Pelaajien oikeat pelipaikat

Pitkään yksi Wengerin ongelmia joukkueen kasaamisessa on ollut se, että managerimme laskee saman pelaajan liian usealle paikalle. Toinen ongelma tähän liittyen on pelaajien jatkuva peluuttaminen väärillä paikoilla, muun muassa laitureina pelaa tuon tuosta keskikentän keskustan pelaajia ja tämä on vain yksi esimerkki.

Ymmärrän hyvin jos pari pelaajaa joukkueessa on sellaisia, jotka pystyvät pelaamaan useammalla pelipaikalla tarpeen vaatiessa. Tämä on hyvä pahimmissa loukkaantumistilanteissa ja ehkä muutenkin, mutta tuolla tavalla ei missään nimessä kannata joukkuetta rakentaa. Paljon parempi ja mielestäni oikea tapa olisi se perinteinen kaksi laadukasta vaihtoehtoa kullekin pelipaikalle.

Seuraavassa oma listaukseni kuinka nykyjoukkueen pelaajat pitäisi roolittaa. Maalivahteja tähän ei tarvitse ottaa, sillä noita Wenger ei tähän mennessä sentään ole käyttänyt laitureina 🙂

Oikea puolustaja: Debuchy ja Chambers. Kaksikko on riittävä, mutta ongelma tulee siinä, että Cahmbers on tällä hetkellä myös kolmostoppari ja yhden mahdollisen hankinnan jälkeenkin nelostoppari samaan aikaan. Kaiken lisäksi Wenger on höpissyt jotain englantilaisen käyttämisestä myös keskikentän pohjalla. Kolme pelipaikkaa yhdelle pelaajalle, kun muutenkin puolustuksessa on puutetta pelaajista ei oikein istu omaan käsitykseeni järkevästä joukkueen kasaamisesta.

Vasen puolustaja: Gibbs ja Monreal. Tämä on määrän puolesta kunnossa, mutta laatu mietityttää Gibbsin loukkaantumisherkkyyden takia sekä Monrealin heikon viime kauden. Joka tapauksessa roolit ovat selkeät ja pelaajia on tarpeeksi.

Topparit: Koscielny ja Mertesacker. Tässä puhutaan kahdesta topparin paikasta, joten kaksi pelaajaa on aivan liian vähän. Toki Chambers voidaan laskea kolmanneksi, mutta mitä sitten, kun mies pelaa oikeata pakkia Debuchyn ollessa loukkaantunut, pelikiellossa tai muuten vain lepovuorossa? Hankinta parantaisi tilannetta, mutta silti neljä topparia olisi hyvä olla joukkueessa, sillä muuten luotetaan liikaa onneen loukkaantumisten suhteen ja tuskin olemme niin onnekkaita kuin viime kaudella Merten ja Koscielnyn pelatessa lähes kaikki kauden ottelut.

Puolustava keskikenttä: Arteta ja Flamini. Mielestäni Artetan paikka ei ole tämä jos haetaan parasta mahdollista roolia miehelle. Se olisi pykälän ylempänä, mutta jalat riittävät tuohon vielä huonommin kuin tähän nykyiseen ja muutenkin ylemmäksi on tarjolla enemmän ja parempia vaihtoehtoja kuin keskikentän pohjalle. Flamini on mielestäni ainut tämän pelipaikan pelaaja nykyjoukkueessa, sillä Coquelinia en todellakaan laske vaihtoehdoksi. Artetan peluuttaminen keskikentän pohjalla on vähän sama kuin keskikenttämiesten laitureina tai laitureiden hyökkääjinä, jota managerimme tekee ja on tehnyt vuosikausia.

