Huikea nousu vajaalla voittoon ei kuitenkaan muuta isoa kuvaa – olisiko aika tunnustaa tosiasiat?

Arsenal – Aston Villa 3-2 (0-1)

Ei ole todellakaan joka päiväistä tai edes vuotista nousta vajaalla pelatessa tappioasemasta voittoon. Tämä on kova temppu oikeastaan on vastassa kuka tahansa ja nyt puhuttiin kuitenkin Valioliigan pelistä, eikä mistään pari sarjatasoa alempana pelaavasta liigacupin vastustajasta.

Guendouzi oli omaan silmääni meidän nousun ja lopun taistelun avainpelaaja. Hankittu rankkari, syöttö tasoitukseen ja muutenkin nuori ranskalainen oli se pelaaja, joka otti vastuuta ja nosti kerta toisensa jälkeen pelin painospisteen Aston Villan kenttäpäätyyn.

Iso voitto ja kolme pistettä siinä mielessä, että lähes kaikki pääkilpailijat hävisivät omat ottelunsa ja olemme taas kolme pinnaa edellä Tottenhamia, Chelseaa ja Manua. Ja lisäksi todella surkean Watford ottelun jälkeen kotitappio perään sarjanousijalle olisi ollut yksinkertaisesti liikaa.

Puhuttaessa yhdestä pelistä tai peleistä silloin tällöin voi käyttää sanontaa, että vain voitolla on väliä peliesitysten sijaan. Se pitäisi vallan mainiosta viime pelin osalta paikkansa jos taustalla ei olisi niin kammottavan kokoisia ongelmia joukkueen pelaamisessa ja ennen kaikkea Emeryn tekemisessä.

Rehellisesti sanottuna en taida edes muistaa milloin viimeksi olemme pelanneet hyvän ja ehjän koko ottelun, puhumattakaan loistavasta. Todella huolestuttavaa ja vaikka sarjataulukko näyttää kohtalaisen hyvältä ei sen varaan tässä vaiheessa voi tuudittautua tai sitten pettää itseään pahemman kerran.

En olisi koskaan uskonut, että uusi valmentajamme Wengerin jälkeen ei saa parannettua puolustuspeliämme yhtään, vaan se näyttää aivan yhtä heikolta kuin Wengerin viimeisten 10 vuoden aikana. Tämä on aivan anteeksiantamatonta, sillä joukkueeseen on kuitenkin hankittu uusi ykkösmaalivahti, toppareita, puolustava keskikenttä ja muitakin pelaajia.

Enää ei valitettavasti ole kyse pelaajista, vaikka totta on että edelleen tarvitsisimme pari uutta hyvää topparia tai vähintään sen yhden huipputopparin johtamaan puolustusta. Samoin laitapakkien paluuta on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta todellisuudessa ainakaan Bellerin ei ole mikään suuri apu yrityksessä vähentää omiin menevien maalien määrää. Sen sijaan Tierney saattaa auttaa jos uutiset miehen pelityylistä ja tasosta pitävät paikkansa.

Tuskin kuitenkaan edes Van Dijkin kaltainen hankinta muuttaisi tilannetta tarpeeksi, koska selkeästi Emery ei ole kykenevä/halukas muuttamaan pelityyliä ja keskittymään asioihin, jolla koko joukkueen puolustuspeli saataisiin edes kohtalaiselle tasolle. Viime kaudella se oli heikkoa, josta 50 päästettyä liigamaalia kertoo karulla tavalla. Ja viime kauden lopun taso oli vielä huonompi ja sama trendi on vain jatkunut tämän kauden peleissä.

Päästämme keskinkertaiset ja heikotkin vastustajat aivan järkyttävän helposti ja usein maalintekopaikoille, josta on sitten vääjäämättä seurauksena vähintään se pari päästettyä per peli. Ei todellakaan riittävää tai hyväksyttävää ja onhan se karmea tilasto, että olemme tällä kaudella viidessä suurimmassa liigassa Euroopassa päästäneet vastustajan laukomaan kaikista joukkueista eniten. Samoin meitä vastaan on viime kauden alusta tuomittu selvästi eniten rangaistuspotkuja Valioliigassa ja taisimme olla myös ykkönen tilastossa, jossa lasketaan maalipaikat pallonmenetyksen jälkeen omalla kenttäpuoliskolla.

Emery joutui vaikeaan tai lähes mahdottoman tehtävän eteen jos joku odotti, että espanjalainen muuttaa joukkueen ja seuran kurssin nopeasti sen yli 10 vuoden jälkeen mitä Wengerin ja Kroenken johdolla seurassa pääsi tapahtumaan.

Silti nykyisellä valmentajallamme ei ole edes puolustamisen perusasiat hallussa, vaan tuskin koko liigasta löytyy yhtä huonosti organisoitua koko joukkueen puolustamista kuin mitä viime kauden lopussa ja tämän kauden alussa on useissa otteluissa nähty. Etenkin Watford ottelun toinen jakso ja sunnuntaina Aston Villaa vastaan nähty ensimmäinen 70 minuuttia oli kuin jostain painajaisesta. Edes junnujoukkueet ja alasarjajoukkueet tuskin kykenevät vastaaviin suorituksiin.

Pelissä on niin paljon pielessä, että en oikein tiedä edes mistä sitä aloittaisi. Etäisyydet niin puolustuksen kuin keskikentän välillä ovat aivan liian suuret ja samaa voi ainakin välillä sanoa keskikentästä ja hyökkäyksestä.

