Hetkelliset paremmat jaksot eivät riitä menestykseen

Viime aikoina, ja nyt tarkoitan kourallista pelejä, ovat tulokset ja myös peliesitykset olleet suurimmaksi osaksi hyviä tai jopa erinomaisia. Syitä tähän on varmasti monia, mutta yksi selkeä muutos vaikuttaa olevan pallonhallinta.

Aikaisemmin olemme olleet vuosikaudet liigassa eniten palloa hallinnut joukkue. Tämä ei kuitenkaan ole näkynyt menestyksenä, vaan pikemminkin hitaana pallon siirtelynä puolessa kentässä ja hyökkäyspäässä sivuttaissuunnassa. Viime aikoina sen sijaan ainakin muutamissa peleissä pallonhallinta on ollut vastustajalla, jopa Aston Villa murskavoitossa vierasjoukkueella taisi olla pallo enemmän.

En tiedä onko tämä hyökkäyspelin muutos suunniteltu vai onko se tullut samassa, kun puolustuspeliin on panostettu enemmän. Ehkä se on osittain seurausta tiiviistä koko joukkueen puolustamisesta. Joka tapauksessa pienempi pallonhallinta on johtanut parempiin tuloksiin ainakin näin muutaman pelin otannalla. Hyökkäyksemme ovat vaikuttaneet olevan viime aikoina huomattavasti suoraviivaisempia sekä nopeampia ja se on tuottanut tulosta.

Samalla nopeammat hyökkäykset ovat tarkoittaneet, että vastustajalle ei jää yhtä paljon vastaiskupaikkoja, koska emme pyöritä palloa hitaasti ympäriinsä. Tietysti kokonaisuutena puolustuspeli on parantunut, mutta ehkä myös hyökkäyspelin muutoksella on jotain vaikutusta puolustamiseen. Erityisesti on voinut huomata kuinka laitapakit eivät nouse enää koko ajan hyökkäyksiin ja näin jätä puolustuslinjaa todella haavoittuvaksi. Tämä tietysti voi johtua osittain Monrealin pelaamisesta Gibbsin sijaan, mutta toivottavasti kyseessä olisi myös taktinen muutos enemmän kuin pelaajavalinnat.

Lyhyesti tiivistettynä viime pelit ovat sujuneet hyvin niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. Valitettavasti se on vain liian vähän tai ainakin liian myöhään puhuttaessa liigasta tällä kaudella puhumattakaan lukuisista aikaisemmista kausista. Kahdessa cupissa ollaan vielä mukana, mutta vaikka peli on kuinka parantunut, niin FA Cup on ainoa jäljellä oleva pokaalimahdollisuus. Mestareiden liigassa eväät eivät vain tule riittämään loppuun asti, vaikka pelaisimme viime viikkojen tapaan.

En jaksa uskoa tämän viimeisimmän parannuksen olevan mikään pysyvä tila. Näitä hetken parempia jaksoja on viimeiseen 10 vuoteen nähty lukuisia ennenkin, eivätkä ne ole mihinkään johtaneet tai olleet uuden paremman alku. Mukavaahan se on katsoa voittoja, mutta toisaalta pettää vain itseään jos uskoo jonkin todella muuttuneen muutamassa pelissä pysyvästi paremmaksi.

Wengerin tekemät muutokset jälleen kerran ovat suurimmaksi osaksi olleet pakotettuja tai asioita, joita useat kannattajat ovat halunneet managerin tekevän jo vuosikausia. Otetaan muutamia esimerkkejä ja aloitetaan maalivahtitilanteella. Useat ovat vaatineet selkeää ykkösmaalivahdin hankintaa vuosikausia, mutta sellaista ei ole tullut.

Szczesnyn penkityksen jälkeen tulokset ovat parantuneet, mutta kuinka suunniteltua Ospinan nostaminen ykkösmaalivahdiksi oli? Tuskin kovin ja väitän, että ilman Southampton tappion jälkeistä yhteenottoa, mitä ikinä pukukopissa tapahtuikin, ei vaihdosta olisi tapahtunut.

