Kausiyhteenveto: laiturit

Rajanveto on taas hieman vaikeaa tiettyjen pelaajien osalta, mutta Ox ja Cazorla ovat tässä luokittelussa laitureita, vaikka pelasivat myös keskikentän keskustassa. Vuosien varrella paikat johon vahvistuksia on toivottu ovat vaihdelleet, mutta sanoisin laituriosaston olleen ainakin itselleni yksi pisimpään vahvistuksia kaivannut osa-alue. Toinen olisi todennäköisesti maalivahdit, ainakin jos katsotaan tilannetta vielä muutama vuosi taaksepäin ennen kuin Szczesny tuli kuvioihin mukaan ja jopa välillä senkin jälkeen.

Liian useasti päättyneellä kaudella jouduimme tilanteeseen, jossa Cazorla, Özil, Wilshere, Rosicky ja jopa Wilshere pelasivat laiturien tontilla. Jopa hurjassa vireessä oleva Ramsey jouduttiin muistaakseni parissa pelissä sijoittamaan laidalle, koska laitureita ei ollut tai ainakaan Wenger ei halunnut antaa luottoa kunnossa oleville.

Meidän peli on aivan liian hidasta näpräämistä omalla puoliskolla ja puolessa kentässä liian usein. Syitä on varmasti monia taktiikasta lähtien, mutta yksi perusongelma on silti nopeuden ja suoraviivaisuuden puute pelaajistossa. Joukkueessa on yksi ainut hyökkääjä, ja koska Giroudin vahvuuksiin ei kuulu nopeus tai pystyjuoksut, niin se asettaa laitureille ja keskikenttämiehille melkoisesti painetta tehdä liikkeitä ylöspäin. Ramsey on tässä roolissa loistava ja Walcott myös nopeudellaan erinomainen, vaikka pelikäsitys ja tekniikka edelleen ovat kiltisti sanoen vajavaisia.

Joukkue on yksinkertaisesti aivan liikaa kahden edellä mainitun pelaajan varassa. Ox, Podolsk ja Gnabry toki tuovat nopeutta ja suoraviivaisuutta, mutta kukaan ei ole selkeä avauksen pelaaja managerin papereissa ja luotto on melko vähäistä. Muutenkin Podolskia lukuun ottamatta puhutaan huipputasolla kuitenkin kokemattomista pelaajista.

Tietysti toinen laituri voi olla enemmän Cazorlan tyyppinen peliä tekevä, mutta se vaatisi sitten päivityksen kärkiosastolle ja nopeutta puolestaan sille pelipaikalle. Nykyinen neljän tai viiden keskikentän keskustan pelaajan, joista kaksi on nimellisesti laitureina, peluuttaminen yhdistettynä Giroudiin kärkipelaajana ei vain yksinkertaisesti toimi ja on aivan liian helppo vastustajan puolustaa.

Theo Walcott

Joukkueen tärkein laituri ei pelannut paljoakaan kaudella. Alkukausi meni loukkaantumisen takia ohi ja sitten kun mies viimein pääsi kuntoon, niin typerä peluuttaminen johti polvivammaan ja kausi oli sitä myöten ohi ja ensi kaudestakin jää alku väliin.

Toki Walcott on jo uransa alkuajoista asti ollut loukkaantumisherkkä pelaaja ja senkin takia on käsittämätöntä kuinka vuosi toisensa jälkeen Wenger laittaa aivan liian paljon toivoa miehen kunnossa pysymiseen. Se vähä mitä Walcott oli kunnossa, niin tärkeys joukkueelle kävi selväksi. Mies on aivan erilainen vaihtoehto kuin melkein kaikki muut laiturit tai ainakaan ne joita Wenger suurimmaksi osaksi peluuttaa.

Onhan Walcott kehittynyt ja edellinen kausi oli loistava tehojen puolesta ja myös kunnossa pysymisen. Se on kuitenkin poikkeus ja oikeastaan joka kaudella Theo on ollut useamman kuukauden sivussa. Walcott on tärkeä pelaaja joukkueelle, mutta joukkue on kasattu väärin ja sen takia rooli on korostunut, koska missään nimessä kyseessä ei kuitenkaan ole mikään maailmanluokan pelaaja.

Lukas Podolski

Saksalainen loukkasi valitettavasti kauden alussa ja oli joulukuuhun asti poissa. Tämän jälkeen mies oli pari kuukautta Wengerin koirankopissa ja peliaikaa tuli todella vähän, vaikka ei laiturivaihtoehtoja ollut montaa käytettävissä. Walcottin loukkaantuneeksi peluuttaminen kuitenkin pakotti Wengerin viimeinen käyttämään Saksan maajoukkueen luottopelaajaa useammin.

