Katsaus kilpailijoiden suuntaan liiga-avauksen ollessa noin kolmen viikon päässä

Lähtökohta meidän jäädessä liigassa taas kerran neljänneksi oli, että kesällä on onnistuttava paremmin kuin kilpailijat, jotta välimatkaa saadaan kurottua kiinni. Tämä ei tietysti ole helppo tehtävä, mutta kun pankkitilillä on noin 150 miljoonaa, niin sen pitäisi auttaa huomattavasti.

Toisaalta muun muassa Mourinho ja Pellegrini ovat nyt toista kautta, joten viime kesän tapaista etua ei enää ole uusien managereiden totutellessa liigaan. Toisaalta tuo teoria nyt meni romukoppaan kerralla Pellegrinin voittaessa mestaruuden heti avauskaudellaan Englannissa ja tätä kautta ajatellen tuskin Van Gaal tulee olemaan Moyesin kaltainen floppi.

Mitä sitten on tapahtunut tähän mennessä muualla? Hallitseva mestari Manchester City on ollut sille epätyypillisesti melko rauhallinen osin ehkä UEFA:n asettaman sakon takia. Silti se on hankkinut FC Portosta maltilliseen hintaan puolustavan keskikenttämiehen Fernandon, joka olisi todennäköisesti myös vahvistanut meitä. Lisäksi kakkosmaalivahti Caballero tuli Espanjasta sekä tietysti Sagna, kuten liiankin hyvin tiedämme. Merkittäviä lähtijöitä ei ole, joten joukkue on entistä vahvempi ainakin paperilla.

Manchesterin punaisella puolella tavoite on varmasti minimissään palata Mestareiden liigapaikoille eli neljän joukkoon, mutta ilman europelejä kaiken mennessä nappiin niin siirtojen osalta kuin muutenkin ei viime kauden Liverpoolin tapaista liigamenestystä voi täysin sulkea pois. Toivottavasti ei kuitenkaan, sillä katsoisihan tuota Manun konttaamista mielellään pidempäänkin. Managerinvaihdos on varmasti se merkittävin muutos, mutta Shaw ja Herrera ovat myös selkeitä vahvistuksia joukkueeseen.

Lähtijöitä on kuitenkin jonkin verran ja muun muassa kapteeni Vidic on menetys, vaikka ei enää viime kaudella ollutkaan parhaassa vireessä. Muutenkin puolustus vaatisi ehdottomasti vahvistuksia ja toivottavasti yksi niistä ei tule olemaan Vermaelen. Van Gaalin kisavalmennuksesta johtuen ei ole vaikea veikata, että ManU tulee hankkimaan vielä muutaman vahvistuksen ja noiden lukumäärästä ja tasosta riippuu varmasti osittain kuinka paljon joukkue pystyy parantamaan viime kaudesta.

Liverpoolissa joukkue on menettänyt parhaan pelaajansa B*rcaan. Tämä varmasti näkyy hyökkäyksessä, mutta paljonko on kysymysmerkki. Yritys leventää rinkiä Mestareiden liigan pelien tullessa kuvaan on ainakin kova. Useita pelaajia on hankittu, muun muassa Lambert, Lallana, Emre Can, Markovic ja viimeisimpänä taitaa varmistua meillekin pitkään huhuttu Remy.

Liverpoolin tekemisissä paistaa läpi määrä laadun sijaan, vähän kuten Tottenhamilla Balen korvaamisessa, mutta saa nähdä mikä on lopputulos. Rodgers on kuitenkin parempi manageri kuin mitä Villas-Boas oli loskanvalkoisissa. Silti itseäni hämmästyttää eniten, ettei Liverpoolin suurimpaan ongelmaan eli puolustukseen ole hankittu ainuttakaan vahvistusta, vaikka joukkue minimissään tarvitsisi topparin ja vasemman pakin. Viime kauden kakkossijan uusiminen tulee olemaan erittäin vaikeaa ilman Suarezia ja erityisesti Mestareiden liigan tullessa lisäämään ottelumäärää merkittävästi. Silti neljän joukkoon Rodgersin ryhmällä on kaikki mahdollisuudet.