Keskimmäinen keskikenttä: Ramsey ja Wilshere. Tämän paikan ehdoton ykkösmies on joukkueen tärkein pelaaja eli Ramsey. Wilsheren ei pitäisi olla puolustava keskikenttämies tai kymppipaikka, vaan ennen kaikkea Ramseyn varamies, sillä tämä keskikentän keskimmäinen rooli on ehdottomasti omaan silmääni se luontevin englantilaiselle. Alempana kurinalaisuus ja kaksinkamppailuvoima eivät riitä ja ylempänä taas tehot ovat aivan liian alhaiset verrattuna muihin vaihtoehtoihin, kuten Öziliin ja Cazorlaan.

Hyökkäävä keskikenttä/kymppipaikka: Özil ja Cazorla. Tämä on pelipaikka, jossa yli 40 miljoonan ennätyshankintamme pitäisi pelata, eikä suinkaan laiturina. Miksi ostaa yksi maailman parhaista kymppipaikan pelaajista ja peluuttaa sitten miestä jatkuvasti laidalla? Eikö silloin tuolla rahalla olisi kannattunut ostaa, vaikka Reus tai Di Maria. Cazorla on laadukas vaihtoehto tälle paikalle, mutta silti selvä kakkonen Özilille. Laidalla Cazorlaa ei nykynäytöillä pitäisi peluuttaa, vaan ainoastaan keskellä Özilin ollessa poissa ja tietysti myös vaihtopelaajan roolissa.

Oikea laituri: Walcott ja Ox. Walcott on avauksen pelaaja ja tehokas sellainen jos toipuu loukkaantumista edeltäneeseen tilaan. Valitettavasti miehen loukkaantumishistoria on synkkä ja saattaa hyvin sellaisena jatkua. Ox on kuitenkin hyvä vaihtoehto ja jollain tapaa samantyylinen. Toki Ox pystyy pelaamaan myös vasemmalla laidalla yhtä hyvin, mutta tuonne on enemmän pelaajia tai vaihtoehtoja, jotka soveltuvat ainoastaan sinne puolelle.

Vasen laituri: Sanchez ja Podolski. Chileläisen paras paikka oman näkemykseni mukaan tässä Wengerin iän ikuisessa yhden kärjen ryhmityksessä ja taktiikassa on laidalla. Oikealle on Walcott ja ymmärtääkseni Sanchez pystyy pelaamaan molempia laitoja lähes yhtä hyvin. Podolskin rooli nykysysteemissä on hankala, mutta näen sen olevan vasemmalla ja nimenomaan kakkosvaihtoehtona. Saksalainen on laadukas pelaaja, joka tuo tehoja lähes aina kentälle päästessään ja tarjoaa vaihdosta tulleessaan uuden ulottuvuuden hyökkäyspeliimme.

Hyökkääjä: Giroud ja Campbell. Giroud on selvä ykköskärki joukkueessa, mutta se ei tietysti paljoa auta ranskalaisen ollessa sivussa noin puolet kaudesta vähintään. Nykyvaihtoehdoilla Campbell on toiseksi paras hyökkääjävaihtoehto, vaikka näytöt tykkimiespaidassa ovat nollatasoa. Silti miehen pitäisi ehdottomasti olla Sanogon edellä nokkimisjärjestyksessä, mutta näin ei vain ole, koska Wengerillä on uusi projekti käynnissä kehittää väkisin Sanogoa vaikka se sitten maksaisi joukkueen menestyksen.

Listauksesta puutuvia nimiä ovat muun muassa Rosicky, Bellerin, Diaby, Sanogo ja Gnabry. Rosickyn näen käyttökelpoisena keskikentälle kahteen ylimpään rooliin ja ihan hätätilanteessa laituriksi. Silti jos vahvistuksia haluttaisiin joukkueeseen hakea, niin tsekki olisi ehdottomasti pelaaja, josta voisi hankkiutua eroon. Ei kuitenkaan ihan ensimmäinen sellainen.

Bellerinille tulee varmasti käyttöä jos puolustuksen tilanne ei muutu mitenkään ja välttämättä yksi hankinta ei edes riitä. Joka tapauksessa jos espanjalista ei ole listattu ykkösjoukkueen pelaajiin, niin se kertoo jo aika paljon.