Tehot olivat taas kovat suhteutettuna minuuttimäärään ja managerilta saamaan luottoon. Jotenkin vain pelisysteemissämme ei saada parasta Podolskista irti, vaan jotain muutoksia olisi tehtävä. Tämä on silti aivan turha toive Wengerin jatkaessa managerina.

Podolski on laatupelaaja ja erittäin tehokas, yli 100 maaottelua alle 30-vuotiaana Saksan maajoukkueessa ei jätä mitään selittelyjen varaan. Toivottavasti jollain ihmeellä ensi kaudella Podolski saisi oikean roolin joukkueessa, sillä usein päättyneellä kaudella oli hyvin selvää miehen olevan kaukana tyytyväisestä saamansa kohtelun seurauksena. Toivottavasti Podolski jatkaa joukkueessa ensi kaudellakin, sillä ei meillä missään nimessä ole varaa menettää miehen tehoja, kun maalintekijät ovat muutenkin vähissä joukkueessa.

Alex Oxlade-Chamberlain

Kausi meni pilalle aika pitkälti Walcottin tapaan loukkaantumisen takia, joka tapahtui jo ensimmäisessä liigapelissä. Vuodenvaihteen jälkeen päästyään kuitenkin pelikuntoon ja saatuaan otteluita alle osoitti kehityksen merkkejä. Varsinkin muutama ottelu oli erittäin hyvää ja Ox tarjosi sitä paljon kaivattua nopeutta ja suoraviivaisuutta meidän peliin.

Uusi loukkaantuminen kuitenkin loppukaudesta piti englantilaisen poissa muun muassa FA Cupin finaalista, joka oli todella menetys, sillä olisimme selvästi tarvinneet Oxin panosta, vaikka voitto ottelusta lopulta tulikin.

Potentiaali on kiistaton Oxilla, mutta se ei vielä yksistään riitä mihinkään. Loukkaantumiset ovat vaivanneet meille perinteisesti liikaa myös Oxia. Wenger puhuu Oxista keskikentän keskustan pelaajana, mutta ehdottomasti tällä hetkellä oikea paikka olisi laituri, sillä taso ei todellakaan riitä keskustaan jonne on muutenkin vaihtoehtoja enemmän kuin laidalle. Ensi kausi on todella merkittävä kehityksen kannalta.

Serge Gnabry

Nuori saksalainen oli kauden yllättäjä omissa papereissani. Todella ennakkoluulottomia otteita, eikä ainoastaan niitä vaan oikeastaan aina kentälle päästessään pelasi hyvin. Gnabry on todella potentiaalinen pelaaja ikäisekseen ja henkilökohtaisesti pidin miehen otteista todella paljon.

Nopeutta löytyy aivan riittävästi, vaikka ei mistään Walcottin tapaisesta pikakiitäjästä puhutakaan. Tekniikka ja pelikäsitys ovat kuitenkin aivan eri tasolla kuin Theolla, joka antaa jo aivan eri lähtökohdat saksalaiselle kehittyä pelaajana. Lisäksi Gnabry on melko vahva, vaikka on vasta 18-vuotias.

Jos henkilökohtaisesti pitäisi valita lahjakkain juniori joukkueesta, niin valinta olisi Gnabry. Toivottavasti luottoa tulee ensi kaudella enemmän jos otteet pysyvät yhtä hyvinä ja tietysti kehityksen pitäisi jatkua. Jotenkin oli vaikea ymmärtää Gnabryn kohtelua, sillä hyvistäkään otteista huolimatta luottoa ei tullut kuin pakon edessä, kun kaikki muut vaihtoehdot olivat loukkaantuneena. Gnabry on hyvä molemmilla jaloilla, ei ehkä Cazorlan luokkaa, mutta pystyy silti laukomaan molemmilla jaloilla vaarallisesti kauempaakin, joka on ehdoton plussa hyökkäyspään pelaajalle.

Tulevaisuus laituriosastolla

Neljä pelaajaa on määrällisesti periaatteessa oikea määrä, mutta ottaen huomioon kaikki tekijät olisi yksi selkeä vahvistus täysin perusteltu hankinta. Riippuvaisuus Walcottista on liian suurta ottaen huomioon ennen kaikkea miehen loukkaantumisherkkyyden. Loukkaantumiset näyttäisivät olevan myös Oxilla jonkin asteinen ongelma, vaikka tämä viimeisin polvivamma on onneksi osoittautumassa pelättyä lievemmäksi ja osallistumisen MM-kisoihin ei pitäisi olla vaarassa.

