Voitto ja isomaalinen sellainen vihdoinkin

Arsenal – Newcastle 4-0 (0-0)

Viime päivityksestä on vierähtänyt melkein kuukausi ja siinä on ehtinyt tapahtua paljon. Etenkin kun siirtoikkuna oli auki ja pelejä on ollut suhteellisen tiuhaan tahtiin lukuun ottamatta tätä ns. uutta talvitaukoa, joka sekään ei tosin täysin toimi FA Cupin uusintojen ja siirrettyjen otteluiden takia.

Viheriön ulkopuolisiin asioihin. Aloitetaan siirtoikkunalla ja sen loppuhetkien tai päivien tapahtumilla. Kaksi uutta pelaajaa tuli sisään ja molemmat oikeastaan juuri sille osastolle johon oli syytäkin hankinnat ensisijaisesti tehdä. Pablo Mari on 26-vuotias espanjalainen keskuspuolustaja, joka tuli lainaan osto-optiolla Brasilian pääsarjasta.

Itselleni oikeastaan täysin tuntematon nimi ennen siirtoa, vaikka mies onkin ollut Manchester Cityn kirjoilla kolmisen vuotta. Toki minuutteja ei tainnut tulla lainkaan Artetan entisen työnantajan väreissä, vaan lainat eri puolille Eurooppaa olivat kohtalona.

Sanotaan lähtökohtaisesti hankinnan olleen aivan oikealle pelipaikalle, mutta taso arveluttaa hyvinkin paljon. Toki jotain miehessä on nähty, kun City aikoinaan hankki ja se, että viime vuosien Cityssä ei ole mahtunut pelaamaan ei tarkoita espanjalaisen vielä olevan huono hankinta meille.

Melko riskitön hankinta kuitenkin, kun kyseessä on laina ilman ostopakkoa. Vielä paha sanoa mitään enempää, sillä emme ole nähneet Marin pelaavan, koska Brasiliassa on ollut sarjatauko ja ilmeisesti seurassa oloaika on tähän mennessä mennyt pääsääntöisesti ns. pre-seasonin hengessä. Ehkä kuitenkin jo torstaina mies on vähintään penkillä Eurooppa-liigassa. Suoraan avaukseen olisi melko kova veto, kun Eurooppa-liiga on kuitenkin enää se toinen kauden kahdesta jäljellä olevasta pokaalimahdollisuudesta.

Toinen hankintamme tuli myös puolustukseen ja tarkemmin sanoen oikealle laidalle. Nimikin on suurimmalle osalle tutumpi, kun Southamptonin Cedric Soares saapui loppukauden lainalle ja kun miehen sopimus on katkolla tämän jälkeen Sotonin kanssa, niin voisi olettaa meillä olevan jonkinlainen ns. etuoikeus pidempäänkin sopimukseen. Toki tämä jälkimmäinen vain omaa arvailuani, vailla mitään faktapohjaa.

Joka tapauksessa myös Soares on oikealle pelipaikalle hankinta, sillä Maitland-Nilesin taso ei riitä pidemmän päälle laitapuolustajana, vaikka silloin tällöin hyvän ottelun tuolla onkin pelannut. Lisäksi Bellerinin viime vuosien loukkaantumisherkkyyden ja ihan suoraan sanoen peliesityksienkin perusteella ei ole yhtään haitaksi tuoda kilpailua ja leveyttä kyseiselle pelipaikalle portugalilaisen Euroopan mestarin muodossa.

Tietysti ihannetilanteessa molemmat hankinnat olisivat olleet jotain muuta kuin lainoja ja suoraan sanoen ns. varmempia eli kovempia pelaajia. Tilanne on kuitenkin se, että seuran siirtokassa ja palkkabudjetti on Wengerin toimesta hassattu etenkin viimeisen reilun viiden vuoden aikana siihen malliin, että ilmeisesti paljoa ei ole liikkumavaraa. Erityisesti kun tiedetään, että surkea jenkkiomistajamme ei ole valmis laittamaan seuran kassaan puntakaan omistaan, vaan pikemminkin pyrkii nostamaan rahaa poispäin.

Viheriön tapahtumiin. Ensimmäinen asia, jonka halusin Wengerin seuraajalta nähdä oli laittaa puolustuspeli kuntoon tai ainakin nyt aluksi parantaa sitä edes jonkin verran. Ei olisi pitänyt olla suuri vaatimus Emerylle ottaen huomioon heikon tason viimeisen 10 vuoden ajalta. Eipä Emery kuitenkaan ollut oikea mies hommaan, joten toive oli sama baskin korvaajalle eli Artetalle.

