Kausiyhteenveto – keskikenttäpelaajat

Kauteen lähdettiin tilanteessa, jossa edellisenä keväänä Coquelin oli ottanut paikkansa keskikentän pohjalta todella yllättävästi palattuaan Charltonista kesken lainan Artetan ja Flaminin loukkaantumisten takia. Kaikki olivat koko kesän odottaneet uuden puolustavan keskikenttäpelaajan hankintaa, joka olisi tullut suoraan avaukseen tai vähintään tarjonnut kokemattomalle Coquelinille kelvollisen vaihtoehdon.

Lopputulos oli tuttuakin tutumpi eli puolustavaa keskikenttää ei tullut ja osaksi sen seurauksena mestaruushaaveemme murenivat Coquelinin loukkaannuttua jo hyvissä ajoin syksyllä Crystal Palacea vastaan. Kaikki olivat nähneet tämän tapahtuman jopa todennäköisenä, mutta silti managerimme e tehnyt mitään ongelma korjaamiseksi.

Puolustavan keskikentän lisäksi ongelmia aiheutti Cazorlan pitkä loukkaantuminen, koska joukkueessa ei ollut toista samantyylistä pelinrakenteluun kykenevää pelaaja Wilsheren ja Rosickyn ollessa odotetusti telakalla koko kauden. Ramsey paikalla pelasi, mutta ei todellakaan lähellekään, sillä tasolla joka EM-kisoissa nähtiin.

Pelaajat

Francis Coquelin. Aloitti kauden aikalailla siitä mihin jäi eli hyvin, mutta sitten tuli heikompiakin pelejä ja otteluita, joissa näytti ettei pelkkä oman roolin ja puolustamisen hoitaminen kiinnostunut. Näin etenkin ns. heikompia vastustajia vastaan.

Joka tapauksessa ranskalainen oli joukkueen ainut kunnollinen vaihtoehto puolustavan keskikenttäpelaajan tontille ja loukkaantuminen pilasi suurimman osan kaudesta. Loppukaudella ei päässyt enää samaan asemaan, eikä esityksetkään olleet niin hyviä kuin aiemmin.

Mikel Arteta. Joukkueen kapteenin panos oli minimaalinen paristakin syystä. Kunnossa pysyminen tuotti ylitsepääsemättömiä vaikeuksia ja tuli jopa jossain pelissä kentälle vaihdosta ja jouduttiin ottamaan pois loukkaantumisen takia hetkeä myöhemmin.

Otteet muutenkin olivat suurimmaksi osaksi heikkoja ja rehellisyyden nimissä voi sanoa, että jatkosopimus olisi todellakin pitänyt jättää tekemättä, kuten keväällä jo iso osa kannattajista sanoi. Jatkoa perusteltiin mahdollisella valmentajapestillä tulevaisuudessa ja kuinka asiassa kävikään? Arteta todella valmentaa tällä hetkellä, mutta ei Colneyn harjoituskentillä, vaan Manchesterin Cityssä Guardiolan kanssa.

Mathieu Flamini. Oli parempi kuin Arteta lähes kaikilla mittareilla, mutta silti se ei ollut läheskään riittävästi. Huippuhetkenä jäi mieleen kaksi maalia White Hart Lanella Tottenhamin verkkoon Liigacupin ottelussa. Tämä kertoo aika paljon, sillä Flaminin ykköshomman kentällä pitäisi olla jotain ihan muuta kuin maalinteko ja hyökkäyspeli.

Ongelmia oli myös kunnossa pysymisen kanssa, sillä kovin montaa peliä putkeen Flamini ei enää tuntunut pystyvän pelaamaan. Varmaan osittain tästä syystä Wenger päätyi lopulta ostamaan Elnenyn tammikuun siirtoikkunan aikana.

Mohamed Elneny. Tammikuun tuntematon hankinta osoittautui paremmaksi kuin olisi voinut kuvitella. Hyviä otteita, vaikka toki sai osittain jo senkin takia kehuja, että teki perusasiat paremmin kuin Ramsey tai kumppanit.

Joka tapauksessa Elneny vaikuttaa lupaavalta kaverilta, joka liikkuu paljon ja osaa liikuttaa palloa ahtaissakin paikoissa prässin alla kelvollisesti. Ehkä Elneny ei koskaan tule olemaan avauksen kaveri voittavassa joukkueessa, mutta puolen kauden perusteella tällä hetkellä ansaitsee paikan rotaatiossa ja nykyisillä vaihtoehdoilla on jopa lähellä avauksen paikkaa.

Aaron Ramsey. Todellinen pettymys jälleen kerran. On pelannut sen yhden kauden tai puoli kautta loistavasti Arsenal paidassa, mutta sen lisäksi otteet ovat paljon enemmän olleet keskenkertaisen tai heikon puolella kuin plussalla.

