Kausiyhteenveto: maalivahdit

2013-2014 kaudella jossain vaiheessa ja varsinkin kauden ensimmäisellä puoliskolla näytti, että Szczesny vihdoin lunastaa mieheen kohdistettuja kovia odotuksia. Loppukautta kohti otteet kuitenkin heikkenivät, vaikka lopulta tuloksena oli jaettu ykkössija nollapeleissä Valioliigassa.

Oli selvää Ospinan hankinnasta huolimatta Szczesnyn aloittavan ykkösenä kauden, mutta otteet heikkenivät entisestään ja lopulta kuvaan astui myös kentän ulkopuoliset ongelmat ja tämä kombinaatio tiputtu puolalaisen tammikuussa kakkosmaalivahdiksi.

Ospina pelasi pääsääntöisesti hyvin, mutta mukaan mahtui toki muutamia virheitä, joista ainoastaan pari maksoi maalin, mutta useampikin olisi voinut ilman hyvää tuuria. Toisin sanoen olemme jälleen tilanteessa, että ei oikein tiedetä kumpi on meidän ykkösmaalivahti ja näin sen ei vain pitäisi mennä vuosi toisensa jälkeen. FA Cupin maalivahtifarssi on mainio esimerkki, sillä pitäisi olla täysin selvää ykkösmaalivahdin pelaavan kauden tärkeimmän ottelun, mutta meillä se ei vain mene näin. Tämä kertoo lyhyesti kuinka solmussa tilanteemme maalivahtien suhteen on.

Mielestäni meillä on kaksi hyvää maalivahtia, mutta se selkeä pisteitä torjuva ykkösvaihtoehto puuttuu. Tässä ei toki ole mitään uutta, sillä sama on ollut Seamanin ajoista lähtien, vaikka toki Lehmann todella hyvä muutaman kauden ajan.

Jos huhuja ja Cechin omia kommentteja on yhtään uskominen, niin tsekkimaalivahti haluaisi jäädä Lontooseen ja tämän jälkeen ei pitäisi olla mitään syytä olla hankkimatta miestä mahdollisimman nopeasti. Maalivahtiongelmamme olisi ratkaistu todennäköisesti vähintäänkin muutamaksi vuodeksi, vaikka Cech on jo 33-vuotias. Tämä ei kuitenkaan ole maalivahdille vielä kovin paljoa, kuten Lehmann, Van Der Saar ja kumppanit ovat osoittaneet.

Sitten kolmeen nykyiseen maalivahtiimme:

Wojciech Szczesny. Ei tehnyt mitään suuria virheitä alkukaudesta, mutta ei toden totta pelastanut pisteitäkään, vaan yleensä pallo oli maalissa vastustajan saadessa hyvän paikan. Ei useimmista maaleista toki voinut syyttää suoraan puolalaista, mutta parempaan vain pitäisi pystyä. Varsinkin ulostulot ovat suuri ongelma miehen pelissä ja tähän ei näytä tulevan parannusta, vaikka kokemusta on karttunut jo vuosia meidän ykkösmaalivahtina.

Edelleen Szczesny omaa valtavan potentiaalin, mutta olen valitettavasti kallistunut, sille kannalle ettei mies tule koskaan kehittymään riittävälle tasolle meidän ykkösmaalivahdista puhuttaessa. Mielestäni tilaisuuksia, kausia ja pelejä on annettu tarpeeksi, mutta kehitystä ei ole tapahtunut tarpeeksi. Esim. De Gea oli myös kauden tai vähän pidempäänkin epävarma, mutta sitten muutti potentiaalin huipputasoksi, josta Szczesny on tällä hetkellä kaukana.

David Ospina. Hyvin sujuneiden viime kesän MM-kisojen jälkeen neljän miljoonan punnan siirtosummalla hankittu veskari aloitti uransa seurassa synkissä merkeissä. Pari loukkaantumista tarkoitti, että kolumbialainen oli täydessä kunnossa vasta lähempänä vuodenvaihdetta, jolloin sitten saikin tilaisuutensa Southampton tappion jälkeen.

Ospina on hyvä lähitorjuja ja huomattavasti oikea-aikaisempi vastaantuloissaan kuin Szczesny. Sen sijaan suhteellisen pieni koko haittaa ainakin välillä keskityspalloissa ja tämä on ongelma, kun muutenkaan erikoistilannepuolustamisemme ei ole mitenkään hyvää.

Sanoisin Ospinan olevan sellainen kaikessa melko hyvä ja tasapaksu maalivahti, johon pelimme ei todellakaan kaadu, mutta vaikea nähdä kolumbialaisen kehittyvän enää millekään Courtoisin ja De Gean tasolle, joka pitäisi olla meilläkin se taso mihin pyritään.

Emiliano Martinez. Muutama vuosi sitten argentiinalainen sai debyyttinsä liigacupissa Readingia vastaan ikimuistoisessa 7-5 ottelussa ja tuolloin kyseessä oli täysi raakile huipputasolle. Paljon on kehitystä tapahtunut tuosta ajasta, mutta edelleen Martinezin otteista paistaa kokemattomuus liian usein.

Potentiaalia on kuitenkin ja mies pelasi muun muassa Dortmundia vastaan erittäin hyvin ja piti nollan 2-0 voitossa Grovella. Sitten taas Stokea vastaan Britannia Stadiumilla oli vaikeampaa, mutta se koskee toki koko joukkuetta ja on koskenut jo vuosikausia.

