Samat virheet toistetaan ja aina paria hankintaa vajaa

Yksi pahimpia asioita Wengerin alaisuudessa on samojen ongelmien ja virheiden toistaminen kausi ja vuosi toisensa jälkeen. Useimmat muut näkevät, että homma ei vain toimi, mutta tästä huolimatta managerimme tekee aina asiat samalla tavalla. Näitä asioita ovat pelaajien peluuttaminen väärillä paikoilla tai yksinkertaisesti joukkueen vahvistamatta jättäminen milloin minkäkin pelipaikan suhteen.

Kunnollista puolustavaa keskikenttää on odotettu sitten Flaminin 2007-2008 loistokauden. Toki Coquelinin onnekas läpimurto näyttää viimein ratkaisseen ongelmaa osittain, mutta yksi pelaaja on edelleen liian vähän joukkueessa tälle kriittiselle pelipaikalle. Uutta ykköshyökkääjää on toivottu jo muutama kausi Van Persien idioottimaisen myynnin jälkeen. Samoin maalivahtitilanne on ollut lukuisia vuosia kiltisti sanottuna epävarma. Laituritilanne on ollut puutteellinen vuosia ja tähän kauteen lähdettiin järjettömästi kahdella topparilla, joista toisen loukkaantuminen oli tiedossa ja toisella oli alla finaaliin asti pelatut MM-kisat.

Peluuttaminen ja ennen kaikkea pelaajien paikat aiheena nousi taas esille viimeisimpänä Ramseyn pelatessa laiturin tontilla. Toki esim. Özilkin on siellä pelannut puolet tästä kaudesta. Wengerin on vain pakko saada haluamansa pelaajat kentälle, vaikka se ei olekaan joukkueen edun mukaista. Kenttäryhmitystä toki voisi yrittää muuttaa jos haluaa väkisin neljä keskikentän keskustan pelaajaa samaan aikaan kentälle, mutta tähänhän managerimme ei lähde vaikka mikä olisi. Mieluummin siis pelaajia väärille pelipaikoille, jotta saadaan kaikki suosikit kentälle.

Tällä hetkellä oikea tapa toimia olisi valita joko Cazorla tai Ramsey ja jättää toinen penkille. Näin ollen molemmissa laidoissa olisi nopeutta ja suoraviivaisuutta, joka on äärimmäisen tärkeää Giroudin ollessa kärkenä kykenemätön pystyjuoksuihin. Lisäksi peliaikaa riittäisi kuitenkin melko paljon sekä Cazorlalle että Ramseylle, koska periaatteessa molemmat tai ainakin Cazorla pystyy ja välillä pitäisikin tuurata Öziliä, jotta saksalaista ei peluuteta loppuun, kuten aikaisemmin on tapahtunut.

Yleensä joukkueen edun mukaista ei ole vain laittaa niin sanotusti parasta 11 pelaajaa kentälle, vaan pelipaikoilla on kuitenkin ratkaiseva merkitys. Ramsey on parempi pelaaja kuin vaikka Welbeck, mutta se ei tarkoita silti Ramseyn olevan parempi laiturin tontilla. Ymmärrän joukkueessa tarvittavan yksi tai kaksi pelaajaa, jotka voivat pelata usealla paikalla, mutta tätäkin pitäisi tehdä vain pakon edessä, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

Ei voi olla niin, että kausi toisensa jälkeen näemme useita keskikentän keskustan pelaajia laitureina kauden aikana, laitapakkeja toppareina ja välillä laitureita hyökkääjinä. Sen ymmärtää, että näin voi joskus käydä pakon edessä, mutta meillä tätä tapahtuu aivan liian usein, että kyseessä oli mikään poikkeus tai yksittäin tapaus.

Osittain varmasti tämä peluutus johtuu epätasapainoisesti rakennetusta joukkueesta ja siitä, että Wenger pitää joukkueessa pelaajia, joita sitten ei kuitenkaan halua peluuttaa kuin ihan viimeisessä hädässä. Toisaalta asiaan vaikuttaa myös se, että joukkueessa on pelaajia, jotka eivät vain pysy kunnossa, mutta tämä on samoin osa joukkueen kasaamista ja se pitäisi tehdä paremmin.

Tietysti kukaan ei pakottanut ole pakottanut peluuttamaan Öziliä vähintään puolta seurassa olo aikaa laiturina tai viimeisimpinä Ramseya laiturina, vaan nämä ovat Wengerin omia ratkaisuja, vaikka parempiakin vaihtoetoja olisi ollut. Laitapakkien kuten Monrealin tai Debuchyn peluuttaminen taas oli suurimmassa osassa pakon sanelemaa, vaikka taisi muun muassa Swansea tappio olla ottelu, jossa Chambers oli laitapakkina ja Monreal topparina, kun kaiken järjen mukaan olisi kannattanut peluuttaa toisinpäin.

Mikään ei kuitenkaan olisi estänyt kesällä ostamista sitä topparia, kuten kaikki vaativat. Esim. Gabrielin olisi varmasti saanut jo kesällä ja tämä olisi luultavasti auttanut tuomaan vähintään muutaman lisäpisteen sarjassa, esimerkiksi juuri yllä mainitussa Swansea ottelussa.

Jotenkin on kuitenkin sellainen kuva, että Wenger jättää ilmiselvätkin ongelmat korjaamatta tai vähintään muutaman hankinnan tekemättä joka kerta, jolloin aina voi sitten vedota loukkaantumistilanteeseen jos ja kun menestystä ei tulekaan. Jos esim. viime kesänä olisimme hankkineet topparin, puolustavan keskikentän ja kunnon hyökkääjän Welbeckin sijaan, niin se olisi myös tarkoittanut odotusten olevan korkeammalla tasolla ja tämähän ei istu Wengerin ajatusmaailmaan, kun managerimme on nimenomaan viimeisen vajaan 10 vuotta pyrkinyt tietoisesti laskemaan rimaa ja odotuksia menestyksen suhteen ja onnistunut siinä erinomaisesti, kun edelleen osa kannattajista on täysin miehen takana.