Toinen esimerkki on Coquelin. Mies oli myynnissä kesällä lainakierteen jälkeen ja ei millään muotoa managerimme suunnitelmissa. Mies laitettiin jopa lainalle Charltoniin, vaikka puolustavan keskikentän paikka on ollut todellinen ongelma jo vuosikausia ja Arteta ja Flamini eivät kumpikaan ole tarpeeksi hyviä. Ainoastaan loukkaantumiset kahdelle edellä mainituille sekä Wilsherelle ja Ramseylle antoivat pakon edessä Coquelinille näytönpaikan. En laskisi tätä millään muotoa Wengerin suunnittelemaksi ratkaisuksi, vaan täydeksi tuuriksi, että Coquelin on pelannut näin hyvin muutaman ottelun.

Kahden edellisen asian kanssa samaan kastiin voisi laskea Bellerinin, joka on pelannut hyvin, mutta sai tilaisuutensa ainoastaan loukkaantumisten myötä ja on pelastunut managerin vieläkin suuremmalta arvostelulta, kun riskinotto lähteä kauteen käytännössä viidellä kokeneella puolustajalla sekä Chambersilla ja Bellerinillä näytti jo muutamassa kohtaa todella räjähtävän käsiin.

Akpomille näyttöpaikan antaminen kesti myös aivan liian pitkään, kun paljon huonompi Sanogo sai puolitoista kautta aikaa, vaikka esitykset olivat kiltisti sanoen heikkoja suurimmaksi osaksi. Ainoastaan Akpomin loppumassa ollut sopimus näytti viimeinen pakottavan Wengerin antamaan näytönpaikan, jotta hyökkääjä ei karkaisi ilmaisella siirrolla muualle.

Myös Paulistan hankinnassa on sellainen tunne, että ilman Debuchyn kauden päättävää tai ainakin hyvin lähellä tätä olevaa loukkaantumista emme olisi nähneet brassitopparin hankintaa. Voin olla väärässä, mutta ainakin aikaisempien siirtoikkunoiden perustella managerimme usein reagoi vasta loukkaantumisiin sen sijaan, että olisi ennalta kasannut jo riittävä hyvän, tasapainoisen ja lukumäärällisesti riittävän pelaajiston.

Viimeisenä esimerkkinä voisi ottaa Cazorlan pelipaikan. Itsekin joskus kirjoitin, että espanjalaisen peluuttaminen laidalla toimii. Näin ei kuitenkaan ole ollut pitkässä juoksussa, vaan ehdottomasti on jo kauan ollut selvää, että Cazorlan täytyy pelata keskellä. Ainoastaan keskellä miehestä saadaan paras irti tai edes sellainen panos, että siitä on joukkueelle hyötyä. Tämä Cazorlankin pelipaikan muutos tuli osittain pakon edessä loukkaantumisista johtuen aivan samoin kuin Coquelinin näytönpaikka.

Tiivistettynä liian moni asia tapahtuu Wengerin toimesta hitaasti ja reagoimalla vasta jo tapahtuneisiin asioihin, kun menestyvän managerin on pakko pystyä suunnittelemaan tulevaisuutta, varautumaan erilaisiin tilanteisiin ja ongelmiin jo ennakkoon. Nykyisellä tavalla lyhyet paremmat jaksot ovat mahdollisia, mutta eivät riitä kuin tähän nelossijataisteluun.

13 thoughts on “Hetkelliset paremmat jaksot eivät riitä menestykseen

 1. Kuulostaa todella surulliselta väittää että kaikki hyvät asiat mitä joukkueessa tapahtuu, olisi sattuman kauppaa ja kaikki negatiiviset asiat suoraa tai välillisesti managerimme syytä…

  • Ei suinkaan näin, sillä onhan Wenger hankkinut paljon hyviä ja aivan loistaviakin pelaajia vuosien varrella, viimeisimpänä esim. Sanchez.