Tottenham on perinteistä managerinvaihdosta lukuun ottamatta ollut täysin hissukseen siirtomarkkinoilla koko kesän. Ainoastaan nyt ihan viime päivinä näyttäisi toteutuvan Swanseasta Ben Daviesin ja Michel Vormin hankinta Sigurssonin matkatessa toiseen suuntaan. Pahin huhu Tottenhamiin liittyen on Schneiderlin. Vedonlyöntitoimistojen kertoimissa Pochettino on noussut suosikiksi hankkimaan Southamptonin tyhjennysmyynnistä entisen keskikenttäpelaajansa Schneiderlinin. Toivottavasti ei, sillä tuo menisi ehdottomasti kategoriaan helmiä sioille.

Viime kaudella olin väärässä, kun veikkaisin Mourinhon voittavan heti liigamestaruuden palatessaan Länsi-Lontooseen. Nyt portugalilainen on kuitenkin saanut yhden kauden alle ja muutaman siirtoikkunan aikaa muokata joukkuetta mieleisekseen, joten pidän tulevan kauden suurimpana ennakkosuosikkina juuri Chelseaa. Lähtijöitä on muun muassa Lampard, Cole, Luiz, Eto’o ja Ba, mutta kukaan ei ollut missään avainroolissa vaan enemmänkin rotaatiopelaajia. Sen sijaan tähän mennessä kesän parhaat vahvistukset ovat menneet ehdottomasti Stamford Bridgelle. Toki Sanchez meidän hankiinoista kuuluu samaan kategoriaan, mutta Fabregas, Costa ja Luis nostavat Chelsean ehdottomasti pelaajistoltaan paremmaksi joukkueeksi kuin viime kaudella.

Tähän mennessä me olemme vahvistuneet hyökkäyspelin osalta Sanchezin verran, mutta toisaalta taas puolustuspää on heikompi Sagnan vaihtuessa Debuchyyn. Vaihdos ei niinkään vaikuta suoraan oikean pakin tonttiin, jolla taso on aikalailla sama, mutta Debuchy ei ole yhtä monipuolinen kuin Sagna ja täten joukkueessa ei ole enää nelostopparia tai jos Miquel on ratkaisu, niin taso tippuu Sagnasta selvästi.

Mielestäni emme ole tehneet läheskään tarpeeksi, jotta pystyisimme haastamaan ainakaan Manchester Cityä ja Chelseaa. Molemmat olivat edellä viime kaudella ja ovat vain vahvistuneet siitä. Toki olemme ehkä mekin hitusen, mutta emme missään nimessä tarpeeksi, jotta ero olisi kutistunut. Se on jopa ehkä kasvanut, kun katsotaan puhtaasti tähän mennessä varmistuneita siirtoja.

Näillä näkymin ensi kaudella taisto kahden sinisen joukkueen takana tulee olemaan todella kovaa, kun kahdesta jäljellä olevasta Mestareiden liigapaikasta tulevat meidän kanssa kilpailemaan ManU, Liverpool, Tottenham ja jopa mahdollisesti Everton jos Martinez saa joukkueen pelaamaan viime kauden tapaan tai jopa aavistuksen paremmin toisella kaudellaan Goodison Parkilla.

Tällä hetkellä en näe meidän taistelevan muusta kuin nelossijasta tai maksimissaan kolmospaikasta jos kaikki menee nappiin. Tarvittaisiin vielä se nelisen hankintaa, kuten eilisessä päivityksessä kirjoitin ja tämä ei tule tapahtumaan, kun Wenger on jo tässä vaiheessa tyrmännyt uuden hyökkääjän oston. Tämä on todellinen harmi, sillä nyt Ospinan mahdollisesti varmistuessa puolet tarvittavista hankinnoista olisi kasassa. Rotaatiotopparin sekä avauksen hyökkääjän ja keskikentän pohjapelaajan hankinnalla pelaajistomme näyttäisi paremmalta kuin lähes vuosikymmeneen.

Valitettavasti tälläkin kertaa näyttää lopputuloksena olevan se muutamaa pelaajaa vailla oleva joukkue menestyksestä tai siitä, että tuosta menestyksestä voitaisiin todella kisata pelkästään joukkueen nimilistaa katsomalla. Tässä ei toki oteta huomioon muita seikkoja, kuten erityisesti manageria, taktiikoita ja muuta tällaista, mutta ne ovat aivan toinen aihe johon ei tänään mennä.

