Onko menty eteenpäin viime kaudesta?

Ensinnäkin kausi kestää 38 ottelua ja se lopulta ratkaisee, eikä se olemmeko keränneet tämän kalenterivuoden aikana eniten pisteitä tai 25 viimeisen liigaottelun aikana. Nämä ovat täysin keksittyjä ja turhia tilastoja, joista ei jaeta sen enempää pokaaleita kuin nelossijasta.

Viime kaudella pelasimme vahvan syksyn ja tuloksellisesti hyvin aina tammikuuhun asti, mutta sen jälkeen romahdus oli jyrkkä. Tällä kaudella on menty päinvastaisella kaavalla alkukauden ollessa katastrofaalinen ja loppukauden taas sujuneen hyvin. Totuus on, ettei tämä kuitenkaan riitä. Avainasemassa pitkässä sarjassa on tasaisuus ja sitä joukkueestamme ei vain löydy tarpeeksi, jotta mestaruudesta pystyttäisiin tosissaan haastamaan.

Kehitystä on vaikea nähdä myöskään pisteiden valossa tapahtuneen, sillä tarvitsemme viimeisestä viidestä ottelusta neljä voittoa, jotta saamme saman pistemäärän kuin viime kaudella. Ottaen huomioon edessä olevan vielä Old Traffordin vierailun tuon enempää tuskin on luvassa missään tapauksessa ja pistemäärä saattaa hyvinkin jäädä alhaisemmaksi kuin viime kaudella.

Viime kaudella olimme myös muutaman pisteen päässä Chelseasta, oliko tarkalleen kolme pistettä, lopullisessa sarjataulukossa ja tänä vuonna ero on todennäköisesti isompi. Samoin ManU oli 15 pistettä jäljessä ja tänä vuonna ero on maksimissaan pari pinnaa jos yhtään. Toki olemme Liverpoolin edellä varmuudella, mutta tuo nyt ei vielä järin suuri meriitti ole, kun katsoo kuinka joukkue on ilman Suarezia esiintynyt.

Yksittäisissä otteluissa parannusta on tapahtunut muun muassa Manchester Cityn voittaminen vieraissa ja Anfieldillä tappion välttäminen, vaikkakin kaksi pistettä menetettiin aivan loppuhetkillä. Toisaalta taas yksi ainut piste Tottenhamia vastaan derbyissä on selkeää heikennystä edelliseen kauteen verrattuna.

Yksittäisiin otteluihin ei sinänsä kannata liikaa katsoa, mutta onhan tilasto Chelseaa vastaan aivan järkyttävä. Eilen mainitsin yli kahdeksan tunnin maalittomuuden eli emme ole onnistuneet tekemään yhtään maalia Mourinhon Englantiin paluun jälkeen Chelseaa vastaan viidessä ottelussa. Samaan aikaan Chelsea on tehnyt vaatimattomasti 10 maalia meidän verkkoon.

Otettaessa muut kilpailut Valioliigan lisäksi mukaan tarkasteluun en sanoisi kehitystä tapahtuneen millään mittarilla ainakaan vielä. Mestareiden liigassa tipuimme samaan aikaan, mutta huomattavasti heikommalle joukkueelle kuin viime kaudella. Liigacupissa tie nousi pystyyn heti ensimmäisessä ottelussa eli siellä tuli jopa suoranaista heikennystä edelliseen kauteen verrattuna.

FA Cupissa olemme finaalissa, mutta se pitää pystyä voittamaan ennen kuin ollaan viime kauden tasolla. Toki toinen perättäinen pokaali kyseisessä kisassa oli hieno saavutus, mutta ei suoranaisesti parannusta viime kauteen, toki ehdottomasti pidemmällä aikavälillä katsottuna. Finaali on kuitenkin vielä pelaamatta ja vaikka olemme selkeä suosikki, niin kolme viime esitystä Wembleyllä eivät ole jättäneet järin luottavaista oloa.

Jokainen voi käyttää mitä mittareita haluaa ja miettiä sen pohjalta olemmeko menneet eteenpäin, pysyneet paikallaan vai jopa menneet taaksepäin viime kaudesta. Henkilökohtaisesti on vaikea nähdä kuitenkaan ainakaan mitään merkittävää parannusta tapahtuneen, kun kautta katsoo kokonaisuutena, eikä ainoastaan tammikuusta lähtien.

Mainokset

10 thoughts on “Onko menty eteenpäin viime kaudesta?