Mainokset

8 thoughts on “Samat virheet toistetaan ja aina paria hankintaa vajaa

 1. Otteet muita isoja vastaan on ainakin parantuneet huomattavasti tällä kaudella. En näe syytä miksi nyt pari vuotta jatkunut joukkueen kehittäminen siirtomarkkinoilla ei jatkuisi hamassa tulevaisuudessakin, jos viime kesänä topparin paniikkiostoksen jättäminen pelasti joukkueen joltain Djouroulta pitkällä sopimuksella niin mielestäni pidemmällä kaavalla katsottuna toimittiin oikein. Ihmettelen myös jatkuvaa kitinää Özilin väärin peluuttamisesta kun miehelle ominaisempi paikka on laita jos pelataan ilman kymppipaikkaa.

 2. Siis miten laituritilanne olisi nyt puutteellinen? Kauteen lähdettäessä varsinaisia laitureita taisi olla Chamberlain, Podolski ja Sanchez sekä sitten loukkaantunut Walcott. Lisäksi laidalla pystyy operoimaan Welbeck, Özil, Cazorla ja Rosicky sekä näköjään myös Ramsey. Eikös se nyt ole ennen kaikkea pelitapa kysymys, millainen pelaaja sopii mihinkin rooliin. Tämä kritiikki kuulostaa lähinnä siltä, että on FM:stä katsottu mikä pelipaikka tuottaa eniten tähtiä ja kun sitä kaavaa rikotaan niin peluutetaan jotenkin väärin. Ei kai tämän kevään osalta (vaikka pari kirvelevää tappiotakin on tullut) oikeasti ole kovinkaan paljon valitettavaa, varsinkaan jos tuloskunto on minkäänlainen kriteeri. Nythän peluuttaminen on ollut seuran edun mukaista kun tulosta syntyy, se lienee tärkeämpää kuin Özilin, Ramseyn tai jonkun muun henkilökohtaiset tehot.

  Olisi mielenkiintoista tietää, että voiko blogisti saada enää lainkaan positiivisia kiksejä Arsenalista. Nyt on eletty ihan hienoa kevättä, joka on mahdollista huipentaa uusimalla cupin voitto. Joukkue on hyvässä iskussa, voittoprosentti käsittämättömän kova. Tämä kaikki voi johtaa maksimissaan yhteen pokaaliin, mutta kyllä monella tavalla on kannattajaa ” hellitty”. Aihepiirit blogeissa on kuitenkin keskittyneet pääosin vain siihen kuinka huonosti ja väärin asioita on pääosin managerin osalta hoidettu.

  • Ajatus Rosickystä ja Ramseysta laidalla ei ole uskottava eikä mikään vahva vaihtoehto, jos terveitä pelaajia riittää. Nopeus on vaan niin olematonta, ettei kannata. Wengerin kannattaa jatkaa Welbeckin koulimasta puolustavaksi laituriksi, joka pystyy toisaalta tekemään sen 3-5 maalia kaudessa. Siihen ominaisuudet ovat lähes optimaaliset.

   Pelkään vähän tätä Walcott-casea. Kaveri myydään palkkapyynnön takia ja tilalle joku kaatuileva lattari. Ei ne kaikki ole mitään Sanchezin tapaisia taistelijoita. Ei Theokaan (läheskään) aina taistele, mutta on edes suosittu sympaattisuutensa takia.

 3. Nyt esimerkiksi Kokkeli on ”vahingossa” tullut avauksen mieheksi, mutta jos Wenger olisi ajanut kaveria sisään avauksessa niin sekin olisi ollut väärin, jos hiffasitte. Aina löytyy jostain jotain kitistävää, jos niin tahtoo.

  Kyllä minua ainakin ihmetyttää, ettei Walcott ole pelannu enempää. Noh ehkä kaveria säästellään ja ajetaan pikkuhiljaa sisään, ettei taas loukkaantuisi.

  Giroud pelasi taas hyvän kauden, mutta ei siltikään kykene olemaan vaarallinen huippujoukkueita vastaan. Yksinkertaisesti liian hidas.

 4. Enää muutama matsi ja yksi kuukausi, niin voidaan alkaa vääntämään, mitä pitäisi tehdä, jotta mestariksi noustaisiin. Mielipiteet varmasti vaihtelevat rajusti, mutta liki jokainen myöntää, ettei paljonkaan kesällä tule todellisuudessa todennäköisesti oikeasti tapahtumaan.

 5. Eipä tosiaan kesällä paljon tapahdu. Syitä on kaksi: Hyvin sujuneen kevään ansiosta uskotaan homman jatkuvan samaa rataa ensi syksynä eikä enää mitään loukkaantumissumaa tule. Toinen syy on se, että kausi alkaa jo elokuun alkupuolella, jotta kausi ehtii päättyä riittävän ajoissa ennen em-kisoja. Tarkoittaa sitä, että kesätauko on normaalia lyhyempi ja alexisilla vielä lyhyempi Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen takia. Jotta uudet pelaajat olisivat edes jotenkin mukana alkukaudesta, pitäisi sopparit tehdä siirtoikkunan alkupäivinä.

 6. Leicester johtaa Chelseaa puoliajalla. Jospa olisi voitto tullut, niin nyt edes vähän kuumottaisi sinisten konttausmahdollisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s