Kuinka suuri ja suosittu seura olemme nykyään?

Otsikon kysymykseen on varmasti useita näkökulmia. Menestys on yksi ja varmasti tärkeä tekijä. Kannattajamäärä, stadionin koko ja monta muutakin mittaria varmasti löytyy.

Kesän aikana pelasimme Yhdysvalloissa pari harjoitusottelua. Ne olivat noin 30 000 katsojan edessä suhteellisen pienellä stadionilla ja toinen vastustaja oli jokin eteläamerikkalainen seurajoukkue. Ei voi sanoa ainakaan näiden otteluiden perusteella meidän olevan se ykkösnimi Jenkeissä.

Vertailun vuoksi oliko Chelsea ja Liverpool, jotka pelasivat yli 100 000 katsojan edessä Amerikan kiertueellaan. Samoin ManU vetää ihan eriluokan yleisömääriä puhutaan sitten ottelusta Yhdysvalloissa tai Pohjoismaissa. Ruotsissa meidän peliä Cityä vastaan ei ollut myyty läheskään loppuun, kun taas Manun peliin pystytettiin lisäkatsomoita. Toki Zlatan varmasti vaikutti asiaan, mutta silti kokonaisuutena emme ole enää yhtä kiinnostava seura kuin olimme vielä reilu 10 vuotta sitten.

Emme ole ainoastaan jäljessä yleisömäärissä, sillä sponsorisopimuksemme ovat auttamattomasti jäljessä monia muita huippuseuroja. Tässä asiassa on varmasti suurelta osin kyse ainakin menestyksestä, sillä voittajat kiinnostavat sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. Emme ole voittaneet liigamestaruutta 12 vuoteen tai Mestareiden liigaa koskaan, joten se näkyy sopimusten suuruudessa.

Toistaiseksi olemme vielä onnistuneet myymään kotiottelumme loppuun lähes otteluun kuin otteluun sikahintaisista lipuista huolimatta. Kauanko tämä kuitenkaan jatkuu jos nykytouhuun ei saada mitään muutosta aikaan?

Yleisömääriin liittyen tämä artikkeli kertoo karulla tavalla eron ilmoitettujen yleisömäärien ja todella ottelussa paikalla olleiden välillä. Talouden kannalta sillä ei tietysti ole suurta väliä jos lipun ostaneet eivät vaivaudu paikalle, toki vähän oheismyyntiin vaikuttavana. Silti suurempi miinus on seuralle imagollinen, kun tuhansia tyhjiä paikkoja näkyy televisioissa ympäri maailman.

Olemme varmasti monella mittarilla esim. Chelseaa suurempi seura. Meidän historia on aivan eriluokkaa kuin sinisten, kannattajia on enemmän, mutta vaikea sanoa kuinka paljon se vaikuttaa nykyhetkeen saatikka tulevaisuuteen. Jotenkin tuntuu, että lähivuosien menestys on tehnyt esim. juuri Chelseasta ja jopa Manchester Citystä meitä kiinnostavamman seuran tällä hetkellä.

Konkreettinen esimerkki on tästä Hentenkin usein mainitsema pelipaitojen näkyminen katukuvassa ja vaikkapa torikaupassa. Enää harvoin näkee missään meidän pelipaitoja ihmisten päällä tai ylipäätään myynnissä. Paljon yleisempiä Valioliigasta ovat vaikkapa Manun, Chelsean ja Manchester Cityn paidat. Kertoo omalla tavallaan kuinka olemme taantuneet tai parhaassakin tapauksessa pysyneet enää viime vuodet paikallaan.

3 thoughts on “Kuinka suuri ja suosittu seura olemme nykyään?

  1. Jos puhutaan Suomesta, pelipaitojen suhteen voi olla noin. Mutta esim. kesällä lomamatkalla Italiassa bongasin kyllä Arsenal-paitoja turistien päällä, mutta Chelseaa tai cityä ei juurikaan näkynyt. Tietty Muna, Barca ja Real ovat kaikkialla yliedustettuina. Napolissa lisäksi oli kumman paljon Napoli-paitoja…

  2. Hetkinen, eikös sponsorisopimusten tilanne ole aika erilainen nykyään, kun mitä Ville tekstissä muistelee? Allekirjoitan väitteen täysin tuonne aikaikkunaan 2005-2010, jolloin teimme kokonaisarvoltaan pienemmät sopimukset, mutta toisaalta niiden kassavirtarakenne oli raskaasti etupainoinen (suomeksi: sponsorit maksoivat alussa ison osan koko sopimuksesta ja näitä rahoja käytettiin stadionin maksamiseen).

    Nyt tilanne on ainakin oman käsitykseni mukaan melko erilainen. Pitäisi varmaan tarkastaa Swiss Ramblesta. Tottakai Manchesterin punaiset on tässä ihan omassa kastissaan, mutta näin mutulla sanoisin että me olemme kakkossijalla sponsorirahalla mitattuna premierissä.

  3. jahas Liver järjesti tommosen puoliyllärin.. hyvä että pakka sekoittuu, nelossija on meidän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s