Gnabryn loukkaantuminen on todella harmittava ja paluuajankohdasta ei vieläkään ole Wengerin uusimpien kommenttien mukaan tietoa. Joka tapauksessa kyseessä on huippulupaava pelaaja ja jos viime kauden otteet jatkuvat ja tietysti kehitystä tapahtuisi entisestään, niin nuoresta saksalaisesta voi olla paljonkin iloa jo tällä kaudella. Erityisesti jos ja ilmeisesti kun sitä hyökkääjähankintaa ei tule ja näin ollen Sanchezin voi olettaa pelaavan hyökkääjänä suhteellisen paljon.

Diabysta ja Sanogosta ei varmaan tarvitse edes aloittaa. Molempien kuuluisi olla ihan jossain muualla kuin Arsenalin ykkösjoukkueessa, mutta valitettavasti molemmat kuuluvat Wengerin suosikkeihin ja luottoa tulee maailman tappiin asti, vaikka mitään perusteita sille ei ole.

Näin peluuttaisin pelaajia nykyryhmityksessä jos saisin päättää. Toki pelipaikkoja katsoessa näkee selvästi mihin vahvistusta eniten kaivataan, mutta se ei ole ollut enää pitkään aikaan tai jopa vuosiin mikään yllätys. Jos myös pelaajilla olisi nykyistä selkeämmät pelipaikat ja roolit, niin väittäisin järkevän rotaation olevan helpompaa toteuttaa.

Samoin ei voi olla pelaajien kehitykselle esim. Wilsheren ja Oxin kohdalla hyvä, kun pelaaja tai ainakaan manageri ei tunnu tietävän mikä olisi paras pelipaikka ja rooli joukkueessa, vaan se vaihtuu tuon tuosta täysin riippuen muun muassa loukkaantumistilanteesta.

Mainokset

10 thoughts on “Pelaajien oikeat pelipaikat

 1. Kyllähän tuo alkaa näyttää selvältä, että Sanchez ja Sanogo ovat Wengerin ratkaisut Giroud’n korvaajiksi. Saas nähdä tuleeko toppariakaan, vaikka vielä heinäkuussa Wenger sanoi, että jos verma lähtee, korvaaja hankitaan. Anyway, veikkaan, että yksi tulee – ehkä keskikentän pohjalle tai sitten joku ihan random-veto.

 2. Niin, tuo ehdoton pelipaikka-ajattelukin on kyllä hieman vaarallista. Itse näkisin, että managerin tulisi valita aina kentälle sellainen ryhmitys joka maksimoi laadun. Mielummin sitten vaikka vaihtaa ryhmitystä käytettävissä olevien pelaajien mukaan. Esim. viime kaudella Vermaelin olisi pitänyt pelata vasempana pakkina kunnossa ollessaan, vaikka onkin toppari, koska on kuitenkin parempi sielläkin kuin ns. paikan erikoismiehet Gibbs ja Monreal. Viime kauden paras puolustuslinja olisi siis ollut mallia Vermaelen – Mertesacker – Koscielny – Sagna.

  Cazorlan ja Özilin tilanne on vastaavanlainen, mutta viime peleissä Wenger on tehnyt mielestäni oikein ja peluuttanut molempia samanaikaisesti. Özilin henkilökohtaisia tehoja laiturin rooli varmasti heikentää, mutta joukkueen etu ajaa tämän edelle. Parhaat ja laadukkaimmat pelaajat pystyvät kyllä suoriutumaan paikalla kuin paikalla paremmin kuin tusinajampat, tämänhän mm. Wayne Rooney, Ruud Gullit, Paul Warhurst ja Miikka Juntunen ovat omalla esimerkillään todistaneet. Toki Wengerkin on ainakin ennen ymmärtänyt tämän, eihän Pascal Cyganin peluuttaminen laidalla muuten olisi ollut loogista.