Olen erittäin positiivisesti yllättynyt Artetan saamasta muutoksesta ja ennen kaikkea lähestymistavasta muuttaa joukkueen pelitapaa. Olisin veikannut miehen keskittyvän pääsääntöisesti hyökkäyspeliin Guardiolan opein, mutta mitä vielä. Homma on ollut lähes päinvastoin ja ainakaan en itse valita.

Enää joka vastustaja tai juuri kukaan ei saa pelistä toiseen sitä useaa kymmentä vetoa meitä vastaan, kuten Emeryn aikana oli hyvin yleistä. Lisäksi päästettyjen maalien keski-arvo on tippunut radikaalisti, selkeästi alle yhteen per peli. Hyvä saavutus, kun ottaa huomioon Artetan pestin alun sijoittuneen kauden suurimpaan peliruuhkaan, jolloin harjoittelulle puhumattakaan mistään pre-seasonista ei ole ollut aikaa.

Puolustuspelaamisemme ei ole näyttänyt yhtä hyvältä yli 10 vuoteen, joten tästä pitää Artetalle antaa tunnustusta. Sen sijaan ongelmia on ollut hyökkäämisessä ja maalinteossa. Sanoisin silti, että parempi näin päin ja ehdottomasti oikea järjestys lähteä parantamaan peliämme on mennä puolustuspeli edellä.

Ilman kritiikkiä Arteta ei kuitenkaan selviä, sillä avauskokoonpanon valinnat ovat vähintäänkin muutamissa otteluissa olleet outoja ja suorastaan surkeita. Torreira oli heti useissa Artetan ensimmäisissä otteluissa paras pelaajamme, mutta niin vain uruguaylainen on se, joka tippuu keskikentän kolmikosta penkille, vaikka Xhaka olisi oikea valinta.

Samoin koko kaudella yhden maalisyötön kasaan saaneen Özilin peluuttamista viikosta toiseen voisi miettiä uudestaan. Tehoja ei tule ylöspäin, joten olisiko kolmen keskikenttä parempi ratkaisu ilman selkeää kymppipaikkaa tai sitten kaksi kärkeä, joka tuskin silti huonontaisi puolustuspelaamista millään tapaa ottaen huomioon saksalaisen asenteen työntekoon alaspäin verrattuna esim. Martinelliin ja Lacaan.

Myös parhaan maalintekijämme Auban peluuttamista laidalle en ymmärrä, kun samaan aikaan penkillä on usein istunut joko Martinelli tai Pepe ellei jopa molemmat. Auba menee yksinkertaisesti hukkaan laidalla, vaikka sieltäkin tekee maaleja mukavan määrän. En vain näe järkeä peluuttaa yhtä maaliman parasta maailmantekijää ottelusta toiseen väärällä pelipaikalla.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen Artetan aloitukseen seurassa ja espanjalainen on keskittynyt suurimmaksi osaksi oikeisiin asioihin. Mitään takeita menestyksestä ei tietenkään ole, mutta sanotaanko vihdoin edes pienen pientä valoa kajastavan tunnelin päässä. Se ei tietysti vielä tarkoita mitään ja tie tulee olemaan pitkä ja varmasti monin paikoin kivinenkin. Toivottavasti Arteta kuitenkin jatkaa tästä, pystyy parantamaan sekä saa aikaa ja myös rahaa käyttöön hankintoihin seuraavien siirtoikkunoiden aikana, jotta todellista kehitystä ja ehkä sitä kautta menestystäkin voisi olla mahdollisesti tiedossa tulevien kausien aikana.

7 thoughts on “Voitto ja isomaalinen sellainen vihdoinkin

  1. Kiitos Ville kirjoituksesta! Mukavaa, että olet takaisin. Arsenalin otteluita on jälleen mukava katsella ja varsinkin, kun sinällään paineita sijoituksesta ei ole. Nyt vaan voi seurata miten joukkueen otteet kehittyy ja katsella kaikessa rauhassa onko Artetasta mihinkään. Oikeita asioita on selvästi tapahtunut paljon ja ainahan se on mukavaa nähdä, kun pelaajat viihtyvät kannattajien ohella.

  2. Hiljaista on täälläkin, corona tais sittenkin voittaa valioliiga maksa – altaan ylivoimaisuudesta huolimatta 🤔
    Onhan vielä vissiin mahdollista et pelataan kesällä loppuun jos virustilanne sen sallii? 🤔

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s