Kausiyhteenveto osa 2: puolustus

Vermaelenin myynti ja Sagnan sopimuksen loppuminen jättivät toppariosaston todella puutteelliseksi puhumattakaan siitä, että Mertesackeria painoivat pahasti maailmanmestaruuteen päättyneet MM-kisat ja ylipäätään pari kautta putkeen pelatut ottelut niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueen mukana ilman kunnollista lomaa. Lisäksi tiedossa oli Koscielnyn jatkuvat ongelmat akillesjänteiden kanssa, joten toppariosaston vahvistamatta jättäminen oli täysin anteeksiantamatonta ja maksoikin alkukaudesta ja aina vuodenvaihteeseen saakka useita pisteitä.

Laitapakkitilanne oli jonkin verran parempi, mutta kyseenalaista oli Jenkinsonin lainaaminen West Hamiin, kun puolustajia ylipäätään ei ollut kuin kuusi tai seitsemän kauden alkaessa ykkösjoukkueen kirjoilla. Sinänsä Jenkinsonin laina oli hyvä ja mies tarvitsi ehdottomasti pelejä, jotta saisi suoritusvarmuutta ja kehittyisi. Laittaa Jenkinson lainalle ja ostaa samantasoinen Chambers kohtalaisen kovalla 16 miljoonan punnan summalla on kuitenkin yhtälö, jota en täysin ymmärrä. Mieluummin Chambersiin käytetyt rahat olisi voinut laittaa Welbeckia parempaan kärkeen tai vihdoinkin siihen kunnolliseen puolustavaan keskikenttäpelaajaan tai maalivahtiin.

Positiivia yllätyksiä nähtiin pelaajistossa kauden mittaan. Chambers oli alkukaudesta hyvä, vaikka joutui managerimme heikon joukkueen kasauksen takia suoraan avaukseen vieraalle topparin paikalle. Liian paljon vastuuta ja pelipaikan vaihtuminen liian usein kuitenkin söi suhteellisen nopeasti nuoren hankitamme parhaan terän ja otteet heikkenivät mitä pidemmälle kausi eteni.

Onneksi riveistä tai reserveistä löytyi toinen junnu, joka puolestaan paransi mitä pidemmälle kausi meni. Bellerin oli ehdottomasti joukkueen eniten kehittynyt ja yllättävin positiivinen asia Coquelinin lisäksi jos Sanchezin huippukautta ei oteta laskuihin mukaan.

Pelaaja-arviot:

Laurent Koscielny. Alkukausi oli vaikea loukkaantumisten takia ja oli sivussa jonkin verran. Kesti myös hetken loukkaantumisten jälkeen päästä omalle tasolleen, mutta mitä pidemmälle kausi eteni niin sitä paremmin ranskalainen pelasi. Ikänsä puolesta jäljellä pitäisi olla vielä useampi kausi huipulla ja toivottavasti ne ovat meidän riveissä. Yksi harvoja pelaajia joukkueessa, jotka kelpaisivat lähes mille tahansa joukkueelle maailmassa. Toki nukahduksia tulee edelleen silloin tällöin erityisesti keskityspalloissa ja punakortti nousee aina välillä heikosti arvioitujen taklausten seurauksena, joista myös välillä tuloksena rankkareita vastustajille.

Per Mertesacker. Toinen avauksen topparimme, joka muodostaa Koscielnyn kanssa hyvän parivaljakon. Pelaajien vahvuudet ja heikkoudet täydentävät hyvin toisiaan. Alkukausi oli todella vaikea ja ongelmia taisi olla myös motivaation suhteen, joka ei todellakaan ole hyvä asia. Koscielnyn tapaan kuitenkin paransi koko ajan ja loppukaudesta oli omalla tasollaan. Ei ole johtajana mikään Adams tai edes Vieira, mutta silti lähes paras valinta kapteeniksi mitä joukkueessa on. Ehkä parannusta olisi mahdollista hakea tällekin paikalle siirtomarkkinoilta, mutta väitän, että menestymisemme ei kaadu topparipariin jos muut joukkueen ongelmakohdat hoidetaan kuntoon.

Gabriel. Jossain määrin hyvin samantyyppinen pelaaja kuin Koscielny. Nopea jalalla ja aggressiivinen katkomaan syöttöjä jopa hyökkääjien etupuolelta. Otteluita on kuitenkin vielä liian vähän takana, että kovin tarkkaa kuvaa olisi saanut brassin otteista. Mitään suuria virheitä ei tullut ja pääsääntöisesti aina täytti paikkansa, kun pääsi kentälle. Ehdottomasti vaikuttaa lupaavalta ja ensi kaudella vastuuta luultavasti luvassa jonkin verran enemmän.

