Kauden alku nurkan takana – kehitystä on tapahtunut, mutta tuskin kuitenkaan riittävästi

Kauden alkuun on enää yksi yö, vaikka toki meidän ottelu on vasta sunnuntaina. Kesä on mennyt ja tuloksena on Podolskin myynti, Diabyn poistuminen viimein sopimuksen loputtua sekä useampi laina lähinnä junnupelaajille sekä Szczesnylle ja Jenkinsonille, joita ei enää junnuiksi oikein voi laskea.

Oikeansuuntaista tekemistä on saatu aikaan varsinkin, kun Cech on loistava hankinta ja kruununa vielä ketuttaa aivan selvästi Mourinhoa. Yksi hankinta on kuitenkin äärimmäisen vähän joukkueeseen, jonka edellinen liigamestaruus tai ylipäätään kakkossija liigassa on yli vuosikymmenen takaa.

Näen joukkueessa paljon hyvää ja kehitystä on tapahtunut joidenkin asioiden suhteen, mutta se ei vain ole vielä tarpeeksi ja tuntuu edelleen, että Wenger ei vain halua laittaa kaikkea likoon ja jättää mieluummin takaportin muutamalla ongelmakohdalla, jotka sitten tarjoavat selityksen, kun menestystä ei taaskaan tule liigassa tai eurokentillä.

Kaiken järjen mukaan olemme tasapainoisempi ja sitä myötä parempi joukkue kuin esimerkiksi viime kauden alussa. Pelkkä Cech ei kuitenkaan riitä, sillä myös kilpailijat ovat vahvistuneet tai Chelsean tapauksessa vähintäänkin pysyneet paikallaan ja ero oli kuitenkin todella selkeä viime kaudella.

Wilshere on vain alkua ongelmissa, jotka on helppo nähdä tulevan eteen tälläkin kaudella. Jossain vaiheessa Walcott todennäköisesti hajoaa, jolloin laituri- ja hyökkäysosasto menettävät molemmat tärkeän palasen. Tämä siitä syystä, kun Wengerin ajatusmaailman ja joukkueen kokoamisideologian mukaan yhden pelaajan voi laskea helposti kahdelle ellei jopa useammalle pelipaikalle. Loukkaantuminenkin sitten tarkoittaa menetystä moninkertaisena.

Samoin Oxin perinteinen ja todennäköinen loukkaantuminen tulee maksamaan kalliisti tälläkin kertaa, kun Gnabry ja kumppanit on päästetty jo tässä vaiheessa lainalle. On myös hyvin todennäköistä, että viime kauden lähes ilman loukkaantumisia selvinnyt Sanchez on sivussa enemmän tällä kaudella ja tämä todennäköisesti heti näkyy tuloksissa. Sitten on vielä Coquelinin tilanne eli pysyykö mies kunnossa ja jos pysyy jollain ihmeellä koko kauden, niin pysyykö taso yhtä hyvänä vai iskeekö melko perinteinen toisen kauden kirous etenkin, kun nyt pitäisi pelata täysi kausi puolen kauden sijaan hyvällä tasolla.

Lisäksi ongelmakohtiin heittäisin hyökkääjien laadun, sillä en muista ainuttakaan Valioliigan mestarijoukkuetta, joka olisi pystynyt nostamaan pokaalia kauden päätteeksi Giroudin ja Walcottin tasoisilla kärkimiehillä puhumattakaan Welbeckistä.

Yhteenvetona potentiaalia joukkueessa on paljon ja kehitystä on tapahtunut joillain osa-alueilla, mutta samaan aikaan useamman vuoden ellei jopa vuosikymmenen tiedossa olleita ongelmia ei ole korjattu ainakaan riittävästi. Parannuksesta huolimatta ilmassa on liikaa kysymysmerkkejä ja uhkakuvia, jotka suurella todennäköisyydellä toteutuvat kauden aikana.

