskikentän paikalle ja rotaatiota olisi mahdollista harrastaa tason tippumatta paljoakaan. Perinteiset loukkaantumiset myös takaisivat sen, että peliaikaa varmasti kuitenkin riittää kaikille ihan riittävästi.

Mitään yllä olevasta tuskin tulee tapahtumaan ja eiköhän ensi kausi mennä aika pitkälle samoilla miehillä kuin tälläkin kaudella. Ehkä yksi pakollinen keskikentän keskustan pelaaja ja eritoten pelintekijä tulee, eikä luultavasti kyseessä ole edes Fabregas.

Mainokset

19 thoughts on “Kausiyhteenveto: keskikenttä

 1. Erinomainen analyysi. Sille en kuitenkaan voi mitään, että minä pidän jostakin syystä Rotskista, hän on joissakin tilanteissa ollut se, joka on vienyt peliä eteenpäin, vaikkakin joukkoon mahtuu muutama selvä alisuoritus.

  Silver, Silver….

 2. Tuon Flamini-mysteerin syy lienee Soton pelissä otettu punainen kortti, jonka jälkeen miehen peliaika väheni huomattavasti.

 3. Ciro Immobile siirtyy Dortmundin. Toiset ne paikkaa menetykset nopeasti ja näyttävästi.

  MM-kisoihin on reilu viikko, voi jo melkein varmasti sanoa ettei Arsenal saa mitään aikaan ennen sitä. Kauniita lomasäitä vaan, mr. Wenger.

 4. Wengerhän sanoi heti kauden päätyttyä, että siirtomarkkinoilla ei tapahdu mitään ennen mm-kisoja ja mm-kisojen aikana. Perinteiseen tapaan tämä koskee nimenomaan Wengeriä, jolla on lisäksi kiire Brasiliaan Ranskan tv:n kommentaattoriksi. Ja pari lomapäivääkin täytyy pitää hyvin tehdyn (oman) sopparin jälkeen.

  Lisäksi PSG:stä on tarjolla vapaalla siirrolla 21-vuotias hyökkääjä (nimeä en jaksa tarkistaa), joten eiköhän siinä ole jo tarpeeksi.

 5. Kyynikko ei pety Arsenal-kannattajien joukossa. Alkaa tämä jokakeväinen leuhotus ja ”vuodot” jättisiirtokassasta kyllä pahasti kyllästyttää, kun todellisuudessa metsästetään kuitenkin viimeisen viikon tarjouksia ja varman UCL-paikan tuomaa autuasta onnea. Ei se kyllä mitään lujaa toimintaa mestaruusjoukkueen rakentamiseksi ole, kun vahvistuksia naarataan kauden jo alettua.

 6. Hyvä analyysi Villeltä. Ei oikeastaan mitään lisättävää.

  Se hyvä puoli tossa siirtovitkuttelussa on, että jos ei osta ennen MM-kisoja, ei tule myöskään vahingosaa ostettua ketään, joka loukkaantuu MM-kisoissa vakavasti.

  Sikäli se on kuitenkin ihan sama hankkiiko MM-skaboissa pelaavan pelaajan nyt vai skabojen jälkeen kun ei ne äijät sieltä kisoista tule kuitenkaan heti joukkueen mukaan. Tuskimpa tässä ennen kisojakaan pajatso tyhjenee.

  Mutta olis se silti kiva saada vahvistukset ajoissa. Jos se taas venyy sinne elokuulle niin pää räjähtää!

 7. Onhan tuossa vähän järjen hiventä.. Hankkia kallis pelaaja 40-50milj. joka loukkaantuu kisoissa. Tai jos omista loukkaantuu ja joutuu katselemaan korvaajaa.

 8. Nyt voisi sen Falcaon ostaa, kun se ei pelaa kisoissa ja juuri kuntoutunut, kun PL alkaa….
  Sledge hammer…..

 9. Muistakaa nytten tossa mouhutessanne, että tässä vaiheessa siirtoikkunaa yhtä siirron tehnyttä suurseuraa vastaan löytyy aina se 20 jotka ei oo tehneet yhtään mitään. En siinä että tykkäisin tästä Arsenalin kieltämättä loppupäähän panostavasta taktiikasta siirtoikkunoissa, mutta ehkä vielä on liian hieman aikasta suuttua. Mielestäni ensimmäinen tärkee deadline olisi saada pelaajat mukaan preseasonille.

 10. Hups. Jos esim. 5 suurseuraa on nyt tehnyt siirron niin 100 suurseuraa on silloin tekemättä…(1 suhde 20).
  Tuolla laskuopilla Harjuvaaran Sisukin on suurseura.
  Huumorilla.

   • Harjumäen sisulle kuitenkin peukkua! Mökillä luetut Busterit ei koskaan unohdu

 11. Niin.. se oli Harjumäki. Oliko se Leipuri se vanha ukko, joka oli pelannut Ruotsin maajoukkueessakin…

 12. Hyvä analyysi Ville. Rosickyn kohdalla hieman eri mieltä. Vaikka tsekillä on jo ikää niin asenne ja joukkueen eteen pelaaminen on timanttia. Mozart saa vieruskavereista lisää tehoja irti kentälle tullessaan.

  Mutta tosiaan keskikentän pohjapelaaja tarvitaan. Artetalle kiitos, kumarrus ja viimeinen tili ja Flamsterille kova kilpailija pelipaikasta. Vermaelen?

  • Rosicky tekee kuitenkin noin kokeneeksi pelaajaksi paljon heikkoja ratkaisuja. Välillä näyttää, että hänen tehtävänsä on hakea erikoistilanteita eli rikkeitä vastustajalle. Kun tietää mikä on Arsenalin vahvuus erikoistilanteissa, niin ei niin innostavaa.

   Ei Rosicky ensimmäinen siivottava ole kun riveissä on ollut Diaby ja Bendtner, Parkista puhumattakaan, mutta tämä talven jatko viimeistään oli jo aika maskottitason kiinnitys.

 13. Taisin olla väärässä ja Arsenal on ehkä tekemässä pian merkittävää siirtoa. Huhujen mukaan Arsenal kiinnittäisi Saksan maajoukkueen amerikkalaistaustaisen kuntovalmentajan riveihinsä. Jokainen ymmärtää mitä tällä haetaan ja jos toimii, todella iso asia.

 14. Gunnertren kanssa samoilla linjoilla. Rosicky täytti kyllä paikkansa viime kaudella. Eihän Rotsi kymppipaikan pelaajaksi enää kovin tehokas ole, mutta rotaatiossa ajaa asiansa.

  Vermaelen-huhut ovat hiljenneet. Ehkä tässä vaiheessa ei tapahdu mitään. Toppariosastoon liittyen, vieläköhän Wengeriä kiinnostaa Hangeland? Eikös Fulham laittanut turskan pihalle yksipuolisella päätöksellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s