Loppurutinat 2016/17

Ensinnäkin pahoitteluni mahdollisisia lyöntivirheistä, tämä on kirjoitettu lievässä kiireessä ja lauantaiaamun kankkusessa varasilmälaseilla Pohjanmaan junassa matkalla kohti siskonpojan lakkiaisia. Toiseksi haluan esittää nöyrimmät kiitokseni palstanpitäjille Villelle ja Hentelle sinnikkyydestä, jolla ovat tätä blogia jatkaneet päivästä päivään olosuhteista huolimatta. Blogi per päivä on todellakin murhaava tahti ja veisi kyllä ennen pitkää mehut optimistisimmastakin goonerista. Yhtään päivitystä ei ole jäänyt lukematta eikä montaa kommenttiakaan. Kiitos myös siitä, että olette tarjonneet omille ajatuksilleni väylän aina tarvittaessa, ja kiitos myös kaikille lukijoille ja kommentoijille.

Sitten asiaan eli lopullinen tuomio kaudesta, vaikka toukokuu jo menikin. Aloitan tarkastelemalla perinteisen 2/3-kausiveikkaukseni onnistumista. Tämä oli laskujeni mukaan yhdestoista kausiveikkaus, eli lähes koko blogin historian ajan ollaan oltu mukana. Alla lopputaulukko kärjen osalta ja suluissa piste-erotus todellisen ja veikatun pistemäärän välillä:

Chelsea 93 (+2)
Spurs 86 (+2)
ManC 78 (-3)
Liverpool 76 (+4)
Arsenal 75 (0)
ManU 69 (-3)

Näin hyvin, eli kaikki veikkaukset 4 pisteen sisällä ei ole koskaan ennen onnistunut – entinen pienuusennätys maksimivirheessä oli 7 pistettä. Samaten sijoitukset olivat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta oikein. Valitettavasti tämä poikkeus osui meidän kodalle, eli Liverpool ohitti meidät pisteellä. Myöskään koskaan aiemmin en ole onnistunut veikkaamaan meidän pisteitä täsmälleen oikein. Samoin ykköseksi veikattu sai ensimmäistä kertaa enemmän pisteitä kuin olin veikannut. Nämä kaikki todistavat sitä, että tämä loppukausi oli toisin kuin edeltäjänsä täysin ennalta arvattavan tylsä.

Tämä ei tietenkään lohduta yhtään, kun jouduimme ensimmäistä kertaa 21 vuoteen neljän kärjen ulkopuolelle. Harmitus muuttui vielä kertaluokkaa suuremmaksi, kun selasin männävuosien sarjataulukoita. Tämä oli ensimmäinen kerta Valioliigan ja sitä edeltäneen I divisioonan 128-vuotisessa historiassa, kun viidenneksi sijoittunut joukkue kerää 75 pistettä tai enemmän. Eli toisin sanoen normaalisti tuolla pistemäärällä olisi oltu neljän sakissa. Toki 1980-luvun alussa ja sitä ennen voitosta sai vain 2 pistettä, mutta vaikka vanhat 2 pisteen voitot muuttaisi 3 pisteeksi, ainoastaan kerran, eli kaudella 1967/68 Everton olisi päässyt 75 pisteeseen (tuon ajan säännöillä se sai 52 pistettä). Mutta tässä on huomioitava, että silloin pääsarjassa oli 22 joukkuetta, eli pelejä oli 4 kaudessa enemmän. Eli Arsenal 2016/17 oli kiistatta liigahistorian paras sarjavitonen.

Edelleenkään ei vitossija lohduta yhtään, eikä varsinkaan ensi kaudella pelattava torstailiiga. Vaikka ei 75 edes lähihistorian valossa ole huono pistemäärä, sillä ainoastaan 8 kertaa Wengerin 21 kaudella olemme saaneet enemmän. Viimeisen 9 kauden aikana ainoastaan 2013/14 tuotti 4 pistettä enemmän. Ja 1997/98 saatiin mestaruus vain 3 pisteellä enemmän kuin vitossija nyt. Mutta kilpailu on selkeästi kiristynyt ja suuret ovat entistä suurempia. Kun muut huippuseurat kehittyvät, me poljemme korkeintaan paikallaan.