Tietysti on mahdollista, että kaikki tai tarpeeksi moni näistä asioista meneekin, kuten elokuvissa ja voitamme mestaruuden. Tämä on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä ja Wengerin ei tarvitsisi useankaan asian kohdalla ottaa riskiä, vaan joukkueen ongelmakohtia olisi voinut korjata kesän aikana ja pystyisi jopa vielä, kun siirtoikkunaa on muutama viikko jäljellä.

19 thoughts on “Kauden alku nurkan takana – kehitystä on tapahtunut, mutta tuskin kuitenkaan riittävästi

 1. Sunnuntainen vastustajamme kävi eilen häviämässä torstailiigan karsintaottelunsa Romaniassa eli ei ihan optimaalinen valmistautuminen kauteen Hammersilla. Lisäksi tämä omalta osaltaan vaikeuttaa nelossijapokaalin pysymistä Englannissa. Tällä kaudella kun pitäisi CL:ssä ja Eurooppa-liigassa saada parempaa menestystä kuin italialaisjoukkueilla, jotta neljäs paikka ei siirry saapasmaahan.

 2. Ihmeellisesti Bilic peluutti melkoista varamiehistöä, kuten oli ilmoittanutkin eli painotus on selkeästi Arsenal-pelissä. Jämäcupin arvostus on aika pieni: keväällä niistä paikoista jaksetaan kohkata mutta pelien koittaessa ja vastustajien ollessa mitä on, panostus on varsin vaatimatonta.

 3. Nythän sitten joidenkin ajatus siitä, että Wilsherestä koulitaan Coquelinin tyyppinen terrieri alemmas keskikentälle, alkaa kuivia kasaan koska loukkaantumiset. Ylipäätään aika paljon jossittelua riittää tässä Arsenalin mestaruushaastamisessa, kuten Ville toi esille. Hyvin paljon pannaan nyt sitten sen varaan, että uusi kuntotiimi ehkäisee loukkaantumisia aivan uudella tahdilla. Wenger ainakin toistaiseksi antaa pelkästään viitettä siitä, että kausi pelataa suhteellisen pientä rinkiä kierrättäen ja pelipaikkoja tarpeen mukaan sovitellen, mikä ei sinänsä ole uutta. Se voi toimia, jos väsymystekijä ehkäistään, mutta aika mahdollinen on myös perinteinen toisen puoliskon niiaus, kun avainpelaajat on peluutettu puhki.

  Minusta Arsenalin mestaruussauma perustuu lähinnä siihen ajatukseen, että puolustus paranee eikä omiin menisi kuin n. 30-33 maalia. Ongelmana on se, että sama puolustus (+Bellerin) on pelannut jo jokusen vuoden yhdessä ja esitykset ovat vaihdelleet melkoisesti. Perushyvää on riittänyt, joitain huippuesityksiä mutta myös varsin heikkoja peliputkia. Tähän syyt eivät ole oikein pelkästään keskikentässä tai maalivahdissa. Cech tuo ohjaamista ja selvän parannuksen varmasti erikoistilanteisiin ja puolittaisten läpiajojen hoitamiseen, joita Arsenal perinteisesti on tarjonnut aika paljon. Coquelin taas ehkäiseee hyvin vastustajan nopeaa suunnanmuutospelaamista, joka on ollut myrkkyä, koska yhtä lailla Wenger sallii perinteisesti aika monen miehen nousta ylos vastustajan kenttäpuoliskolle hyökkäämään. Pelkkä Coq ei sinänsä riitä, jonkun muun pitää kurinalaisesti tehdä duunia vieressä (Ramsey, Cazorla?) jotta puolustuksen painajainen ehkäistään. Ja kun Coq on poissa, tilanne on aika surullinen. Lähinnä toivo lepää siinä, josko Flamini venyisi vielä yhteen tasonnostoon?

  Ehkäpä Arsenal on ollut kuriton ja epäkypsä ja ennen kaikkea usko omaan tekemiseen vastustajan hyökkäyspaineessa on ollut vaatimaton, mikä on näkynyt helppoina pistemenetyksinä. Oman maalinteon puolesta niukkamaalisten voittojen raapimisen pitäisi onnsitua, tulee hyökkääjiä tai ei. Wenger näyttää innostuneen hyökkäyskoneen nopeudesta viime kaudella, koska siihen on palikat, varsinkin Sanchez, Walcott ja Ox (läpimurtokausi?). Giro ei tietysti kuulu tässä kohtaa oikein joukkoon, mutta onhan mies aika kova pallonjakelija ja tilantekijä, joten hänellä mennään.