Ei pystynyt ottamaan paikkaa suosikkipaikaltaan keskeltä, vaikka loukkaantumisten takia sen olisi todellakin pitänyt olla mahdollista. Yrittää liian vaikeita asioita ja luulee olevansa Fabregasin kaltainen pelaaja, vaikka todellisuudessa mallia pitäisi ottaa Lampardista. En usko Ramseyn koskaan Wengerin alaisuudessa tulevan pelaamaan enää yhtä hyvin kuin Walesin paidassa ja se on todellinen harmi, sillä oikein roolitettuna potentiaalia olisi vaikka mihin.

Santi Cazorla. Osoitti pystyvänsä pelaamaan alempana keskikentällä hyvällä menestyksellä. Toki vaatii vahvasti liikkuvan ja puolustavan pelaajan rinnalleen. On äärimmäisen tärkeä palanen pelinrakenteluamme, vaikka toisaalta välillä tuntuu, että espanjalainen hidastaa peliämme turhan paljon.

Menetti loukkaantumisen takia suuren osan kaudesta. Tosin Cazorlan kohdalla loukkaantumiset ovat olleet harvinaisia, joten sopii toivoa, että polvivamma oli vain harvinainen poikkeus. Cazorla tai Cazorlan tyylinen pelaaja on tärkeä palanen keskikenttäämme niin kauan kuin pelataan nykyisellä systeemillä ja ryhmityksellä eli toisin sanoen niin kauan kuin Wenger jatkaa.

Jack Wilshere. Viime kauden piti olla taas yksi kausi, jolloin englantilainen viimeistään lunastaa odotuksia ja ennen kaikkea viimein pysyy kunnossa edes kohtalaisesti. Totuus oli kaikkea muuta ja muutama minuutti loppukaudesta ja heikosti sujuneet EM-kisat jäivät entisen suurlupauksen saldoksi kaudesta.

Mesut Özil. Kauden ehkä paras pelaajamme oli loistavassa iskussa syyskaudella syöttäen liigassa 16 maalia. Huikea saldo, mutta valitettavasti sama ei saanut jatkoa kauden toisella puolikkaalla. Özilin otteet heikkenivät, kuten koko joukkueen, mutta loi mies silti paljon paikkoja, joista pelikavereiden ja ennen kaikkea hyökkääjien olisi pitänyt laittaa palloa huomattavasti paremmalla prosentilla pussiin.

Saksalaisen kunto vaikutti parantuneen, sillä nyt Özil jaksoi pelata ottelut loppuun asti tason tippumatta, kun ennen usein pelien loppupuolella mies katosi suurelta osin kuvasta. Kausi oli onnistunut henkilökohtaisella tasolla Özililtä, mutta silti vielä enempään olisi mahdollisuuksia. Maalimäärän toivoisi olevan jonkin verran suurempi ja totta kai jos joukkueessa olisi huippukärki ja toinen kunnollinen laituri näkyisi se suoraan myös Özilin syöttöjen määrässä.

Yhteenveto ja tulevaisuus

Määrällisesti keskikentän keskustaan on edelleen Artetan, Flaminin ja Rosickyn lähdön jälkeen riittävästi pelaajia. Xhaka tulee uutena pelaajana ja varmasti lähtökohtaisesti selvänä avauksen pelaajana joukkueeseen. Tähän kun lisää Özilin automaattisen avauspaikan jää yhdestä jäljellä olevasta pelipaikasta melko monta pelaajaa kilpailemaan. Toki meidän loukkaantumismärät huomioiden tuo tuskin on ongelma.

Xhakan hankinta ja turhien pelaajien poistaminen ovat ehdottomasti viimeinkin oikeanlaisia ratkaisuja, joita olisi tarvittu jo vuosia sitten. Määrä ei korvaa laatua, vaikka managerimme pitkään on sitä yrittänyt erityisesti keskikentän kohdalla.

Özilin pitäminen olisi ensiarvoisen tärkeää, sillä mies on ainut huippulaatuinen pelaaja keskikentällämme. Paljon on laatua, mutta aivan huippulaatua edustaa ainoastaan saksalainen. Jos Xhaka osoittautuu pelimieheksi, niin keskikentän tilanteen pitäisi olla parempi kuin vuosiin. Myös odotukset Elnenyn suhteen ovat suhteellisen korkealla, toivottavasti vähintään viime kauden taso pysyy ja kehitystä on myös lupa odottaa.

Coquelinin rooli ja taso on melkoinen kysymysmerkki viime kauden jälkeen. Elneny näytti menevän ohi nokkimisjärjestyksessä ja lisäksi Xhaka hankittiin. Wilsheren suhteen olen menettänyt toivon ja Ramseyn taas luulen pääasiassa valitettavasti olevan avauksen oikea laituri.

10 thoughts on “Kausiyhteenveto – keskikenttäpelaajat

 1. Nyt jokunen lehtikin tarttuu tähän ”Koscielnyllä alkaa viimeinen sopimuskausi” juttuun, joka pitää tai ei pidä paikkaansa. Bayern on kiinnostunut, mutta ei luulisi Koscielnyn olevan kiinnostunut, koska Hummels ja Boateng. 90k uudesta Arsenal-sopimuksesta huhutaan, joka on varmasti myös todennäköisin lopputulos.

