Tappio Artetan kotidebyytissä ja VAR on pilannut Valioliigan

Arsenal – Chelsea 1-2 (1-0)

Eilen pelattiin, mutta pakko siitä huolimatta aloittaa VAR -asialla. Täysi farssi koko systeemi tai oikeammin sanoen se kuinka kyseistä järjestelmää käytetään Valioliigassa tuomarien pomon Mike Rileyn johdolla. Ei missään muissa sarjoissa tai europeleissä tule koko ajan vastaavia tuomioita ja oikeusmurhia, joita nähdään lähes joka ottelussa Valioliigassa. Ja vähemmän yllättäen hyötyjä on aina sama joukkue eli Liverpool, kuten eilenkin pariin kertaan.

Ei siinä paljoa jätetä mahdollisuuksia vastustajille, kun Liverpool on ollut kauden paras joukkue, mutta sen lisäksi lähes kaikki vastustajien maalit hylätään jollain keksityllä tavalla tai sitten Kloppin joukkueelle saadaan se maali väkisin joko rankkarin tai muun tuomion avulla.

Verrataanpa esim. Liverpoolin saamaa kohtelua VAR:lla meidän saamaan. Ihan muutamia tilanteita ulkomuistista tältä kaudelta. Kaksi loppuhetkien pilkkua Manen sukelluksista Anfieldillä Leicesteriä ja Tottenhamia vastaan, eikä puhettakaan VAR:n korjaavan tuomarien vääriä ratkaisuja.

Entäpä sitten meidän pilkkutilanteet? Sheffield Unitedia vastaan Sokratista revitään paidasta vähintään yhtä paljon, jollaisesta tilanteesta Liverpool sai pilkun meitä vastaan Anfieldillä. Ei puhettakaan videon tarkastelusta ja tuomion korjaamisesta. Sitten Saka saa kortin sukeltamisesta, vaikka kontakti selkeä. Eipä VAR muuta tätäkään tuomiota miksikään.

Entäpä sitten, kun Zaha hakee kontaktia Chambersiiin ja tuomari antaa englantilaiselle kortin filmaamisesta? Tällä kertaa toki VAR puuttuu tilanteeseen ja muuttaa tuomarin alkuperäisen näkemyksen ja vie pallon pilkulle.

Sitten toisen tyylisistä tilanteista vielä pari esimerkkiä. Crystal Palacen kulmasta tekemä maali hylätään VAR:n toimesta, kun Lovren heittäytyy turvalleen pienestä hipaisusta. Entäpä sitten meidän pelissä, kun Sokratis tekee täysin hyvän voittomaalin ottelun 85. minuutilla Crystal Palacea vastaan ottelussa, jossa jo aiemmin Zahan saama keltainen kortti on videoita kelaamalla vaihdettu rankkariksi. No kuvan mukaan Chambersia jos jotain rikotaan pariiniin otteeseen tilanteessa ja yksikään vierasjoukkueen pelaaja ei edes protestoi Sokratiksen maalia, mutta niin vain VAR vie voitto-osuman ja kaksi pistettä, vaikka kukaan ei edelleenkään tiedä syytä maalin hylkäämiseen.

Tämä Valioliigan tapa käyttää videotuomarointia näin surkeasti vie pelistä kaiken uskottavuuden. Kuinka voi olla mahdollista, että edes videoita katsomalla suurinta osaa tuomioista ei saada oikein ja sitten taas välillä katsotaan jotain tilanteita, kun toinen tai paljon selkeämpi jää täysin huomioitta tai ratkaisut samanlaisissa tilanteissa voivat olla täysin päinvastaisia.

Säälittävää, pilaa ja on jo pilannut pelin pahasti. Kukaan ei uskalla enää juhlia maalia oli sitten paikan päällä tai katsoi television välityksellä ja eikö se maalien spontaani juhliminen ole juuri kannattamisen tärkeimpiä asioita.

Eiliseen peliin. Karmea lopputulos, ei niinkään numeroiden valossa, vaan kuinka ottelu lopulta päättyi. Ja taas tuomaritoiminta ja VAR antoi enemmän kuin vähän puheenaihetta. Guendouzin repäisy avausjaksolla olisi voinut johtaa vapariin tai jopa pilkkuun ja ulosajoon, mutta tästä huolimatta olimme se taas enemmän kärsivä osapuoli, kun koko ottelun tapahtumat katsotaan.

Ensin Jorginho selviää ilman toista keltaista täysin selvästä lapun arvoisesta virheestä. Perään sama mies repii Torreiraa boksissa ilman vihellystä tai videon tutkintaa ja tasoittaa pelin. Toki tilanteessa suurin syy oli Lenon karmea virhearviointi, mutta ei se sitä poista, että ulosajon ansainneen miehen ei pitäisi voida maalia tehdä tai sitä, että VAR olisi tämänkin maalin hylännyt jos kentällä olisi ollut Liverpool.

