Kannattaja fanittaa vai fani kannattaa vai jotain ihan muuta?

Tänään vuorossa jo eilen lupaamani Issen kolumni. Vuoro heti Isselle pidemmittä puheitta.

Tässäkin blogissa on aika ajoin keskusteltu ja kommentoitu, mikä ja millainen se Arsenalin kannattaja oikeastaan on. Tuleeko kannatusmuskeleita lisää, jos on kannattanut vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Kuuluuko kannattajan kritisoida? Ja saako itse kannattajaa arvostella ”vääränlaisesta” kannattamisesta? Miksi ylipäänsä joku satunnainen jamppa tai lyyli ylipäänsä ryhtyy kannattamaan Pohjois-Lontoossa sijaitsevaa seuraa? Olemmeko siis ihan kujalla?

Ihan aluksi, tai siis, melkein aluksi kannattaa erottaa kannattaja ja fani. Populaarikulttuurissa yleensä puhutaan faneista, ihailijoista. Se tarkoittaa jokseenkin varauksetonta kohteen ihailua. Madonna-fani harvoin sanoo mitään kriittistä Madonnasta.

Toki myös termi jalkapallofani on yleisesti käytössä, myös Arsenal-fani. Ns. tavallisille ihmisille (tai omituisiahan ne oikeasti, mutta ymmärtänette pointin), ei-arsenal-kannattajille Arsenalin kannattajat ovat Arsenal-faneja. Ja tällaisessa ympäristössä kannattaja saattaa hyvinkin toimia kuin fani – eli kritiikittömästi puolustaa kannattamaansa seuraa, jos kuulee poikkipuolisen sanan ”vääräuskoiselta”. Ja tähän on toki syynsä: ei-kannattajat kun eivät ymmärrä, että huonoimmillaankin Arsenal on jotain enemmän kuin mikä tahansa muu seura.

Mutta kaiken kaikkiaan oikeampi termi tässä ympäristössä on kannattaja. Siksi esim. Arsenal Finland Supporters Club on nimenomaan Supporters Club eikä Fan Club. Sen sijaan kuulostaisi aika hassulta Madonna Suporters Club…

Meitä kannattajia on moneksi. Joku jokseenkin varauksettomasti ihailee, joku kannattaa hiukan sivusta seuraten, joku ahmii kaiken mahdollisen tiedon ja joku on Nick Hornby -tyyppiä eli lähtökohtaisesti ennakoi kaiken menevän pieleen, mutta välillä iloisesti yllättyy (todella harvoin siis). Ja näiden variaatioita on lukemattomia.

Onko jollain kannattajalla enemmän muskeleita sanoa mielipiteensä? Minusta ei. Särähtää sekin pahasti korvaan, kun joku perustelee asiansa sillä, että on kannattanut Arsenalia jotain sata vuotta. Kyllähän Neuvostoliittoakin jotkut kannattivat vuosikymmeniä, mutta ei se… Äh, lähteekö lapasesta? Ehkä tätä ei tarvitse sen kummemmin avata.

Arsenalin menestys on viime vuosina ollut sellaista, että ns. Gloryhuntereita ei hirveästi joukossa ole. Toki joitain jostain syystä varmasti on, mutta siinähän sitten ovat. Enemmänkin voi olla ns. hetken kannattajia eli sellaisia, jotka ovat Lontoon-matkallaan käyneet katsomassa Arsenalin matsin (kun Chelsea-Manuun ei saanut lippua) ja jonkin aikaa kiinnostuvat, mutta viimeistään kesällä kiinnostus häviää. Tai sitten on paikalleen jämähtäneitä kuten allekirjoittanut, joka myös sattumalta päätyi katsomaan Arsenalin ottelua (vuonna 1987) ja ei ole onnistunut sen jälkeen kääntämään takkia. Lue: ei ole yrittänytkään.

Toki monilla on hienompi syy kuin sattuma. Ovat nähneet Arsenalissa ja/tai sen historiassa jotain erityistä. Silti joku voi kysyä, onko tässä mitään järkeä? Kannattaa seuraa, johon ei ole läheltäkään äidinmaitomaista kosketusetäisyyttä. Kun vastaavasti monilla pohjoislontoolaisilla kausikortit kulkevat suvussa – kannattajiksi synnytään.