  Gnabryn lainaa ja nimenomaan Pulisin painijengiin en minäkään oikein ymmärrä. Onko todella oikea paikka kehittyä, vaikka pääsisi pelaamaankin?

 4. Kas joo, Hammers tosiaan veti aika lailla kakkosjengillä Romaniassa. Toki Calle oli avauksessa, kun FA:n ihmesäännön takia ei saa pelata sunnuntaina.

 5. ” Wenger ei vain halua laittaa kaikkea likoon ja jättää mieluummin takaportin muutamalla ongelmakohdalla, jotka sitten tarjoavat selityksen, kun menestystä ei taaskaan tule liigassa tai eurokentillä” vähän pistää silmään tuommoset lauseet. En oikein jaksa uskoa että tahallaan kukaan menee tuolla tasolla puolivaloilla. Eikö nuo asiat ole enemmän mielipide ja näkemyseroja? Mutta tommoset syytökset vie kritiikistä pohjaa..
  Objektiivisuus aika kaukana näissä jutuissa useasti.

  • Niin, ehkä paremmin muotoiltu on keskikentän osalta se, että Wenger on lojaali jostain syystä Flaminille ja Artetalle, antaen heille mahdollisuuden pelata veteraanistatuksella kunniakkaan viimeisen kauden seurassa. Sama Rosickylle. Ihmeitä ei odoteta, mutta ei varmaan saadakaan ja jos tonttien ykkösmiehet ovatkin pitkään poissa, valitettavasti koko joukkue maksaa näistä hienoista eleistä pisteitä ja jatkopaikkoja.

   Hyökkäykseen varmaan on yritetty ja yritetään edelleen jonkinlaista vahvistusta, joten mielestäni selitys ei siellä päde. Toisaalta Wenger näkee kai, että jokaisella hyökkäyksen pelaajalla on vielä kehitysvaraa, jollain enemmän, jollain aika paljonkin.

   • Näetkö asian niin että kesällä olis pitänyt nuo kaikki kolme savustaa pihalle ja hankkia uudet tilalle? Mites Jack joutaisiko sekin myyntiin?

   • Wilshere on nuori vielä ja on olemassa pieni mahdollisuus, että loukkaantumiset joskus ehtyvät. Varsinkin jos Jack vähän viisastuu, pelaa alempana eikä hae vähemmän viisaasti koko ajan kohtaktia. Jackilla on edellytyksiä pelata alempana jonkin verran, vaikka menettää palloja aika helposti välillä kamppailuissa. Juoksuvoimaa lisää ja älykkyyttä tekemiseen? Ehkä. Syöttötaitoa on yllin kyllin. En itse kannata Wilsheren myyntiä, aikaa on 2-3 vuotta vielä yrittää. Mutta olkaamme rehellisiä, ei enää taida olla saumaa, että miehestä kehittää sellainen 50m keskikenttätähti, mitä 19-vuotiaana uumoiltiin, eikä esim. Espanjan jätit ole perässä.

    Keskikentällä sumaa olisi ehdottomasti pitänyt purkaa veteraanipuolella, nythän Arteta, Flamini ja Rosicky kaikki lähtevät ensi kesänä. Kaksi näistä olisi ollut varaa korvata yhdellä laadukkaalla pelaajalla. Flaminille ehkä annettiin mahdollisuus lähteä, mutta turkkilaiset eivät maksaneet palkkaa riittävästi. Rosickystä emme tiedä varmaksi, koska on taas pitkäaikaisloukkaantunut.

 6. Kyllä joukkueen runko pitää pysyä kasassa, mutta tuskin kukaan voi väittää, että tuo Flamster ja Kapu on riittäviä tuuraajia Cokkelille. Varsinkaan, jos yhtään pitempää ongelmaa ilmenee..