 1. Mä oon kyllä hieman erimieltä. Toki tilastollisesti katsottuna näyttää siltä, että välillä menty eteenpäin ja toisinaan taaksepäin, mutta joukkueen otteissa on enemmän niinsanotusti ”munaa”. Joukkuepuolustus parantunut merkittävästi ja kyllä sanoisin eteenpäin menoksi sitäkin, ettei joukkue ole kärsinyt niin pahasti loukkaantumisista.

  Enää ei Arsenal pyri väkisin pitämään palloa, vaan ensimmäistä kertaa vuosiin Arsenalilla on oikeasti ollut se PLAN B, minkä puute on näkynyt varsinkin isoja seuroja vastaan. Tämä toki vain höpinää, mutta itse olen ainakin näkevinäni, että paljon positiivisia asioita leijuu tykkimiesten yllä ja jos FA -cupin voitto tulee ja jos päädytään kolmanneksi tai toiseksi liigassa, niin ensimmäistä kertaa vuosiin olen myös luottavainen sen suhteen, että Arsenal voisi oikeasti taistella Valioliigan mestaruudesta. Kesän ostot ja myynnit tietysti huomioiden.

  • Masentavaa, kun otsikon kysymystä lukiessa tietää vastauksen siihen lähes samantien. Vähän kuin katsoisi titanicia. Kyllä kaikki tietää, että se jäävuori sieltä tulee ja paatti uppoaa.
   Ihan kuin kaikki tietää, että tilastot on kivoja juttuja vaan silloin kun niitä voi käyttää oman mielipiteensä tukemiseen vai miten se oli.. Aivan turhia ja keksittyjä.
   Yksittäisiä pelejä ei myöskään kannata vertailla, paitsi niitä huonoja. Joista toki kannattaa muistuttaa ainakin viikoittain.

   Yhdyn Matin kommenttiin joukkueen ilmeen ja erilaisten lähestymistapojen parantumisesta.
   Tietenkin on harmittavaa, että tällaisia tarpeellisia muutoksia tulee vasta nyt eikä esimerkiksi 5 vuotta sitten.
   Mutta suosittelen rakkaat tykkisydämet, katsokaa eteenpäin ja toivokaa. Älkääkä vatvoko niitä menneisyyden pettymyksiä.
   Tai jos on ihan pakko elää menneessä. Eikös sieltä jotain ihan mukavia hetkiäkin löytyisi.

 2. Otsikon kysymykseen on mielestäni vielä liian aikaista vastata, mutta haluaisin palata eilen Jaken esille nostamaan aiheeseen Thierry Henryn kommenteista Giroud’sta. Arseblogin vastineessa on kyllä perää, nimittäin elokuun Everton-matsin jälkeen olemme menettäneet liigassa pisteitä yhteensä 12 ottelussa (6 häviötä ja 6 tasapeliä) ja 2/3:ssa niistä eli kahdeksassa Giroud ei ole ollut avauksessa (22.11. Manua vastaan tuli lopussa vaihdosta ja teki maalinkin).

  Jos huomioidaan, että Giroud on ollut poissa liigaavauksesta lähes joka toisessa pelissä, niin voidaan todeta, että tulokset ovat olleet huomattavasti parempia Giroud’n ollessa kentällä kuin ilman. Giroud’n kanssa pistemenetyksiä on tullut vain noin joka neljännessä pelissä, kun taas ilman Giroud’ta on voitettu vain puolet peleistä. Samalla voittoprosentilla koko kausi pelattuna ja mikäli Giroud olisi pelannut kaikki pelit, pistemenetyksistä noin neljä olisi pitänyt olla vältettävissä. Syksyn tasapelit Leicesteriä, Cityä, Spursia ja Hullia vastaan tulevat ensimmäisinä mieleen sellaisina, joista 2 lisäpistettä olisi ollut otettavissa.

  Toki yksin Giroud’n poissaololla ei voi kaikkea selittää, vaikka mestaruus näin jälkikäteen katsottuna menikin käytännössä jo viimeistään lokakuun alun Chelsea-tappiossa. Mutta on liian paksua väittää, että Giroud’n kanssa ei voisi voittaa mestaruutta, kun tilastot osoittavat juuri päinvastoin. Jos ajatellaan, että Giroud’n poissaoloista huolimatta olemme tehneet vain 2 maalia vähemmän kuin Chelsea, huomaa että väite on täysin absurdi. Mikäli Giroud (14 liigamaalia, 17 peliä avauksessa) olisi pelannut koko kauden terveenä, hän olisi hyvin suurella todennäköisyydellä ohittanut Agueron (nyt 21 maalia, joista 4 rankkareista). Vertailun vuoksi todettakoon, että ihan ansiostakin kehutulla Sanchezilla on samoin 14 maalia 29:stä avauksen pelistä.