Tästäkin huolimatta tai juuri siksi, uusintana: meitä on moneksi. Yhtä parempaa syytä tai kannattajaa ei ole. Se on vähän sama kuin stadilaisuuden korostajat: kymmenennen sukupolven stadilainen pitää itseään stadilaisempana kuin juuri ketään muuta. Ja menee siinä skutsiin ja pahasti. Tämän ontuvan aasinsillan avulla yritin sanoa, että historialla voi perustella kaikenlaista ja välillä onnistuneestikin, mutta paremmuusjärjestystä sillä ei kannata kyhätä.

Jos joku haluaa kannattaa Arsenalia etsimällä pelkästään myönteisiä puolia, on ihan yhtä hienoa kuin se, että suhtautuu seuraan äärimmäisen kriittisesti. Molempien kannanottoja voi kritisoida asiasyistä, mutta mielipiteiden leimaaminen vääriksi ja puhumattakaan henkilöön kohdistuvan dissaamisen, ei pitäisi kuulua kannattajan tapaan ilmaista itseään.

Eli pysykää valitsemallanne tiellä.

-Isse-

Kiitokset Isse jälleen kerran. Jäämme odottamaan seuraavaa kolumnia suurella mielenkiinnolla.

Mainokset

17 thoughts on “Kannattaja fanittaa vai fani kannattaa vai jotain ihan muuta?

 1. Kiitos Hente erittäin hyvästä kirjoituksesta. Osui ja osittain upposi. Itse ”korostin” juuri tuota satavuotista kannattajahistoriaani sillä, että siihen aikaikkunaan on sattunut niin riemukasta menestystä kuin sitä vähemmän riemukasta. Aina ei voi vain voittaa eikä se siitä valittamalla parane.

 2. Isse on siis kyseisen mahtavuuden kynäillyt.

  Valittaminen on siitä mukava kannattamisen muoto, että se herättää keskustelua enemmän kuin kaiken kermassa paistaminen.

 3. Asian sivusta seuraava kysymys. Tietääkö kukaan saako Emiratesille viedä reppua sisään. Olen siellä kyllä monesti käynyt mutta ei ole koskaan ollut tarvetta repun kanssa kulkea mutta nyt olisi.

 4. Ehkä periaatteessa ymmärrettävää näyttää sarjajohtajan peli ja kun kyseessä vielä paikallispeli.on ikävä niitä muutaman vuoden takaisia aikoja,kun pystyi canalilta katsoa kolmea matsia samaa aikaa.nyt ei saatana näy ku pelkkä sport1,eikä antennis edes enää näy sport2 ellei ole viimesen päälle vehkeet.

  • Sport2 näkyy antennissa kanavapaikalla 97. On dna:n digiverkossa eli vhf-taajuudella. Jos antenni on kondiksessa eikä esim. aikanaan digivirityksen ohessa poistettu ”tarpeettomana”, pitäis kyl näkyä.

 5. Fanituksesta puheenollen: vaikka noita tuomareita ei juurikaan ole Arsenalin kannattajana tarve fanittaa, peukutus Mr. Clattenburgille, joka on pidätetty ensi viikon kierroksesta sen takia että oli lähtenyt kiitämään ottelun jälkeen vastoin sääntöjä kuutelemaan Ed Sheerania!

 6. Isse:meillä ihan uusi antenni taloyhtiössä,ja suunnattu uudestaan,eli ei pitäs olla siitä kiinni ainakaan.vissii vika sit tos mun n.5-6 vuotta vanhas töllös,puuttuu kait se joku t2-viritin ym.on kait jo niin aatamin aikanen vehje toi mun samsung.

 7. Kaikille goonereille tiedoksi tilaisuus Casino Helsingissä 21.12 klo 18: Urheilulehden futisilta Liverpool-Arsenal matsin tiimoilta. Meitä on pyydetty sinne..luvassa keskustelua ja jotain tarjouksia oluesta+hampurilaisesta. Detaljeja myöhemmin lisää.

 8. Päivitysilmoitus: ’Arsenal 2.0′ | FinnGooners

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s