 7. Wengerin tuoreimmat kommentit viittaavat siihen, että ainakaan kärkeen ei vahvistusta ole tulossa. Tosin se ei ole siinä mielessä ihme, että kärkipelaajien osalta markkinat ovat onnettomat. Mistäkähön aikoo Van Gaal loihtia Rooneylle varamiehen. Laitapelaajia saattaa ollakin tarjolla, joten jos hyökkäävä pelaaja tulee niin todennäköisesti sille osastolle

 8. Munalla kävi munkki CL-arvonnoissa: Club Brugge – helpoin mahdollinen ja lyhyen matkan päässä.

  Niin, Arsenalilla on kolme vaihtoehtoa kärkeen, joten wenger ei tietenkään hanki ketään. Jos elokuun aikana joku loukkaantuu pitkäaikaisesti, sit joku paniikkihankinta tai Akpom kutsutaan takaisin (jos lainadiili sen mahdollistaa). Sama keskikentän pohjan kanssa.

 9. Walcott tekee ykköskärkenä yli 20 premier-maalia tällä kaudella ja voittaa maalikuninkuuden. Giroudin rooliksi jää penkki. Näin on – – – usko on taas perinteisesti kesällä palannut! Arsenal – WH 6-0, Walcott 3. Hyvä alku mestaruusjahtiin. Ennustus perustuu pelkkään objektiiviseen tietoon ja siksi se toteutuu varmasti.

 10. Aki Riihilahti: ”Arsenal ei voi voittaa mestaruutta nykyisellä puolustuksella.”

  Ei taida Aki olla ihan penaalin terävin kynä.

  • Siis Riihilahti puhuu nimenomaan toppareista. Ei nyt aivan luokaton mielipide, sillä tasaisuus näiltä on vähän puuttunut. Ihan siis esimerkiksi perustilanteissa, vastustaja vetää pitkän pystypallon ja Arsenalin topparit arpovat ja arpovat väärin, hyökkääjä läpi. Joku kummallinen kommunikaatio- ja sijoittumisongelma on vaivannut. No, ehkä se ohi.

   Samanlainen ongelma on kyllä Citylläkin ja Manulla nyt ei ole kunnon toppareita lainkaan. Chelsean puolustus on vahvin.

 11. Joo tuohon Matin kommenttiin.

  ” Arsenal saattaa olla pitkäänkin mukana kärkitaistelussa, mutta niin pitkään, kun heillä on Laurent Koscielny ja Per Mertesacker kentällä, he eivät voi voittaa mestaruutta.”

  Näin siis louhikkokosketusriihilahti.

  Aki.
  Me saadaan sinut vielä.

  Laitetaan vielä hymiö perään, ettei kukaan ota todesta.
  🙂

 12. Kyllä meidän peräpää kestää tulevalla kaudella, olkoon klubin nokkamies mitä mieltä tahansa. Enemmän huolettaa maalinteko tiukoissa paikoissa.
  Mut nyt kaikki panostus/keskittyminen kauden avausvoittoon, sen aika om ylihuomenna 🙂

 13. Urheilusanomien brittifutisliitteessä oikeastaan aika virkistävä listaus: City, Arsenal, Muna, Chelsea. Eli ei ikuista chelsea-hehkutusta. Toki City aika outo veto mutta kuitenkin.

 14. Joukkueen pelinumerointi näyttää muuten hyvältä, mutta Cechin olisi ehdottomasti pitänyt ottaa nro 1.

  Kuudelle keskikentän ja hyökkäyksen tontille on 14 pelaajaa Gnabryn lainan varmistumisen jälkeen, todellisuudessa 13, kun Campbellista halutaan eroon. Lisäksi Rosicky ja Wilshere ovat lasijalkoja ja alottavat kauden kuukausien loukkaantumisella/peruskuntokaudella. En millään näe, etteikö laitahyökkääjä vielä tulisi. Ramsey/Özil/Ox eivät voi jatkuvasti pelata laidalla, muuten keskikentän kierrätys ei onnistu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s