  Näkemys Giroud’n tehottomuudesta perustuu mielestäni epäonnistumisiin muutamissa profiilipeleissä, joista Monaco-tappio tulee ensimmäisenä mieleen. Mutta huonommillakin kärkipelaajilla on takuulla voitettu mestaruuksia. Eiköhän mestaruus tällä kaudella mennyt taas lähinnä loukkaantumisten piikkiin ja siitä johtuvaan sekasortoon puolustuspäässä. Luonnollisesti Wengerin piikkiin menee esimerkiksi myös se, että keskikentän pohjalle löytyi mitat täyttävä ankkuri vasta kauden puolivälissä Coquelinin muodossa. Uudenvuodenpäivän jälkeen pistemenetyksiä ei olekaan tullut enää kuin Spursille ja Chelsealle. Toivotaan että tämä tahti jatkuu myös ensi kaudella.

 3. Koska hengenheimolaiseni mitä Liverpooliin tulee, Eero, availi sanaista arkkuaan, en malta olla raottamasta omaani. Nyt, te jotka yllekirjoittaneen tunnette, tiedätte, että tuijotan lähtökohtaisesti vain omaa napaani – mikäli tässä kohtaa vertauksen sallitte.

  Niin traumaattinen suhtautumiseni Liverpooliin, ja etenkin siihen Scouser-Suomeen 80-luvulla on, etten voi olla virnistämättä sille faktalle, että Poolin edellisestä liigamestaruudesta on kulunut tänään päivälleen 25 vuotta. Ei, tieto ei lohduta kuin yhden lyhyen virnistyksen verran, mutta voi pojat kyseessä oli muikea virne.

  Ai niin, Sp*rsin edellisestä (siitä toisesta) liigamestaruudesta on puolestaan kulunut 54 vuotta ja kymmenen päivää kaupan päälle.

  • Kiitos Hente vinkistä. Tässä soittelen poolifanikavereille onnitteluja.
   Kovasti kiittelevät muistamisesta…

 4. Mainiota Hente, otetaan sille tänään! Ja ensi viikolla 20. perättäisen St Totteringham’s Dayn kunniaksi.

 5. Mutta eikö kärkinelikko tee harvinaisen vähän maaleja tällä kaudella? Siinä mielessä vertailu hieman tuhnuiseen Chelseaan ontuu. ManCity viime kaudella ja Manu Fergusonin mestaruuskausilla tehtaili maaleja aivan toiseen tapaan ja ylivoimaisen hyökkäyskoneen ansiosta mestaruudet tulivat.

 6. Ensi ma saamme vastaamme apinanraivolla taistelevan Hullin. Pool on ihan solmussa niiden kanssa. Etenkin nigerialaishyökkääjä on näppärä kikkailija.

 7. Kyllähän Ville sinänsä esitteli ihan relevantteja mittareita, joiden perusteella kehitystä ei ole suuremmin tapahtunut. Tietenkin vastapainoksi löytyy mittareita, joiden perusteella sitä on tapahtunut. Jos cup-voitto tulee Arsulle, niin omasta mielestä kannu kahtena perättäisenä vuonna on kuitenkin hyvä saavutus, joka jo pidemmässä juoksussa alleviivaa jonkin muuttuneen. Onhan tälläkin palstalla ollut kirjoittajia, joiden mielestä Wengerin aikana ei pitänyt voittaa enää mitään.

  Itse näen seuran menneen viime vuosina selkeästi eteenpäin pelaajien ostamisen sekä myymisen saralla. Nyt pystytään ostamaan Özilin ja Sanchezin tasoisia ukkoja. Ja vastaavasti avauksen pelaajia ei ole enää myyty kilpailijoihin. Mielestäni myös kokoonpano alkaa nyt olla aika laadukas ja useammalle pelipaikalle löytyy syvyyttä. Yksittäisten nimien tasosta riittää keskustelua jatkossakin, ovathan ne enemmän mielipiteitä kuin faktoja. Kaikkiaan joukkue on kuitenkin laadukas ja siellä on omaan makuun riittävästi ”kärkinimiä” menestymään liigassa tai CL:ssä.

  Isommassa kuvassa odottelen, että tämä hyvä kevät pitäisi saada realisoitua myös hyväksi tekemiseksi sitten ensi kaudelle. Jos sitä Villenkin peräänkuuluttamaa tasaisuutta ei löydy, niin ainakin Valioliiga on miltei mahdoton voittaa.

 8. Uusin Gooner niputtaa 250 julkaisunsa,Etukannessa Arsun saavutukset takakannessa Spudsin.Se lohduttaa.On niillä sentään valmentajia ollut enemmän 16 meidän 3 vastaan:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s