Calum Chambers. Pelasi hyvin aluksi, vaikka joutui heti ns. syvään päähän poissaolojen ja loukkaantumisten takia. Potentiaalia on ehdottomasti vaikka mihin, mutta paras pelipaikka vähän epäselvä ja tämä ei koskaan ole hyvä asia. Pystyy pelaamaan myös keskikentän pohjalla, mutta itse näkisin tulevaisuuden kuitenkin olevan enemmän puolustuslinjassa. Katsoessa laitapakkitilannetta oikealla ei peliaikaa ole luvassa paljoa ilman Debuchyn ja Bellerinin samanaikaisia loukkaantumisia. Nelostoppari tällä hetkellä, mutta toisaalta viime kaudella jopa Monreal ajoi lopulta ohi topparin tontilla, joten ehkä lainapesti johonkin voisi olla ensi kaudella harkitsemisen arvoinen ratkaisu. Toki tämä jättäisi taas keskuspuolustuksen ehkä liian vähille miehille.

Mathieu Debuchy. Sagnan korvaajaksi hankittu laitapakki oli erittäin epäonninen kahden murtuman osuessa saman kauden ajalle. Pelasi kuitenkin hyvin alkukaudesta ja hoiti tonttinsa lähes moitteetta. Varsinkin puolustussuuntaan oli parempi kuin olin kuvitellut ennakkoon. Lisäksi näytti pari peliä topparina ollessaan huomattavasti paremmalta vieraalla pelipaikalla kuin vaikkapa Monreal. Hyvä ja kokenut kaveri, jollaisia joukkue tarvitsee ehdottomasti. Ei välttämättä ole maailman huippua kumpaankaan suuntaan, mutta riittävän hyvä ollakseen vähintään kakkosvaihtoehto. Toki loukkaantumisten suhteen pitää tapahtua paljon parannusta, vaikka vammat olivat todella epäonnekkaita.

Hector Bellerin. Nousi reserveistä Debuchyn poissaolon takia rinkiin mukaan ja käytti tilaisuutensa loistavasti hyödyksi. Äärimmäisen nopea pelaaja, joka pystyy nopeudellaan paikkaamaan osan kokemattomuudestaan puolustussuuntaan. Hyökkäyssuuntaan nuori espanjalainen on taas ehdottomasti paras laitapuolustaja, joka meillä on ollut sitten Laurenin. Omissa papereissani olisi avauksen pelaaja myös ensi kaudella, mutta luulen Wengerin kuitenkin valitsevan Debuchyn. Bellerin voisi olla ratkaisu pitkäksikin aikaa oikean puolustajan tontille, mutta B*rca on jo huhuissa ilmaissut kiinnostuksena, mikä ei koskaan lupaa hyvää tulevaisuutta silmällä pitäen.

Nacho Monreal. Aiemmilla kausilla Espanjan maajoukkueessakin esiintynyt laitapuolustajamme on ajoittain pelannut hyvin, mutta vastapainoksi heikkoja esityksiä on myös ollut mukana liian paljon. Päättyneellä kaudella Monreal paransi peliesityksiään huomattavasti ja valtasi avauksen paikan täysin oikeutetusti Gibbsiltä. Topparina pelaaminen ei toden totta auttanut joukkuetta, mutta ehkä paransi kuitenkin espanjalaisen pelaamista puolustussuuntaan. Hyökkäyspäässä otteet ovat myös huomattavasti parempia kuin Gibbsillä puhutaan sitten syötöistä, keskityksistä tai jopa maalinteosta. Jos taso pysyy samanlaisena myös tulevaisuudessa, niin vasemman pakin paikka ei ole enää niin korkealla vahvistusta kaipaavien listalla kuin parilla aikaisemmalla kaudella.

Kieran Gibbs. Henkilökohtaisesti yksi kauden suurimpia pettymyksiä pelaajistossa. Aloitti kauden ykkösvaihtoehtona, mutta otteet eivät missään vaiheessa olleet tarpeeksi hyvä tai jäivät yksittäisiin hyviin esityksiin. Gibbsin kehitys on junnannut liian kauan paikoillaan tai jopa mennyt taaksepäin, vaikka mies on viime aikoina pysynyt ehkä hiukan paremmin kunnossa kuin aiemmin. Toki tuo nyt ei vielä ole järin suuri saavutus ottaen huomioon loukkaantumisten määrän aiemmin. Tällä hetkellä menee kakkosvaihtoehtona, mutta nykyisillä esityksillä ei mitään asiaa Monrealin edelle. Varsinkin hyökkäyssuuntaan englantilainen on koomisen huono ja vaikea ymmärtää kuinka heikkoja ammatikseen pelaavan keskitykset voivat kausi toisensa jälkeen olla.

Yhteenveto ja ensi kausi

Laitapuolustajien osalta tilanne on kohtuullisen hyvä ja oikealle jopa erinomainen. Vasemmalla paljon riippuu pysyykö Monrealin taso ja parantaako Gibbs päättyneestä kaudesta. Toppareiden suhteen määrä on riittävä jos Chambersia ei lainata minnekään.