Syytä ahdinkoomme on pohdittu tälläkin palstalla pitkään ja hartaasti. Edellisellä kaudella meiltä vei mestaruuden käytännössä PGMOL ja Santi Cazorlan loukkaantuminen. Tällä kaudella jälkimmäinen oli jälleen paha suonenisku. Santi pelasi alkukaudesta avauksessa 7 ottelussa, joista 6 voittoa ja 1 tasuri, pistekeskiarvo 2,7/peli. Ilman Santia 31 peliä keskiarvolla 1,8. Santin keskiarvolla olisi päädytty 103 pisteeseen, mikä ei kuulosta realistiselta. Chelsea oli tällä kaudella niin ylivoimainen, että vaikka Santi olisi pelannutkin, emme luultavasti olisi mestaruuteen yltäneet. Rakas naapuri ehkä olisi ollut voitettavissa.

Tuomarien suuntaan on tällä kertaa vaikea vilkuilla, sillä muutamissa otteluissa ovat ratkaisevat tuomiot menneet meille suosiollisesti, esimerkkeinä vaikkapa cupin finaali ja välierä. Olin kyllä todistamassa paikan päällä kauden surkeinta tuomarointia päätösottelussa, mutta Oliverin suoritus Evertonia vastaan ei onneksi ratkaissut mitään tuloksen eikä sijoituksen suhteen.

Syyttävä sormi osoittaa entistä vahvemmin Wengerin suuntaan ja pahinta on se, että mitään toivoa paremmasta ei todisteiden valossa ole. Hän on menettänyt täydellisesti kykynsä valmistaa ja motivoida pelaajia voittamaan otteluita säännöllisesti ja erityisesti kärkiotteluissa (poislukien loppukauden cup-ottelut) joukkueen taktinen köyhyys ja henkinen pehmeys on ollut murheellista katsottavaa. Bayernille kärsityt kaksi 1-5 -tappiota voisi ohittaa vielä poikkeuksena, ellei sama sulaminen olisi tapahtunut jo 7 vuotta peräkkäin samassa vaiheessa kilpailua. Mutta erityisen järkyttävä on vierastilastomme liigaotteluissa: kärkiseitsikossa 5 tappiota ja onnekas tasuri Manun kanssa. Tällä tahdilla on mahdoton voittaa liigaa.

Wengerin kunniaksi on kuitenkin todettava, että FA cupissa hän on ollut menestyksekäs: 7 voittoa 21 vuodessa on jäätävä tilasto. Mutta liigamestaruuksien määrässä suhteutettuna managerikausiin hän jää meillä vitossijalle Allisonin, Chapmanin, Grahamin ja Whittakerin jälkeen. Euroopan kentillä vain Mee ja Graham ovat tuoneet meille pytyt. Ja vaikka huomioitaisiin kaikki pytyt, Wengerin saavuttamat 10 on vain 12% tarjolla olleista 1997-2017, mikä myös kalpenee 4 muun suurmanagerimme rinnalla. Ottaen huomioon, että olemme kaikilla laskutavoilla maailman 8 rikkaimman ja suosituimman seuran joukossa ja lisäksi Euroopan suurimman kaupungin suurin seura, näillä resursseilla pitäisi pystyä parempaan.

Herää kuitenkin kysymys, miksi aika-ajoin kuten cup-finaalissa Chelseaa vastaan pystymme pelaamaan varsin ilmiömäisesti. Onko niin, että pelaajien sisäsyntyinen motivaatio ja mahdollisuus pokaaliin sai heidät pelaamaan kykyjensä ylärajoilla Wengeristä huolimatta? Nyt kun Wenger jatkaa seuraavat 2 kautta ja pari tähtipelaajaa poistunee ringistä, muuttunee jopa FA- tai liigacupin voittaminen entistä haasteellisemmaksi. Liigassa tuskin pelaamme köyhtyneellä jengillä enää 6 parhaan joukossa, joten torstailiigaakaan tuskin tarvitsee pelätä. Chelsea oli toissakaudella kymmenes paljon vahvemmalla rosterilla.

Jopa painajaisskenaario on mahdollinen. Brian Clough toimi Nottingham Forestin managerina 1975-93 ja hänen loppuvaiheen magalomaniassa on paljon samoja piirteitä Wengerin kanssa. Forest voitti Cloughin johdolla mestaruudem 1978 ja Euroopan mestaruuden (nyk. metsurit) 1979 ja 1980. Tämän jälkeen oli 9 vuoden kuiva kausi, kunnes Forest voitti liigacupin 1989 ja 1990. Vuonna 1993 Cloughin Forest-ura päättyi sarjasta putoamiseen. Wenger voitti FA cupin 2005 ja jälleen 9 vuoden jälkeen 2014 ja 2015. Samalla tahdilla putoaminen seuraisi keväällä 2018, ellei Kroenke paina nappulaa sitä ennen.