   Se kuitenkin, että jo vuosia ollaan oltu ilman tasoltaan riittävää ykköshyökkääjää tai vielä paljon kauemmin ilman puolustavaa keskikenttää ja myös maalivahdin taso on enemmän tai vähemmän ollut kyseenalainen aina Lehmannin lopettamisen jälkeen.

   Se että suurin osa kannattajista näkee nämä asiat ja silti Wenger ei tee niille mitään vuosiin on täysin anteeksiantamatonta. Samoin kuin periaatteessa yhdellä ainoalla ryhmityksellä ja taktiikalla pelaaminen vuosikymmen oli vastassa kuka tahansa.

   • Oli hyvä teksti villeltä,olen myös täysin samaa mieltä esim.coquelinistä,jos ei edes saksan freiburg miestä halunnut,ja jouduttiin lainaamaan taas alasarjaan kun ei kellee kelvan,niin kyllä voi sanoa että sai näyttöpaikan pelkästään tuurilla kun muut loukkaantui.esim facen puolen taas wengeriä hehkutetaan kun tajusi mikä timantti on käsissä,niin kyllähän Se on justiisa pakon sanelemaa et ku muut loukkaantui ni oli mies pakko kutsua takas.olen edelleen skeptinen sen suhteen,pysyykö coquelinin taso jatkossa vai ei,toivotaa toki et pysyy,mut en nyt ihan vielä alkas miehestä uutta vieiraa leipomaa.

 2. uusimpien uutisten mukaan Alexis ei pelaa lauantain töttenhamia vastaan! Toivotaan että hyökkäys/maalintekovoimaa löytyy muulta miehistöltä…

 3. Kotkanpoika – yritin katsoa missä kohti Facebookin ryhmässä ylistetään Wengeriä Coqin löytämisestä. Ihan ei osunut silmään, joten hieman harhaanjohtavaa kuvaa luodaan. Jos siellä jotkut hehkuttavat itse pelaajaa, niin ei kannata värittää tarinaa liikaa.

  Totta kai Coquelinin kohdalla on ollut kysw sattumasta, eikä mistään neronleimauksesta. Mutta eihän sen pitäisi vaikuttaa siihen, että selvästi ko. pelaaja ansaitsee meillä lisää peliaikaa. Jos lainat Freiburgissa tai Charltonissa eivät menneet täysin putkeen (vahvasti epäilen, että moni meistä ei montaa laina-ajan peliä Coqilta edes nähnyt), niin ei se tarkoita, että homma ei voisi jatkossa meillä mitenkään toimia. Jos tammikuussa ei ollut parempia vaihtoehtoja tarjolla, niin sitten on varmaan parempi odottaa kesää.

  • Kyllä näin mututuntumalta muistelin että jossain vanhemmassa ketjussa on hehkutettu coquelinia siinä samassa myös wengeriä mieheen uskomisessa Ym.en jaksa alkaa tarkistaa ja selaa niitä ketjuja.jotenkin vaa tuntuu jos kaveri ei onnistu kahdessa selvästi heikommassa joukkueessa,niin meille sitten mahtuu.tai charltonin lainasta en tiedä mutta ilmeisesti Freiburg pesti oli kehno.on toki pelannu ajoittain ihan jäätävän hyvin.mutta aika riskirajoilla välillä,esim Hull pelissä olisi pitänyt ajaa ulos,sellasta yliyrittämistä ajoittain,kuten aikaisemmin totesin,niin oma pelko on että on ajan kysymys millo se punanen kortti tulee jostaa aivopierusta.

 4. Samaan tapaan Flaminia koitettiin kaupitella kesällä 2007, ei kelvannut silloin Birminghamille. Alunperin Coquelin (niinkuin Flamini ja moni muu) oli Wengerin koneiston scouttaama. Ja sillä perusteella mies hankittiin. Jalkapallo on niin iso laji, että siihen kuuluu nämä ”tuhkimotarinat”, niitä on jopa niin paljon, että alkavat tuntua jo arkipäiväisiltä. Potentiaalisia pelaajia on joka lähtöön, mutta realisoituuko se potentiaali ja jos realisoituu niin milloin? Vaikka nyt sitten leimaisi asian puhtaasti tuuriksi, niin eikö se ole hemmetin hieno homma, että omasta organisaatiosta nousee pelaaja edustukseen ja esiintyy vieläpä hyvin. Kai tästä asiasta kuitenkin joku krediitti kuuluu myös seuralle, scouteille ja jopa managerille?