Paljon tietysti riippuu Gabrielin tason riittävyydestä kuinka laaja toppariosastomme on. Kovin pitkiä loukkaantumisia ei voi tulla, eikä ainakaan avauksen pelaajille samaan aikaan, mutta toki tilanne on sama lähes joukkueessa kuin joukkueessa. Vaikea sitä on nelostopparin rooliin hankkia parempaa pelaajaa istumaan penkille kuin Chambers.

Jenkinson rooli on yksi kysymysmerkki. Palaako mies taistelemaan peliajasta, jolloin kenties Chambersin voitaisiin puolestaan lainata muualle vai onko edessä uusi laina tai kenties pysyvä siirto. Lähtökohtaisesti puolustus ei kuitenkaan ole ongelma, vaan ensisijaisesti vahvistuksia on haettava muille pelipaikoille.

Mainokset

5 thoughts on “Kausiyhteenveto osa 2: puolustus

 1. Chambers on selvästi potentiaalisempi ja teknisesti parempi pelaaja kuin Jenkinson. Tämä hankinta naulasi Jenkon uran Arsenalissa ja Bellerinin nousu vie vähäisetkin mahdollisuudet penkkiveikoksi.

  Henkilökohtaisesti suuri pettymys oli Gabriel, lähinnä siksi, ettei kyennyt murtautumaan lainkaan pelaamaan. Todellinen lupaavuus on siis kysymysmerkki, hitti vai huti? Jos sama jatkuu syksyllä, uran jatko seurassa on iso kysymysmerkki. Toisaalta, Koscielny oli äsköisessä Ranskan matsissa taas surkea, mikä kertoo miehen olennaisista puutteista: tasaisuus aina vaan puuttuu. Saumaa on avaukseen sekä Chambersilla että Gabrielilla, jos kehitystä tapahtuu.

  Myös Monrealin nousu avauksen pakiksi on huono merkki siinä, että luotettavuus ja tasaisuus ovat vaatimattomia. Monreal on edelleen vain varamiestasoa. Jos Gibbs ei kelpaa Wengerille, hänet pitää vaihtaa avauksen laitapakkiin ja jättää Monreal penkille. Ilmeisesti hyvä kausi espanjalaiselta rohkaisee puolin ja toisin sopimuksen pidennykseen, eikä uhanneesta maitojunasta takaisin kotiin puhu enää agenttikaan.

 2. Hetkinen, oliko tuo lähes positiivinen kommentti tuo ”Bellerinin nousu”. Jotenkin hukkui kaikkeen tuohon kannattamiseen.

 3. Bellerinissä on potentiaalia kuten nuoressa Cashley Colessa. Yhtä kovaa lukkoa puolustussuuntaan hänestä ei varmaan tule, mutta toisaalta erittäin kova hyökkäyssuuntaan. Ennen kaikkea vaihteeksi todella kehityskelpoinen laitapakki. Valitettavasti tosiaan Barcan Dani Alves teki vielä jatkoa sinne ja kun hänet poistetaan, saattavat Bellerinin näytöt houkutella. Saa nähdä, mitä mieltä pelaaja itse on kiinnostuksesta aikanaan.

  Alakertaa ei kannata suuremmin ylistää, toisen puoliskon parantaminen menee aika paljon sen piikkiin, että puolustusnelikon yläpuolella pelaavat paransivat puolustuspanostaan reilusti. Toki topparitkin heräsivät ja Ospina ei suuremmin mokaillut jne.

 4. Tämä koskee VAIN r.y.:n jäseniä: LIPPUKÄYTÄNNÖT KAUDELLE 2015-2016: Arsenal Finland ry:n jäsenellä on mahdollisuus anoa ottelulippuja Arsenalin kotipeleihin 2kpl/ottelu. Lippuanomus on tehtävä osoitteeseen (vain ja ainoastaan) puheenjohtaja@arsenalfinland.net ja se on oltava perillä 10 viikkoa ennen ottelupäivää. Lipputilauksen tehtyään se on mahdollista perua 10 viikkoa ennen ottelun alkamista , jonka jälkeen se on sitova. Anomukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja yleisenä käytäntönä on, että ensin anomuksen tehnyt on etusijalla. Poikkeuksena ns. A-kategorian pelit (ManU, Chelsea, Tottenham, Liverpool, ManCity) jolloin käytetään arvontaa. Arvonnan suorittaa puheenjohtaja. Lippuanomuksissa käytetään myös harkintaa moneenko peliin RY:n jäsen on anomuksen tehnyt, jotta mahdollisimman moni pääsisi pelejä katsomaan.
  ANOMUS ON AINA SITOVA! Arsenal Finland ry. toimii lippujen välittäjänä, ei kauppaajana. Lippuanomuksen tehnyt on sitoutunut ostamaan lipun (-t) kaikissa tapauksissa. Myös ottelun pelipäivän muuttuessa. Lipun saa myydä eteenpäin lipussa merkittyyn hintaan, ensisijaisesti Arsenal Finland ry:n jäsenille. Myynti-ilmoituksen voi laittaa yhdistyksen facebook-sivulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s