Podolski ei selvästikään ole Wengerin suosiossa, joka on harmi, mutta samalla pitäisi tarkoittaa uuden hankinnan olevan entistä tärkeämpi. Griezmann tai joku muu selkeä vahvistus olisi ehdottoman hyvä hankinta joukkueeseen. Ehkä silloin viimein pääsisimme tilanteeseen, jossa lukemattomia kertoja kaudessa ei tarvitsisi laiturien tontille laittaa keskikentän keskustan pelaajia, joka tekee pelistämme usein todella hidasta ja puuduttavaa katseltavaa ja ennen kaikkea heikkoa tuloksellisesti.

Mainokset

6 thoughts on “Kausiyhteenveto: laiturit

 1. Pitkälti samaa mieltä Villen kanssa laitureista. Ehkä hiukan kuitenkin enemmän arvostan Walcottia nopeuden ja erityisesti sen tuoman uhan takia.
  Parissa pelissä Arsene käytti pelin loppupuolella kahden kärjen taktiikkaa ja tämä selvästi loi uudenlaisen tilanteen, kunhan vain ne kärjet osuisivat kehikon sisään siinä kohtaa, missä maalivahti ei ole juuri päivystämässä.
  Angele Di Maria toisi samanlaisen uhan sinne vasemmalle laidalle…
  Again looking for Silvermoon!

 2. Cazorla tais unohtua, vai? Yksi laituri pitäisi kyllä saada lisää. Sellainen, joka pystyy haastamaan laitapakkeja pallon kanssa. Ja Joel Campbellia ei lasketa

  • Totta. Cazorla unohtui listasta, vaikka olisi ilman muuta kuulunut siihen. Katsotaan jos espanjalainen saa arvostelun johonkin toiseen päivitykseen. Tänään ei ehdi enää.

 3. Laituriosasto on auttamatta heikko eikä minusta missään nimessä tue pelaajatyyppien osalta Wengerin peli-ideaa. Ja kun eivät tue oikein laitapakitkaan hyökkäysratkaisujensa osalta, eipä tule maalejakaan. Walcott on ainoa varsinaisesti mitat täyttävä laituri eikä hänkään tosiaan pysty haastamaan kuin nopeutensa kautta. Maalintekotaito ja syötöt ovat parantuneet. Poldi on selkeä hyökkääjätyyppi, joka ei ole tarpeeksi juonikas ja nopea laidalle. Perussyöttöjä ja hyvää viimeistelyä mies tarjoaa, mutta ei juuri aitoa oivaltavuutta ja liian usein saksalaisen rakentelut blokataan helposti. Poldi on liian helppo pimentää laituritontissaan. Ox ja Gnabry ovat kaamean kokoisia lupauksia, mutta tuleeko se ”ramseymainen” harppaus vai ei? Yhtä hyvin voivat jäädä kolmen maalin nallipyssyiksikin ja kaksi raakiletta on aika paljon tällä osastolla mukana vietäväksi. Englannissa riittää hukattuja laiturilupauksia vaikka kuinka, joissa otteet nuorina ovat muistuttaneet Oxia.

  Nopeutta on siis teoriassa ja osin käytännössäkin, toki Oxilla ja Gbabryllä on paljon tekemistä vielä syöttötyöskentelyssä ja paikkojen rakententelussa, joten siinä mielessä nopeudesta ei saada parasta hyötyä. Gnabry pärjää tällä hetkellä lähinnä 1 vs 1 tilanteissa, mutta ratkaisut ovat lähinnä iän mukaisia, joukkue ei hyödy tarpeeksi ja viimeistely-yritykset on aika heikkoja. Kuitenkin Gnabry lienee tyyppinä lupaavampi kuin Ox ja ikä hänen puolellaan.

  Santille vasen laita on tällä hetkellä paras paikka, mutta ei mies oikein vakuuttavasti siellä pelaa ja suoraviivaisuutta ei usein löydy jos tahtotila on vaisu. Toki Cazorla on välillä näyttänyt, että haluja ratkaista matseja myös löytyy joskus.

  Ehkäpä olisi ratkaisu tehdä Cazorlasta puhtaammin Özilin rotaatiovastine ja koittaa pitää koko ajan raikas kymppipaikan ässä joukkueessa eli lisää rotaatiota ykköspelintekijän paikalle. Eli Santin peluutus vasemmalla lopetetaan. Vasenpaan laitaan uusi ykköslaituri tai ainakin Walcottin tasoinen pelimies?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s