Mikel Arteta

Vihdoinkin päätös on tehty. Se on ainakin positiivista jos sellaista yrittää etsimällä etsiä koko seuran tilanteesta. Sitten voikin jo kysyä, että miksi valinta kesti näin kauan? Jos Arteta oli ykkösvaihtoehto, niin miksi homma kesti näin kauan? Ei mitään järkeä, sillä espanjalainen oli kuitenkin saatavilla, koska Guardiola ei missään vaiheessa ole halunnut estää kakkosmiehensä urakehitystä.

Omalta kohdaltani Arteta ei ollut suosikkien joukossa haettaessa Wengerin korvaajaa, eikä edes nyt kun viimeisimpänä haettiin Emeryn paikalle uutta kaveria. Tämä ei tietysti vielä tarkoita mitään. Enemmän kuitenkin epäilyttää seurajohtomme ja omistajien kyky ylipäätään saada mitään isoja päätöksiä oikein, joten jo siltäkin kantilta Artetan palkkaaminen mietityttää.

Toisaalta taas itselläni ei ole mitään Artetaa vastaan henkilönä ja pelaajana mies oli kokenut sekä toimi useammassa joukkueessa kapteenina. Tältä kantilta uusi päävalmentajamme oli ja on arvostettu kanssapelaajien keskuudessa.

Toki hyppy pelaajasta tai edes apuvalmentajasta päävalmentajan saappaisiin on suuri ja vielä suuremmaksi sen tekee se fakta, että seuramme on sekaisin kuin seinäkello lähes kaikilla osa-alueilla. En tiedä edes tajuaako Arteta kuinka sekaisin seura ja joukkue on tai kuinka suuri ero on tällä hetkellä valmentaa Manchester Cityssä Guardiolan mestarijoukkuetta verrattuna meidän viittä vaille putoamistaistelussa olevaan joukkueeseen. No ainakin nopeasti se tulee käymään selväksi ja toki Mikel sai seurata pelimme aneemisuutta aitiopaikalta Emiratesilla viime viikonloppuna.

Omat pelkoni Artetan suhteen ovat, että miehen pelifilosofia on liian samanalainen kuin Wengerillä ja Emeryllä eli mennään hyökkäys edellä ja tarkoitus on voittaa 5-4 sen sijaan, että viimein laitettaisiin koko joukkueen puolustuspelaaminen kuntoon ja lähdettäisiin siitä sitten rakentamaan eteenpäin.

Nimittäin parannusta toki voi tulla jonkin verran jos hyökkäyspeliä parantaa, mutta puolustaminen on se ylivoimaisesti suurin ongelma ja tällä en tarkoita pelkästään puolustuslinjaa, vaan myös keskikenttää ja ihan hyökkäävien pelaajien prässi- ja puolustusasennetta.

Hyökkäyspelin parantaminen tuo lisää pisteitä, mutta voittaaksemme pokaaleita joskus tulevaisuudessa on omiin menevien määrää saatava aivan merkittävästi vähennettyä. Ainakin itse olisin tämän saavuttaakseni valmis tinkimään niin sanotusta hienosta hyökkäävästä pelitavasta, jota ei muutenkaan ole nähty vuosikausiin.

Joka tapauksessa Arteta ansaitsee mahdollisuuden ja toivottavasti entinen kapteenimme on niin hyvä kuin Guardiola on useaan otteeseen sanonut. Eilen seuran virallisilla sivuilla julkaistu ensimmäinen haastattelu Artetalta oli ainakin positiivinen. Se antoi uskoa, että mies saattaa olla valmis tähän tajuttoman kokoiseen työsarkaan, vaikka aiempaa kokemusta suoraan ykkösvalmentajan paikalta ei olekaan.

Kautemme on siinä pisteessä, että liigassa ei ole mitään pelattavaa jos nyt pysymme putoamisviivan yläpuolelle. Tässä suhteessa Artetalla on hyvä tilanne ajaa sisään omaa pelifilosofiaan, kun kukaan ei voi realistisesti odottaa paikkaa neljän joukkoon. Eurooppa-liigassa ja FA Cupissa olisi tietenkin mukava voittaa pokaali, mutta katsoen joukkueen tämän hetken tilaa ja peliesityksiä ei tuo millään tapaa ole realistinen vaihtoehto.

Näin ollen voikin sanoa, että Arteta saa nyt noin seitsemän kuukauden pre-seasonin valmistautua ensi kauteen. Eikä välttämättä olisi ensi kauden osalta ollenkaan huono asia jos emme olisi mukana Eurooppa-liigassakaan, vaan voisimme keskittyä pelkästään Valioliigaan kerran viikossa sekä FA- ja Liigacupiin.