13 thoughts on “Katsaus kilpailijoiden suuntaan liiga-avauksen ollessa noin kolmen viikon päässä

 1. Kun mietitään noita hyökkääjiä, niin oikeastaan vain Ade, B52 ja Giroud ovat olleet noita fyysisempiä target-pelaajia. Viime vuosikymmenien parhaat hyökkääjät ovat olleet nopeita ja/tai taitavia. Vaikka Henry, Bergkamp ja RvP täyttivät fyysisesti keskushyökkääjän mitat, niin enemmän nuo muilla avuilla pärjäsivät kuin fyysisellä preesensillä. Sanchezin ja Campbellin myötä hyökkääjäosasto on lähtökohtaisesti +2 viime kauteen nähden. Hyökkäysosasto on laaja ja siellä on monipuolisia pelaajia. Välttämättä tässä siis ei olla puhtaasti Giron varassa. Oikein roolitettuna löytyy loistavia pelaajia. Se on asia erikseen, että yritetäänkö pelaajia laittaa pelitapamuottiin vai muokataanko pelitapaa enemmän vastaamaan pelaajien vahvuuksia.

  Chelsean kohdalla avaukseen tulee 3-4 uutta pelaajaa. Se on paljon ja tilanne sisältää riskinsä. Hyvä myös muistaa, että Fabregasista ja Costasta ei välttämättä saada parasta irti perinteisessä mourinho-pallossa. Chelsean rosteri on vakuuttava mutta pintaan syvemmältä on mahdollista löytää kompastuspisteitä. City sen sijaan on totutun kova. Kyllä sielläkin on jotain riskitekijöitä, muun muassa Yayan höntsäcup tammikuussa. Manu, Pool, Everton ja Spurs ovat melkoisia kysymysmerkkejä.

  Jos Arsenal nyt naaraa sisään maalivahdin ja puolustavan keskikentän, niin kyllähän kesää voidaan pitää ihan hyvänä. Olettaen että lähtijöitä ei nyt sitten löydy lisää. Arsenalin materiaali ei ole kaikilta osin yhtä laaja kuin Cityllä ja Chelsealla. Mutta kyllä jengissä potentiaalia on hyvin ja mestaruustaisto on ihan realistinen, joskin mestaruuden suhteen on ainakin kaksi isompaa suosikkia.

 2. Jaahas eisfeld lähti sit ilmeisesti fulhamii,maksoiko arsu miehestä paljon aikanaan?tietääkö kukaan?

 3. Älä huoli Ville! Meillä on Abu. Jos ( ja aika varmasti kun) ei loukkaannu, niin tulee ylivoimaisen keskikentän dominoinnin lisäks heittää sen + 10 häkkiä. Ei se kärki ihan pakollinen ole. Mokke tulee, se on varma. Toivottavasti verma jää ja khedia sisään, ni kannu(t) on meidän. …alkais jo kausi…

 4. Sarjan etenemistä ajatellen hyvä olettamus on se, että normikaudella kärkiseurojen pärjäämistä heikompia vastaan sanelee materiaali, eli selvästi parempi materiaali jo takaa huiman voittoprosentin ja siten laskien, että lineaarisesti miehistön vahvuuden mukaan todennäköisesti Spurs ja Pool menettävät näissä vähän enemmän pisteitä kuin ainakin siniset ja varmaan myös Manu ja Arsenal.

  Top-5 (tässä mukaanluettuna Manu, ei Spurs tai Everton) keskinäisissä taas ratkaisee ensi sijassa managerin osaaminen. Viikosta riippuen optimiavaus on aika tasavahva toisiin verrattuna. Käsi ylös, joka uskoo Wengerin löytäneen viisauden, jolla lyödään Mourinhoa, van Gaalia ja Pellegriniä lättyyyn niin että lätisee?

  Paljon puhuvaa kyllä Cityn materiaalin vahvuudesta on panostus laitapakkeihin, noihin nykyaikaisen jalkapallon edelleen aliarvostetuimpiin työmyyriin. Taso ei laske, vaikka miehet vaihtuu, kuten penkille ostettu Sagna kertoo. Arsenalin materiaali jää väistämättä jälkeen, kun varamiehinä on Callen ja Nachon kaltaisia jamppoja. Valitettavaa, että sama laajenee ensi kaudella ilmeisesti myös toppareihin (joku hätähankinta). Itselle tuli kevään lopussa kutinaa, että Vermaelen voisi alkaa taas saada juonesta kiinni ja palattaisiin siihen kolmen tasavahvan topparin (+Djourou) systeemiin. Kaikista paras ratkaisu olisi vuoden kompromissijatko Vermaenille ja sopu siitä, että voi lähteä sopuhinnalla ensi kesänä, jos häviää kamppailun peliajasta.

  • En tiedä tarkoittiko kompromissijatko sopimuksen pidentämistä, mutta ensi kesänä Vermaelenin nykyinen sopimus taitaa loppua.