Sitten enemmän itse meidän peliesitykseen, joka etenkin ensimmäisen jakson oli todella hyvä ja ehkä parasta koko kaudella. Chelsea oli todella ahdingossa suurimman osan avauspuolikkaasta ja 1-0 lukemat olivat sen mukaan jopa alakanttiin mitä kentällä tapahtui.

Prässipelimme toimi paljon paremmin kuin mitä voi muistaa ja samoin etäisyydet hyökkäyksen ja puolustuksen osalta olivat pitkästä aikaa kunnossa. Myös asenne ja työmoraali puolustamiseen olivat aivan eri planeetalta kuin mitä suurimmaksi osaksi on nähty viimeisen yli 10 vuoden aikana. Ei liene sattumaa, että keskikentällä ei ollut Xhakaa, vaan Torreira ja Guendouzi.

Pelaajista puhuttaessa Torreira jatkoi loistavia otteitaan ja voi vain kysyä, että mitä Emery oikein mietti penkittäessään miestä tai harvoin kentälle päästäessään peluuttaessa kymppipaikalla. Özil pelasi toisen hyvän ottelun peräkkäin, joka lienee enemmän kuin moneen vuoteen. Myös paljon ja aiheesta parjattu Luiz oli hyvä, ellei loistava vanhaa seuraansa vastaan. Auba maalin lisäksi teki hurjan määrän töitä alaspäin auttaen väärällä paikalla pelaavaa Sakaa, joka vielä lopussa kärsi jonkin asteisesta loukkaantumisesta tai ainakin krampista.

Chelsean taktisen vaihdoksen myötä ja meidän väsymisen myötä toinen jakso oli enemmän tai vähemmän vierasjoukkueen hallintaa, vaikka edelleenkään ennen tasoitusta se ei kovin vaarallisille maalintekopaikoille päässyt.

Ottaen huomioon Chambersin loukkaantumisen jälkeen, että laitapakkeina pelasivat 2. ja 3. vaihtoehdot ja toppareina ehkä kolmos- ja vitosvaihtoehdot ei ehkä kovin paljoa enempää voi vaatia. Puhumattakaan siitä, että Artetalla ei montaa päivää ja etenkään harjoitusta ole ollut aikaa ajaa sisään pelisysteemiään. Silti vähänkään parempi ja fiksumpi pelaaja kuin Mustafi olisi estänyt Chelsean voittomaalin jo rikkomalla puolessa kentässä tai sitten puolustamalla paljon lähempää ja paremmin maalin edessä.

Tietysti tappio harmittaa ja erityisesti tällä tavalla, mutta isossa kuvassa tämä ei ole se tappio, josta olisin erityisen huolissani. Ottaen lähtökohdat ja peliesityksen huomioon olisi lopputulos yhtä hyvin voinut olla kotivoitto. Tosiasia on, että kunhan ei tiputa niin liigapelit ovat enemmän tai vähemmän uuden systeemin ja pelaajien testaamista loppukauden osalta.

FA Cup ja Eurooppa-liiga sen sijaan tarjoavat mahdollisuudet pokaaliin, vaikka niissäkin saumat nykytilanteessa voittoon ovat todella pienet. Ei muuta kuin mielenkiinnolla seuraavaa ottelua kohden ja sitähän ei tarvitse odottaa kauaa, kun uuden vuoden ensimmäisenä päivänä kylään saapuu Manchester United.

8 thoughts on “Tappio Artetan kotidebyytissä ja VAR on pilannut Valioliigan

 1. Se missä Arteta on mielestäni tähän asti onnistunut parhaiten on tuomalla kannattajat lähemmäksi joukkuetta. En puoleentoista vuoteen ole juurikaan harmitellut, jos Arsenal hävisi. Kanava vaihtuu ja ottelu poistuu mielestä. Nyt eilisen ottelun jälkeen piti mennä muualle hetkeksi mököttämään ja keräämään ajatuksia. Ja vieläkin pännii. Pääsin lähelle sitä tunnetilaa, mikä oli 10 -vuotta sitten itselläni. Toivottavasti niitä voittoja alkaa pian tulla ja saa nauttia kannattamisesta täydellä sydämellä. Siitähän tässä kaikessa on lopulta kyse.

  • Erinomainen kirjoitus blogistilla erityisesti videotuomioista, joita ei jaksa oikein pohtia sen enempää, ketutus tulee samoin tein. Muiden tulokset ei tässä tilanteessa kiinnosta mutta kyllä tuota Liverpoolin suosimista, joka on aivan järjestelmällistä on todella kiukuttavaa katella.

   Itse pelistä sitten myös kommentoijan kanssa samaa mieltä. Me oltiin kuitenkin pääsääntösesti aika hyviä, joskus pelit kääntyy noin, eikä mahda mitään. Joskus vaan menee kaikki vastaan mutta mun mielestä neljä pistettä noista kahdesta olisi ollut oikein ja samaa mieltä, että nyt ketutti rankasti, koska tulos ei ollut ihan linjassa peliin.