No nämä ovat vielä kaukaisia asioita ja ihan ensimmäisenä vuorossa on jo vajaan kahden tunnin kuluttua Everton Goodison Parkilla. Ilmeisesti Freddie on vielä tämän pelin vetovastuussa ja Arteta ainoastaan seuraa
tapahtumia katsomon puolelta. Saa nähdä riittääkö tämä vielä saamaan aikaan minkäänlaista ryhtiliikettä?

10 thoughts on “Mikel Arteta

 1. Guardiolan valmentaja kokemus enne Barcelonan ykkösjoukkueen vetovastuuta rajoittui tiettävästi neljännellä sarjatasolla pelanneen seuran reservijoukkueen valmentamiseen. Oli toki vetovastuussa siitä porukasta. Valmentajan vaihdos on aina hyppy tuntemattomaan. Jose, Van Gaal, Ancelotti ovat esimerkkejä siitä, ettei kokemus ja aikaisempi menestys takaa onnistumista. Ja käypä esimerkistä Emerykin. Tulemme pian näkemään mitä Arteta saa aikaan. Siihen asti voimme vain toivoa.

 2. On sielä ainakin varsin mielenkiintoinen avaus. Smith Rove, Nelson, Martinelli ja Saka kaikki aloittavat. Tosin miksipä ei näin, kun loukkaantuneita tai vähintäänkin puolikuntoisia riittää.

 3. Mielenkiintoinen ensimmäinen jakso, jopa mä istuin suurimman osan ja jos ei olis meidän peli, niin olisin nukahtanut noin sata kertaa.

  Kaivetaan silti jotain positiivista, Martinelli vaikuttaa oikeasti hyvältä löydöltä ja voi olla tulevaisuudessa todella kova.

 4. Erikoisia aikoja. Jotkut ehdottavat, että Evertonin ja Arsenalin valmentajavalintojen olisi pitänyt mennä päinvastoin. Ja ihmeellistä analyysiä, että Arsenalin miehistö olisi surkea verrattuna esimerkiksi Toffeesiin. Toki Arsenal nyt kyntää, mutta onko joukkue absoluuttisen huono? Ei ole.

  Itsekin epäilen, onko Arteta oikea mies korjaamaan seuraa. Sekä Ancelotti että Arteta vaativat pitkät sopimukset tullakseen, siten ainakin saavat kunnon erorahat, jos epäonnistuvat. Artetan kaltaisessa sisääntulossa on aina epävarmuus, riittääkö osaaminen ja karisma ykkösenä? Mutta ehdottomasti tämä oli ajankohta, jossa lähteä. Ei olisi hyödyttänyt istua pitempään kakkosena, suojassa ja paineettomana. Nyt pitää ottaa askel eteenpäin ja alkaa rakentaa itsenäisenä uraa. Vaikka pitkään Arteta saa kuulla menevänsä ”Pepin opeilla” jos homma alkaa toimia.

  Arsenalin joukkue on perusosaamiseltaan riittävän hyvä. Se oli liki loppuun asti top4 joukkue viime kaudella. Syyt Emeryn suosion menetykseen joukkueen sisällä ja sitä myöten romahdukseen kauden loppumetreillä ovat edelleen epäselviä. Osin tämä liittyy melkoisella varmuudella joukkueen johtaviin pelaajiin. Ljungberg hyökkäsi selväsanaisesti Öziliä kohti ja hänen pitäisikin olla ensimmäinen lähtijä joukkueen ns. mädättäjistä. Jos Lacazette ja Aubameyang kuuluvat kerhoon, Xhakakin, olkoon sitten niin ja myydään pois. Artetan täytyy tehdä heti jotain alleviivatakseen arvovaltaansa ja vaatimustasoaan. Osa nuorista pelaajista varmasti pystytään pelastamaan terveelle uralle takaisin taustakeskusteluin ja harjoittelun vaatimustason nostolla. Vauriohan on etupäässä pelaajilla psykologinen eikä seura ole kuitenkaan ollut nykyisellä putoamisen tasolla kovin kauaa, vaan top4-top6 tasolla kuitenkin vuosia, viime kevääseen asti.

  Muutakin rasitetta on. Raul Sanllehin asema alkaa olla todella heikko ja hänen vaihtamistaan pitäisi harkita. On ollut ainakin Özilin savustuksessa keskeinen henkilö Emeryn ohella ja pieleen on mennyt. Kaiken nähdyn perusteella pelaajilla ei liene suurta luottoa seurajohtoon ja Özil-case on hoidettu huonosti, samoin Koscielny. Jos muita potkitaan päähän, kanssapelaajat kokevat tämän tietenkin turvattomuutena ja sidettä heikentävänä. Useille Arsenalin pelaajille olisi ottajia ja pelaajat tietävät hyvin sen. Viisautta vaaditaan nyt valinnoissa, ketkä pidetään ja ketkä myydään. Jos tämä jako 2020 menee pieleen, sitten voi tulla pitkä tarpominen pimeässä. Toivottavasti ainakaan Sanllehi ei näitä päätöksiä tee, vaan luottaa osaavampiin.