 5. Jos coquelin vetää loppukauden nyt nähdyllä tasolla, niin voidaan puhua jo kelvollisesta pelaajasta, joka kuuluu ykkösmiehistöön. Nimenomaan vielä jäitä lätsään tässä kohtaa. Ja vaikka miten loistavasti coquelin pelaisi kevään, niin ehdottomasti uusi ja laadukas pohja pitää hankkia. Mun mielestä arteta ja flamini ei kelpaa enää arsenaliin.

  • Ei pitäisikään flaminin ja artetan kelvata,valitettavasti artetan kohdalla näin taitaa käydä.ei tarkoitus ollut muuten meidän face ryhmää mollata millää lailla,on coq aiheestakin kehuja saanut ja niin pitääkin.mutta olen niin epäluuloinen vaan kun muistan miehen tason jo ennen lainaa saksanmaalle,että ei kyllä taida taso riittää meille.mutta toki eipä tuo vielä liian vanha ole toki että pystyy kyllä vielä kehittymään.mutta juuri kuten Q sanoi:jäitä hattuun.

 6. Arteta ei ole miesmuistiin pelannut huonoa ottelua, mutta kapteenia dissataan täällä silti jatkuvasti. Miksi?

  • Ehkä ei vaan enää nopeus riitä,ainakin minun mielestä,alkaahan sit ikää jo ollakin mittaris vähäsen.toisaalta aika perusvarma,syötöt kyllä menee omille,mutta jos mestaruudesta taistellaan,niin tuo pelipaikka vaatii päivityksen.kuitenkin varmasti tärkeimpiä yksittäisiä pelipaikkoja jalkapallossa on päuolustava keskikenttämies.

 7. Kun menee hyvin, niin se on tuuria ja kun menee huonosti, ollaan Wengeriä hirttämässä. Olen itsekin ollut pitkään sitä mieltä, että seurassa on tapahduttava muutoksia, mutta ei tosiaankaan ainoastaan Wengerin muodossa.
  Tuhkimotarinoista sen verran, että esim. ei siitä nyt niin pitkä aika ole kun Sir Alexilla olivat lähes kaikki keskikenttämiehet sivussa ja peluutti erään tämän hetken kuumimman pelaajan sijasta laitapakkia keskikentällä. Ei Henrykaan kävellyt tykkimiesten avaukseen ja alkanut samantien heiluttamaan verkkoja. Kanu, Dennis ja MM-kisojen maalikunkku Suker olivat kaikki nokkimisjärjestyksessä edellä Juven vaihtopenkiltä tulleelta pelurilta. Jos joku jossain väittää, että tiesi Henrystä tulevan jonain päivänä Arsenal FCn LEGENDA ja että Pogbasta tulee jonain päivänä maailman kallein pelaaja (mitä hän ensi kesänä suurella todennäköisyydellä tulee olemaan), voin siihen sanoa ja varmasti moni muukin, että p**kanmarjat. Eivätkä nämä todellakaan ole ainoat laatuaan.
  Coquelinista ja Freiburgista vielä sen verran, että jos kaverin pelipaikka on keskikentän pohjalla ja lainaseura päättää peluuttaa kaveria laitapakin tontilla, milloin vasemmalla ja milloin oikealla. Ei tarvitse ihmetellä, ettei peli kulje. Vielä on kuitenkin liian pitkä taival edessä, jotta Vieiran ja Coquelinin nimet voidaan mainita samassa lauseessa.

 8. Artetan fysiikka ei tahdo riittää ankkuriksi kovimpia vastustajia vastaan, ja flamini ei vaan jotenkin rauhoita riittävästi puolustuslinjaa ja pelinavaaminen on heikkoa. Rotaatioon kyllä kelpaavat, mutta mestaruuden ollessa mielessä ei riitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s