   Noi tän kauden pelit on ollut yleensä sellasia, että miksi näitä edes kattoo mutta tässä oli paljon hyvää, ja ekalla jaksolla tuollaisiin peleihin sellainen kiima, joka näissä pitää olla.

 2. Tulihan sitä tulostakin. Esitys oli Chelseaa vastaan kaikkinensa jopa hieman parempi omasta mielestä mutta oli se tänäänkin oikein hyvä ja iso voittohan toi oli.

 3. Jokaisessa ottelussa enemmän ja enemmän parempaa jälkeä. Olin Emeryn loppuaikoina jo valmis viskaamaan niska-perse-otteella lähes koko joukkueen pihalle. Nyt taas paremmalla fiiliksellä ja jopa Xhakasta saatu irti hyviä suorituksia Artetan alaisuudessa. Tämä kausi on menetetty, mutta nyt on hyvä aikaa saada joukkueen dynaamiikkaa kuntoon ensi kautta ajatellen. Toivottavasti näiden kahden siirtoikkunan aikana ei kovinkaan moni avainpelaaja siirtyisi muualle…. …. Tai toisaalta, jos haluaa siirtyä, niin siirtyköön. Sittenpähän Arteta saa tuotua sisään sellaisia pelaajia, jotka haluavat edustaa tykkimiehiä.

 4. Paljon on muuttunut Artetan tullessa ohjaimiin. Chelski peli oli eka jakson osalta tosi hyvää ja lopun koomailut sitten jätti ilman pisteitä.
  Manumatsi sitten toi jo täyden pistepotin ja nollapelin.
  Ihan erinäköistä tekemistä ja peliiloa.
  Özil on näyttänyt parhaita puoliaan, Torreira ollut huikea kun pääsdyt pelaamaan oikeaam rooliin. Luiz ollut hyvä myös ja Xhaka pelasi ehkä parhasn pelinsä tykkipaidassa munaa vastaan.
  Chambersin loukki todella harmittava, olisi ehkä ollut loppukauden vakitoppari.
  Nythän Boateng on aika monesta lähteestä yhdistetty meille joten varmaam huhuissa jotain perää on.

  Voisi olla ainakin loppukauden vahvistus kokemuksellaan ja voittamisen kulttuurillaan jollei sitten talvella todella nimekästä tulevaisuuden topparia hommata.
  Kesällähän tulee sitten Saliba.
  Itse toivon että Holding nousee vielä takaison sille tasolle millä oli ennen loukkia, nyt on vielä kaukana siitä ja paikatkasn ei ole kestäneet.
  Saa nähdä aloittaako huomenna?

  Eddie palasi lainalta, jääkö riveihin vai lainataanko taas jonnekin. Peliaikaa hän kyllä tarvitsee.
  Pysyyköhän Xhaka riveissä, Mikel on ilmoittanut että haluaa sveitsiläisen pysyvän
  Auban kohdallahan Mikel sanoi ettei voi edes ajatella myyntiä ja hyvä niin.
  Saa sit kesällä nähdä

  Joka tapauksessa ollut mukavaa katsoa peliä pitkästä aikaa. Kyllä tämä tästä mutta aikaa se ottaa, nythän on huomannut etyä joukkueemme rupeaa toka jaksolla piiputtaa Artetan pelitavalla.
  Emeryn videosulkeiset fyysisen kunnon kustannuksella?

  Hyvää alkavaa vuotta Goonerveljet ja siskot 😎

 5. Arteta ja David Luiz totesivat molemmat, ettei joukkueen fysiikka riitä pitämään yllä 90 minuuttia Manu pelin ensimmäisen jakson kaltaista intensiteettiä. Tämä tuli esille Chelsea ottelussa. Arteta on tosiaan saanut muutosta aikaan, toivottavasti pysyvästi. Pelaajien kehonkieli oli kokonaan toista kuin aiemmin ja tuntuivat nauttivan pelaamisesta.

 6. Leedsiä vastaan sitten ei ollut kovin erikoinen esitys varsinkin ottaen huomioon vielä sen, että toi on se toinen kilpailu, josta voidaan saada pokaali.

  Kuitenkin jatkopaikka, nollapeli ja tarvittava tehtynä. Viime vuosina tällaiset on aika usein olleet tasureita tai tappioita, eli otetaan tyytyväisenä vastaan nyt se tulos.

 7. FA -cupissa on taikaa. Leeds hyvässä tuulessa, taktiikka kunnossa lähtee haastamaan siipirikkoista valioliigajoukkuetta, niin ei ole sattumaa, että varsinkin alussa Arsenal oli helisemässä. Leeds on hyvin valmennettu joukkue, jonka pelaajat ei kuitenkaan ole Valioliigatasoa. Arsenal otti oppia Leedsin pelitavasta ja rutiininomaisesti vei voiton.

  Jos Leeds olisi alussa tehnyt maalin, niin tottakai peli olisi ollut ihan erilainen. Myös siinä mielessä, että sen jälkeen Arsenal olisi alkanut puskemaan päälle samantien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s