   Jos miehestä saa huhutun 10+ miljoonaa ja pelaajia kaupan päälle, voi hyvinkin käydä kuten RvP:n kanssa eikä pelaajaa väkisin kituuteta bosmaniksi asti (olettaen tietysti, että mies on halukas lähtemään).

   • Kyllä, tarkoitan juuri sopimuksen minipidennystä. Vuosi sopimusta jäljellä lienee yleisesti tiedetty fakta.

    Ja ei kai Manu nyt sentään edes harkitse rahaa 10 miljoonaa ja pelaajaa? Suora raha olisi tuo ja paraikaa van Gaal harkitsee, keille näyttää ovea. Ehkä joku sieltä olisikin sopiva, mene ja tiedä. Veikkaan, ettei realismi anna heittää ihan 10 pelaajaa ulos, jota an Gaal vtodennäköisesti haluaisi. Tottunut Bayernissa ja Barcassa vähän liian taitaviin…

    Kiihkomieliset eivät kelpuuta ketään Manu-pelaajia, mutta kyllä mulle kelpaisi muutama, nyt ei enää puhuta mistään Silvestrestä tai Nevilleistä. Nanin toki voi jättää ottamatta, kommenttina uusimpiin huhuihin.

 5. Itse pidän ainakin Phil Jonesia edelleen erittäin lupaavana pelaajana kykyjensä puolesta. On kärsinyt Manussa liiaksi siitä, että niin Ferguson kuin Moyeskin heitteli miestä pelipaikalta toiselle ihan surutta janjatkuvasti. En kuitenkaan usko, että ManUsta tulee yhtään ketään. Huolestuttavasti rupeaa muutenkin huhut hälventymään niin topparin kuin puolustavan kk:nkin osalta. Tyyntä ennen myrskyä vai jälleen kerran siirtovatsa täynnä aivan liian heppoisin perustein? Flamteta kaksikolla ei voida haastaa millään, se on varma.

 6. Ilmeisesti Red Bullin kautta on nyt julkaistu lista USA:han matkanneesta 20-henkisestä ryhmästä:

  http://tinyurl.com/lhepqel

  Jos lista on todellinen, niin ensimmäiseksi huomio kiinnittyy siihen, että Sanogo ei ole mukana, mutta Chuba Akpom puolestaan on (Benik Afobe on odotetusti poissa).

  Tod.näk kyse on jostain Yayan pienestä vammasta, mutta mikäli Akpom olisi nyt noussut Sanogon edelle Wengerin kirjoissa, tai että Sanogo olisi lähdössä johonkin lainalle; niin koko hommahan olisi erittäin mielenkiintoinen jopa tulevaa kautta silmällä pitäen.

  Akpomissa on kyllä sitä ”potentiaalia”, joten jos hän nousisi ykkösjoukkueseen, niin olisihan se hienoa nähdä Arsenalissa pitkästä aikaa suoraviivainen, mutta monipuolinen brittikärki.

 7. Vorm meni sitten Spudseihin penkille, olisi kyllä kelvannut meillekin kakkosveskariksi. No, Ospinan soppari sitten vain nopeasti julki.

 8. Joel Cambell ehdottamasti avaukseen girouding rinnalle sarjan avaukseen. Miehelle peli aikaa tai myynti ja oikea kärki sisään. Saisiko Hulkin nyt halvalla?

 9. ”Jack Wilshere is set to be handed the chance to play as Arsenal’s new midfield anchor next season. Manager Arsene Wenger believes the 22-year-old has the football brain to play as his side’s holding central midfielder. ”

  Mikäli tuo Daily Mailin lainaus pitää vähääkään paikkaansa niin Wengerillä on kuulat pahemmin sekaisin kuin koskaan. Wilshere fyysisyydellään kun on noista Arsenalin keskikenttäpelaajista ehkäpä se kaikista huonoiten soveltuva ankkurin rooliin. Keskikentän varmistava pelaaja kun ei mielellään saisi olla se, joka ensimmäisestä tuulen henkäyksestä lakoaa nurmen pintaan ihmettelemään ja valittamaan kädet levällään. Football brain ja Wilshere samassa lauseessa pisti myös hymyilyttämään.

 10. Hulk? Oikeasti? Ihme kun ei Frediä…

  Jos kärki ostetaan, niin eikö sinne pitäisi sitten hakea sitä toptoptop qualityä, eikä mitään venäjällä sohivaa jäähdyttelijää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s