Niin tai näin, nyt on harvinaisen hyvä tilaisuus pitää parin kuukauden Arsenal-vapaa loma, kun mitään hyviä uutisia ei ole odotettavissa. Elokuussa sitten taas leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Aurinkoista ja punavalkeaa kesää kaikille goonereille!

Eero

Mainokset

19 thoughts on “Loppurutinat 2016/17

 1. Arsène Wenger puhui Arsenalin kesän hankintojen määrästä – ”Eikö pelaaja voi olla hyvä, jos hän maksaa 2 miljoonaa”

  BeIN Sports kysyi ranskalaisvalmentajalta, tuleeko seura tekemään useita hankintoja kesän aikana, jotta sijoitus kohenee ensi kaudella.

  – Maksimissaan kaksi tai kolme. Emme voi tuhlata yhtä paljon kuin jotkut muut joukkueet. Joillakin seuroilla on ulkoisia resursseja, joiden seurauksena he voivat käyttää rahaa lähes rajattomasti.

  – Tulee muistaa, että käytetyn rahan määrä ei ole takuu menestykselle.

  – Jos ostat pelaajan 40 miljoonalla punnalla, niin kaikki alkavat puhumaan hänestä positiivisesti. Eikö pelaaja voi olla hyvä, jos ostat hänet 2 miljoonalla punnalla.

  – Tarkoitan siis, että isot hankinnat eivät välttämättä liity heihin käytettyyn rahaan.

  EI SIINÄ KAUAN MENNYTKÄÄN!

 2. Eihän tuo hyvältä näytä. Nimittäin Wengerin puheet ringin reilusta karsimisesta ja vain 2-3 vahvistuksesta. Koska torstailiigaa Wengerin ylpeys ei anna periksi vetää junnuilla (itse voisin jopa lämmetä tälle), niin rinkin avainpelaajat katkeavat entistä varmemmin talvella, kun rotaatiota entisestään kutistetaan.

  Mitä ilmeisimmin tabloidien revittelyt suurista miehistön puhdistuksista tänä kesänä olivat soopaa, minkä useimmat arvasivatkin heti. Pari ryhdikästä matsia keväällä pesivät alisuorittaneiden kasvot.

  Sanogo sentään lähtee kuun vaihteessa. Tämän tyyppisiä vähennyksiä on helppo kannattaa.

 3. Kiitokset Eerolle!
  Mihin Postimies on lähdössä kuun vaihteessa ja palautusoikeudella vai ilman?

 4. Taas uuden HUHUN mukaan Wenkulle myönnetty 170 miljoonan euron rahasalkku ostoksia varten.
  Turania huhuiltu meille ja summa olis n 30 milliä ja olikos meillä jo joku parin millin ostos alla. Siihen vielä Mahrez nii hankinnat on siinä. Turan ja Mahrez ei olisi huonoja mutta eivät huippulaatua ja sitä nyt tarvitaan ku Alexis lähtee
  -Piresgun-

 5. Olisi kyllä naurussa pitelemistä, jos Wenger korvaisi lujan tahtopelaajan, Sanchezin, yllämainitun kaltaisilla täydellisillä mielialakiukuttelijoilla. Kysehän ei ole pelkästä pallollisesta laadusta, vaan henkisestä puolesta. Lapasiahan Arsenalissa riittää.

 6. Kyllähän tästä huhutusta 170 miljoonan sotakirstusta jäisi aika paljon vielä ylimääräistä vaikka Mahrez ja Turan seuraan hankittaisiinkin. Mahrezin hintalappu varmaan pyörii siinä jossain 50-60 miljoonan hujakoilla ja Turan varmaan tosiaan sen 30 miljoonan luokkaa.

  Wenger ja Gazidis bongattu Nizzasta joten mahdollisesti siellä ollaan pelaajaostoksilla. Mbappen perässä tuskin edes ollaan, mutta enemmänkin nousee mieleen ajatus siitä, että bosmanilla tänä kesänä liikkeellä oleva Balotelli hankittaisiin Giroudin vara-mieheksi jos/kun Sanchez on lähdössä. Toivottavasti ei kuitenkaan, vaikka onhan kaveri nyt sentään lentävää postimiestä parempi kärkipelaaja.

  • Joo tuskin wenger ja puhuva pää pelkästään lomailemassa kimpassa ovat,eiköhän ne siellä työasioilla liiku.huhut mbappesta tuskin kovinkaan todellisia ovat vaikka monaco lähellä nizzaa onkin.

   • Vaikka uskonkin että jäärä nyt paineen alla tekee ainakin yhden vähä isomman diilin mutta tuskin laittaa sataa miltsiä mbappeen.