Toinen merkittävä asia on, että Emeryn seuraan tullessa ja viime kauden alussa paljon mainittu ja käytetty prässipeli on kadonnut kokonaan. Nyt vain tappiotilanteessa yritetään ottaa ylempää kiinni, mutta se tuskin on taktiikkaa vaan enemmänkin epätoivoiseen tilanteen pakottamana tapahtuva muutos.

Ajatus pelata ja avata lyhyellä on varmasti hyvä, mutta tällä hetkellä ja meidän nykyisellä tyylillä toteutettuna se tuottaa ainoastaan etua ja maaleja vastustajalle. Pelin avaamisen alhaalta lyhyenä ei pitäisi olla pakko ja ainut vaihtoehto, vaan tilanteen vaatiessa pitkää tai puolipitkää laitapakeille. Samoin avaaminen lyhyenä vaatisi enemmän variaatioita ja kaiken lisäksi se nykyisellään on liian hidasta ja paikallaan seisovilla pelaajilla toteutettua.

Edellä mainittujen lisäksi pelaajavalinnat ja erityisesti ainakin yksi syö lisäksi rotanlailla pelaamistamme ja ennen kaikkea puolustamista. Se on kapteenimme, jo itsessään Xhakan valinta kapteeniksi riittää kyseenalaistamaan Emeryn pätevyyden toimia kannattamamme seuran päävalmentajana.

Kuinka voi olla mahdollista, että lähes kaikki kannattajat, vastustajat ja lähes koko jalkapalloa seuraava maailma näkee sveitsiläisen heikkouden ja sopimattomuuden taktiikkaan ja ylipäätään Valioliigaan, mutta ei Emery. Sen sijaan Emery peluuttaa joka pelissä Xhakaa avauksessa ja lähes aina täydet 90 minuuttia, Aston Villa pelin vaihto oli hyvin harvinainen poikkeus. Samaan aikaan paljon parempi ja joukkueen ainoa mitat täyttävä puolustava keskikenttämies Torreira istuu penkillä ja kentälle päästessäänkin on ohjeistettu väärin box to box -rooliin.

Tähän kun lisätään vielä muutamat loukkaantumiset, henkilökohtaiset virheet ja se, että useampi pelaaja ei vain ole tarpeeksi hyvä puolustuslinjassa ei tarvitse ihmetellä miksi tarvitsemme nykyään lähes pelissä kuin pelissä vähintään sen kolme tehtyä maalia voittaaksemme pelin.

En odottanut Wengerin seuraajalta ihmeitä tai taikatemppuja, vaan halusin ennen kaikkea perusasioiden, etenkin puolustuspelissä, kuntoon laittoa, mutta päivä päivältä ja peli peliltä on valitettavasti alkanut näyttää yhä enemmän, että tähän hommaan Emery on väärä valinta.

Käänteen pitäisi tapahtua nyt välittömästi ja sanoisin tämän Xhakan viime pelin vaihtoon ottamisen ja kotiyleisön reaktion siihen olleen jonkinlainen vedenjakaja Emerylle. Jos mikään ei muutu, vaan kapteenin irvikuva jatkaa avauksessa kausikortilla, niin Emery voi pakata omasta puolestani laukkunsa vaikka saman tien.

En uskonutkaan kovin suurella todennäköisyydellä ensimmäisen managerivalinnan Wengerin jälkeen välttämättä olevan heti se täysosuma. Ja ei siinä mitään, mutta se pitäisi myös pystyä seurajohdon myöntämään, eikä tehdä taas samaa virhettä kuin Wengerin kanssa ja jatkaa aivan liian pitkään samalla tapaa, vaikka käy selväksi, että homma ei vain toimi.

Esim. Allegri olisi vielä vapailla markkinoilla, mutta kauanko jos katsoo Manun, Chelsean ja miksei Tottenhaminkin tilanteita. Ja Allegri on vain yksi esimerkki, sillä kyllä maailmasta hyviä ja jopa loistavia valmentajia löytyy jos vain todellista halua ja kunnianhimoa seuralla on menestyä.

2 thoughts on “Huikea nousu vajaalla voittoon ei kuitenkaan muuta isoa kuvaa – olisiko aika tunnustaa tosiasiat?

  1. Paperilla homma näytti lupaavalta ja uskoin Ceballoksen olevan passeli alakerran pivot-parin yläpuolelle ja(t)kamaan palloja yläkerran kolmikolle. Itse peliä en tällä kertaa nähnyt, mut tilastojen valossa ei näyttänyt hyvälle. Villalla olo enemmän vetoja kohti maalia kuin meillä. Mikä tos mättää, kun aiemmassa kolmen ”suorassa”, Xhaka oli alempama, mut yhdellä lisäpelaajallakaan ei saada puolustusta tukittua..

  2. Watford ottelussa selvä ero oli prässäämisessä. Watfordilta tuli aina yksi mies kiinni pallonhaltijaan yrittämään riistoa. Arsenalilta ei koskaan vaan tyydyttiin peittämään syöttölinjoja ilman kontaktia pallonhaltijaan, joka sai rauhassa keskittää pitkän pallon tai pelata taaksepäin ja muutenkin harkita pelaamistaan. Puolustamisessa pallon riistäminen on leipää ja voita. Meiltä ainakin voi puuttuu leivän päältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s