  Jutut ja niiden seurannaisuudet kuitenkin kertovat hyvin siitä, että vielä on mahdollisuuksia olennaisiin miehistön parannuksiin tai vaihtoehtoisesti myös siihen, että iskukyky on raunioina jo ennen syyskuuta. Seura veitsenterällä, kuluneesti sanoen.

  • No joo, Kos tuskin lähtee bayerniin rotaatiopelaajaksi, vaikka pokaalia pukkaisikin. Tosin, jos oikein haluaa nähdä mörköjä, Kosin ja Giroud’n neljän viikon loman voi tulkita siten, että heidän ei ole tarkoituskaan palata…

   Mutta suurempi ongelma tässä kyllä on se, jos Kosin diiliä on todella jäljellä tämä kausi. Ensi keväänä alkavat ja alkukesästä jatkuvat Wengerin ”I think he will stay” -puheet. Näitähän on kuultu useita kertoja…

 2. Tässähän voisi oikeastaan relata ja vain ohimennen katsella, keitä muut hankkivat. Meillähän on pakka hyvin kasassa, mm. kärkeen voi iskeä hyvät lainapestit tehneet Akpomin (kolme maalia Hullin paidassa) tai Sanogon (ehkä kävi kentällä jommassa kummassa seurassa).

  • Se on mielenkiintoista, ettei Akpom ole saanut yhtään luottoa Wengeriltä. Ei ainuttakaan liigapeliä. Joten saanee mennä elokuun alemyynneissä. Sanogokin muuten, mutta ilmeinen osoite on Ranskan divari, eikä siellä ole sellaisia rahoja. Ensi kesänä sitten ilmaissiirrolla. Varmaan Arsenalin ilona on maksaa kokonaan vielä vuoden palkka. Toki kultaisella kädenpuristuisella asian voisi hoitaa ihan yhtä hyvin.

   Pari uutta akatemiakaveria varmaan nousee syksyllä ykkösrinkiin ja ehkä pari saa pelatakin, jos ja kun loukkaantumisia tulee. Ei tuo rinki mitenkään äärettömän laaja ole ja Debuchy ym. vielä haluavat lainalle.

   Tietääkö joku Jenkosta, onko toipunut loukkaantumisesta? Näyttää olleen ristisidevamma helmikuun alussa ja jossain vaiheessa syksyä voisi olla terve. Tosin Arsenallla on siinä vammassa usein mennyt 10-12 kuukautta.

 3. Mikä on muuten Mahrezin tilanne? Jos Vardy olis maksanu jotai 25-30 (mikä muute oli se tarkka mitä arsu tarjos ja olis menny läpi jos ei ketut olisi nostanu viikkopalkkaa)
  Anyway Mahrezista kannattais mun miälestäni laituriksi jonku 20 milliä maksaakkin. Jamppa on 25 jote pelivuosia paljo jäljellä ja osaa tehtyjen maalien perusteella tehdä muutaki ku juosta laidalta läpi ja kesottaa ekaa vastustajaa päähän
  Tietääkö joku onko jampasta joku tarjonnu jotai ja onko
  lähtöhaluja?

 4. Kunhan vain ei menis Icardi chelskiin?
  Kyl mä sen meille mieluusti ottaisin.
  Vaikka 1 kärjen taktik on kiveen hakattu, ei Giroud kestä koko kautta ehjänä, ei ole mukana avauksessa, tarvii välillä kierrätystä.

  On sieltä joku ton tason kärki pakko olla tulossa, aivan pakko.

  • Todellakin, aivan pakko tulla. Pitää vielä viimeiset uskonrippeet pistää wenkkuun että kärjen myös hankkii
   Ei hänkään voi olla niin tyhmä että ei hankkisi?

   Icardi kyllä kelpaisi hyvin, sit vielä mahrez ja subotic niin jopa minä oisin tyytyväinen.
   Kaikki nämä kolme olisivat sellaisia jotka olisivat käytettävissä heti kauden alussa, ei kisarasitteita kesältä.

  • Costa ilmeisesti lätkäisi siirtopynnön ja paluu Atleticoon on mielessä, joten Icardi voi tosiaan olla Conten mielessä. Miksei se Higuainkin. Chelsea hävisi ensimmäisen ottelunsa Rapid Wienille, joten ehkä siellä on lisää lähtijöitä myös Conten työetiikan vastaisina. Poolissa ja Chelseassa kovaa rumbaa pelaajille, jotta pystyvät rankan duunaritaktiikan toteuttamaan. Arsenalissa yleensä keskitytään valittelemaan väsymystä puoli kautta.

   • Ei kyllä minkälaisia uutisia että Icardi olisi celssiin menossa.. Meille kyllä hehkutellaan..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s