  • Hieno aihe.
   Lisäisin lusikkani soppaan seuraavasti.
   Automaattisesti parhaita pelaajia ei tulisi valita kentälle, jopa hieman vieraillekin peli paikalle, elleivät he täydennä toisiaan. Esim. Sanchez / walcott kärjessä ei varmastikaan kovin tehokas ratkaisu, ilman öziliä kymppipaikalla jakamassa läpi syöttöjä.
   Kos ja Merte eivät itsekseen ole välttämättä aivan parhaita toppareita, mutta parina ovat ehdotonta eliittiä. Ja kun peli ei Verman kanssa toiminut niin kapu istui penkillä.
   Toinen harmittavampi esimerkki kun peluutetaan ns saman peli paikan ja peli tyylin omaavia pelaajia samaan aikaan kentällä. Esim. Özil , cazorla. Kumpikaan ei ole kovin suoraviivainen pelaaja. Ja molemmat tarvitsevat sen suoraviivaisen pelaajan viereen.
   Sen tosiaan haluaisin nähdä kun santi syöttää Saksan Juhamatti Aaltosen läpi laidalta ja kaveri sijoittaisi taka nurkkaan.
   Varmasti me kaikki olemme yhtä mieltä että tätä ei ihan joka pelissä ainakaan tapahdu.
   Tosin muistaakseni Özil mm huumassa vakuutteli treenaavansa viimeistelyään kesälomalla.
   Nykyformisya voisi päätellä sen verran että ihan parit treenit kannattaisi vielä pitää.

 3. Schneiderlin teki pari maalia. Eiköhän blogistilta saada koko ensi viikko valitusta kun Wenger ei hankkinut kaveria Arsuun. Totta kai se olisi tullut jos vaan Wengeri olisi ostanut…

 4. Puolustuspelin mestarilliset osaajat ja taktiselta osaamiseltaan valovuosia Wengerin edellä olevien managerien joukkueet pelaavat tällä hetkellä suuri maalisinta ottelua vähään aikaan!

 5. On se silti vaan hieno homma ettei Hankittu Diego Costaa eikä hankita Falcaota tai Cavaniakaan, kun ne ovat niin pirun kalliita. Eivätkä nuo itseasiassa sovi kyllä muutenkaan pelityyliltään Arsenaliin. Samoin Fabregasin päästäminen pahimmalle kilpailijalle alkaa vaikuttaa päivä päivältä nerokkaammalta ratkaisulta. Onneksi ManU sentään kyntää syvällä ja eläkeläisharmaahapsi Van Persiestä saadut 20 milliä lämmittävät yhä taskun pohjalla.

  • Totta. Ei millään costilla, falcaoilla tai cavaneilla mitään tee, kun meillä on viisi tai kuusi vaihtoehtoja kärkeen, vaikka Giroud loukkaaantui. Juurihan Wenger tämän sanoi ja varmasti Sanogo ja Campbell ajavat saman asian kuin edellä mainitut nimet. Johan sen maalitilastoista näkee.

   Ja ei Fabregas olisi mahtunut mitenkään meille, kun Özil, Cazorla ja Rosicky ovat jo kymppipaikalle. Tosin kaksi noista pelaa laidalla ja yksi ei pelaa ollenkaan. Ja mieluummin sitä katsoo Wilsherea kuin Cesciä ja Diabylle pitää ehdottamasti kerrankin antaa edes yksi näytönpaikka.

   Ja tosiaan ei väliä kuinka huonosti itsellä menee jos jollakin eli tässä tapauksessa Manulla menee vielä heikommin.

 6. Mua vaan joskus miellyttää nuo pelillisetkin jutskat, kun oon vaan tämmönen tavallinen gooneri, vaan.
  Raha-asioista en niin perusta, …siis ovat Perry tärkeitä…saatas nyt Emirates maksettua niin tommonen Costa meille ois kyllä mannaa.
  Vahva jässikkä, voittanee Premierin maalikuninkuuden, tömmösiä joskus meillekin.
  Huomenna The match day! Richard maalaa pari kertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s