 7. Turan olisikin hauska veikko – on kova erdoganin kannattaja eli siis täys urpo. Espanjassa välttyy kritiikiltä, mutta Britanniassa saisi tod.näk. ansionsa mukaan.

 8. Sanogon lähdön lisäksi Perez mitä ilmeisimmin myydään, koska ei jostain syystä miellytä valmentajaa. Giroudia ei näyttänyt penkkivoittoinen kausi hätkäyttävän ja haluaa jäädä, mikä on hyvä. Sinänsä Giron säästeliäämpi käyttö toimi hyvin, Sanchez pääsi tekemään reilusti enemmän maaleja ja todistettiin, että Giroud tekee pienemmälläkin peliajalla ne tavalliset 13-15 maalia.

  Jos olisi kunnianhimoa, myös jommankumman duosta Walcott ja Welbeck voisi myydä. Kumpikin on todella epätasainen, hyvin pelien ja maalien ohella paljon pelejä sekavalla kohelluksella. Welbeck on ahkerampi ja parempi puolustamaan, mutta tekee selvästi vähemmän maaleja.’

  Ja tämä vain kärkiosaston remontintarpeesta. Akpomista ja Campbellista voisi myös viimein luopua pysyvästi. Kyllä tässä lainamiehiä ja koirankoppiosastoa kun miettii, alkaa ymmärtää jo Wengerin puheita ylisuuresta miehistöstä.

  • Ai joo Campbell – en olisi muistanutkaan, että se oli jälleen lainalla eikä myyty. Jostain syystä Campbell kuuluu joidenkin kannattajien suosikkeihin vähän samaan tapaan kuin oli Gnabry, joka onnellisesti myytiin Bremeniin – oli muuten joukkueen toiseksi paras maalintekijä (11 maalia) kuluneella kaudella. Sanoisin että Gnabry on nyt omantasoisessaan seurassa. Campbell kuuluu samaan karuun b-ryhmään.

 9. Keittiöpsykologiaa kuluneesta kaudesta: Maaliskuussa näytti siltä, että pelaajat olivat päättäneet päästä eroon Wengeristä pelaamalla huonosti. Niinhän Chelsean pelaajat olivat tehneet onnistuneesti. Mutta pelaajien kantti ei sitten kestänyt vaan rupesivat parantamaan peliä, joka huipentui FA-pokaalin voittoon. Maaliskuussa Wenger sanoi ilmoittavansa jatkostaan hyvin pian. Ilmoitukseen kului kuitenkin yli kaksi kuukautta. Mitä kulisseissa siis tapahtui? Mahdollisuuksiahan on kaksi. Wengerille sanottiin, ettei hänen jatkonsa olekaan varma, jos pelit menee tällä tavalla. Tai hänelle sanottiin vain, että nyt ei ole oikea aika kertoa jatkosta. Kukaan ei tienne, kumpi on totta.

 10. Yhtä mystinen on Wengerin toteamus, että tammi-helmikuussa tapahtui jotakin, josta kerrotaan sitten myöhemmin joskus, jos kerrotaan.
  Pieni on tämä maailma: Nizzan kuvan Wengeristä ja Gazidiksesta maailmalle oli lähettänyt Arsenalin kannattaja, jonka työkaverin kanssa lounastin tänään (hän on Manun vakaa kannattaja) Helsingissä.

  • Jep, tuo oli ehkä mystisen asia – siis wengerin outo toteamus, ei Enon lounasseura. Tai voihan sekin tietty olla.

   Vähän on niin kuin silleen, että onkohan kaikki ihan ok organisaatiossa.

   Wengerin uudesta liksasta ei muuten ole näkynyt huhuja. Nousiko kymmeneen miltsiin kaudessa?

 11. Wengerin kommentit siirtokassasta tai oikeestaan yhtään mistään siirtoihin liittyvästä voi ohittaa aika suoraan olankohautuksella, joskus on ollut 150m kirstu ja ketään ei oo tullut, joskus on ollut perse auki ja ostettu Özil 50 millillä. Sit kun siirto seisoo arsenal.comissa voi ehkä uskoa jo johonkin.

  En tiedä mitä Wenger ja Gazidis tekevät Nizzassa mutta Balotelli nyt ei kuuna päivänä tule Arsenaliin, ei Wenger pärjää kiukuttelijoiden kanssa. Eikä tule Mbappekaan, Arsenal ei ole se seura joka vetää siirtoennätyksiä uusiksi eikä pelaaja edes halua tulla.

 12. Ehkä boardi on pannut ne bromance-lomalle välien eheyttämiseksi. Rantaloma melkein Rivieralla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s