  Tältä kaudelta ei odota enää mitään. Kaikki muutkin paitsi Pool ovat heikkoja, mutta se ei hyödytä Arsenalia kunnon ollessa top6:n selvästi huonoin. Leicester on edellä kauden lopussa myös. Artetan ensimmäisen puolikkaan julistamisessa onnistuneeksi kriteerin täytyy olla uudessa toivottavasti raikkaassa pelillisessä ilmeessä ja yrittämisessä, ei niinkään pistemäärässä tai sijoituksessa. Sijoitus on midtable joka tapauksessa. Mahdollisimman nopeasti eroon nyt kriisiseuran maineesta, jotta uusien laadukkaiden pelaajien houkuttelu olisi mahdollista.

  • Mä taisin olla se, joka ehdotti valmentajia päittäin, joten vastaan tuohon muuten aivan loistavaan kirjoitukseen.

   Angelottia en missään nimessä olisi halunnut meille tuollaisella sopimuksella mutta mielummin kokenut valmentaja tuntuisi tässä tilanteessa ratkaisulta kuin shittyn kakkonen.

   Willen kanssa samaa mieltä, että ratkaisut heti, eikä vasta sitten kun paska on jo housussa. Arteta maistuisi melko hyvinkin, jos tuo olisi tehty kesällä, eikä vasta sitten, kun kaikki on ehditty valioliigan osalta pilata.

 5. Oma pää sentään kesti puhtaana Mikelin silmien alla. Toivottavasti Freddie saa jäädä valmennustiimiin, siitäkin on kahdenlaista tietoa 🤔
  Özil in pelit taitaa olla sitten seurassa pelattu, heti vuoden alussa vaan sinne turkkinsa vaikka Arsenalhan joutuu varmaan jattiosan vielä palkasta maksamaan.
  Xhaka pelasi eilen ihan hyvin mutta huhut vievät bundesliigaan joten sinne vaan.

  Torreiraa ei kyllä missään nimessä saa myydä kuten ei molempia, aubaa ja lacaa. Toisen on jäätävä, liian isot saappaat nuorille muuten.

  Artetahan on kuulemma tuomassa Fernandinhoa shittysta ku sopimuskin sinne paattyy.
  Vaikka 34 jo niin kylla ainakin miulle kelpais.
  Mut onko se sit vasta kesällä vai jo tammikuussa 🤔

  Toivotaan Mikelille menestystä, tämä kausi menee tosiaan sisaanajossa. Voisi vaikka siihen fa cuppiin satsata tosissaan.

  Punavalkeaa joulua arvon Goonerit😎

 6. Ihan positiivisen ensivaikutelman jätti Artetan Arsenal tännekin.

  Jokainen ns. suurista on kontannut siihen tahtiin pois lukien Liverpool, että paikka neljän joukossa on vielä jopa ihan mahdollisuuksien rajoissa. Tosin vaatisi kyllä näin aluksi voittoja kahdesta seuraavasta pelistä ja muutenkin aika tuloksekasta loppua kaudelle.

  Silti tulosta lukuun ottamatta pelillinen ilme oli melko okei ja sellainen, että voi ihan uskoakin Chelsean ja ManUn kaatuvan.

 7. Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee…mutta mutta…

  Ihmetellä täytyy edelleen Emeryn tämän kauden ”munattomuutta” ja tekemisen tasoa? Viime kaudella mies teki ok kokoonpanoja & hyviä taktisia vaihtoja / pelisuunnitelman muutoksia (välillä jopa nopeasti) . Mutta tämän syksyn tekeminen oli jotain aivan muuta??

  Arteta on tietyllä tapaa ”seuran” luottomies, entinen kapteeni jne.
  Toivoa sopii, että Artetalla on pelimerkkejä & myös valtaa pelaajapolitiikkaan. Wenkulan haamuista ei ole enää mitn apua.

  Ljungberg toivottavasti pysyy valmennusrosterissa mukana. Osaamista ainakin junnujen käsittelystä löytyy.

 8. ”Munattomuus” alkoi maaliskuussa, jolloin pelisuunnitelma ja aktiivinen pelaajien ohjeistaminen pelin aikana loppui. Emery tyytyi tämän jälkeen pääasiassa kävelemään teknisellä alueella kädet taskuissa pää painuksissa. Ilmeisesti auktoriteetti ei riittänyt ja menetti pelaajien luottamuksen. Tähän viittaisi esimerkiksi, että Auba peukutti twiittiä jossa vaadittiin Emerylle potkuja ja erityisesti se, että antoi pelaajien äänestää kapteenista. Toivottavasti Arteta löytää toimivat keinot pelaajien käsittelemieksi ja tulosten tekemiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s