Martinezilla on kaikki fyysiset ominaisuudet kunnossa ja koosta Ospinan tapaan homma ei ainakaan jää kiinni. Sopimus taitaa tosiaan olla loppumassa tähän kauteen tai näin ainakin olen ymmärtänyt. Kelpaisi jatkossakin kolmosmaalivahtina ja uusi lainapesti sarjatasoa alemmaksi saamaan peliaikaa olisi varmasti hyvä veto. Lisäksi loukkaantumissuman iskiessä takaisin kutsuminen olisi mahdollista toisin kuin Valioliigan sisällä tapahtuvissa lainasiirroissa.

Yhteenveto ja ensi kausi

Kakkosmaalivahteja on periaatteessa kaksi, mutta selkeä ykkönen puuttuu. Hyökkääjän hankinnan jälkeen näkisin tämän olevan osa-alue, jota olisi eniten mahdollista parantaa Cechin tasoisella hankinnalla.

En usko Wengerin edelleenkään hankkivan uutta maalivahtia, mutta jos sellainen hankitaan niin hankinnan pitää olla huippulaatua, eikä mikään uusi junnuprojekti tai suhteellisen potentiaalinen pelaaja. Liian kauan olemme antaneet tasoitusta maalivahtiosastolla useimmille muille huippujoukkueille ja siihen pitäisi saada muutos.

Itselleni kelpaa vallan mainiosti, että Ospina tai Szczesny nostaa tasoaan ja maalivahtiongelma poistuu sitä myöten, mutta valitettavasti en vain näe tätä kovin todennäköisenä vaihtoehtona.

9 thoughts on “Kausiyhteenveto: maalivahdit

 1. Jos Petr Cechin on oikeasti saatavilla niin olisin valmis panostamaan maalivahtihankintaan. Muita realistisia nimiä en osaa heitää, jotka olisivat takuuvarmoja parannuksia nykyiseen tilanteeseen

 2. onko millään muulla, huipputason, joukkueella (jollaiseksi meidät luen) kahta tasapaksua maalivahtia, ei selkeää ykköstä??

  diabyn kävelyttäisin suoraan lankulle ja ulos aluksesta. naurettava tapaus kaiken kaikkiaan.

  nuorennusta kaivataan nimenomaan keskikentälle, niin kuin aiemmat ovat kommentoineet. rikkinäisistä ikälopuista olisi päästävä eroon asap!

  • Barcalla oli kuluneella kaudella selkeästi jaettu vastuu, samoin Realilla taannoin. Mutta aika harvinaisia nämä tilanteet kyllä ovat. Minusta nykyinen molarikaksikko on laadukas, en usko että tuo osasto olisi esteenä menestyä paremmin jatkossa.

 3. Niin, tuo Valkun lista yleensä tarkoittaa sitä, että ”free transfer” -kohdassa olevat pelaajat myös jäävät ilman uutta sopparia, mutta se ei suoraan tarkoita sitä. Vasta kun Arsenal on ilmoittanut vapautuksista, asia on näin. Eli Diaby ja Rio tod.näk. lähtevät mutta vain tod.näk.

  Ja tämä listaus myös samalla vahvistaa sen, että Arteta ja Flamini ovat tehneet uudet sopparit – mikä nyt ei ollut mitenkään epäselvää muutenkaan.

  Diaby ei ole millään muotoa naurettava tapaus. Murheellinen ehkä. Ja ennen muuta kovan taklauksen uhri.

  • Flamini kirjoitti kesällä 2013 3 vuoden sopimuksen, jonka myös itse hiljattain vahvisti. Mistään uudesta sopimuksesta ei ole kyse. Palkka myös maltillinen noin miljoona kaudessa. Flaminin varaan ei taatusti lasketa mitään, seuraan jääminen ei myöskään pois sulje hankintoja.

 4. Maalivahtiosasto on valitettavasti kuten Ville sanoo. Cech yrittää lypsää huomiota ja jää ehkä odottamaan Spursin vahdin siirtyvän Manuun, jolloin voi jäädä Lontooseen. Wenger ei ole kiinnostunut. Tosin Cech voi lähteä myös Pariisiin, ei siinä eroa niin paljon ole.

  Vapaiden siirtojen lista tosiaan vähän helpottaa spekulaatiota. Kesä-heinäkuun Arsenalin siirtoneuvottelijoiden kalenterit täyttää Poldin ja Jenkon myynti, saksalaisen kohdalla kai puhutaan kultaisesta kädenpuristuksesta jolla kompensoidaan väistämätön palkanlasku. Lainapestin valmistelu alkaa Haydenille, Zelalemille ja Bielikille. Ehkä myös Gnabry hakee kuntoa lainalla, ellei preseason suju todella loistavasti. Campbell myydään. Toivoisi myös Sanogon myyntiä, jolloin kolmen kärjen poistolla olisi selvä pakko ostaa laadukas multifunktionaalinen kärki. Mutta Sanogo saanee jäädä antamaan lisänäyttöjä.

  Keskikenttä onkin kivasti täynnä, joten sinne ei tarvita vahvistuksia. Ja jos ketään ei saada kaupaksi (Campbell, Poldi, Sanogo), ei ylipäätään tarvita vahvistuksia, because we have enough bodies. Vahvistuksista säästyneet rahat käytetään vesialtaan laajennukseen ja hierojen lisäpesteihin, niitä tarvitaan.

 5. Huhujen mukaan Arsenalin menneen kauden vesijuoksukuntoutus hoidettiin Englannin Kanaalissa…
  Villi, tosin epäolennainen veikkaus: Diaby jos lähtee ja löytää joskus vielä kestävän kunnon niin palaa varmasti Arsenaliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s