Podcast 50

Hyvät kanssakulkijat tällä matkalla. En olisi kuunaan voinut kuvitella, että vajaa vuosi podcastin syntymästä kirjoittaisin otsikolla Podcast 50.

Teitä kuulijoita on siellä tasaisen paljon, olkoon numerot globaalissa mittakaavassa marginaaliset. Yhtä kaikki numerot ovat jaksaneet kannustaa allekirjoittanutta paitsi jatkamaan, jopa yrittämään kehittyä olkoon kyse sitten käsikirjoituksesta, teknisestä toteutuksesta tms.

Tämän jakson yksi oppi, tai muistutus, oli kun sekoilin alun paperisotkun ja ranskalaisten viivojeni kerran pahemman kerran.. Mutta antaa mennä, en jaksa yrittää kaunistella tai editoida totuutta. Nahka paksuuntuu (paksunee?).

Lauteilla Kirkkoherra ja Rovasti Kari Kanala.

Kiitos kaikille,

hente

6 thoughts on “Podcast 50

 1. Joo, melkoinen soppahan tuo seuran varhaishistoria on ja tosiaan tapahtumista on sen verran kauan, että täydellisen totuuden löytäminen ei ole enää mahdollista. Mutta luottaisin kuitenkin eniten Andrewsin ja kumppanien kirjaan, koska siinä on kerrottu seikkaperäisesti eri historiallisten lähteiden taustat ja selitetty, mistä mahdolliset virheet niissä johtuvat. Ja kirjan taustaksi on luultavimmin ensimmäistä kertaa kaivettu kaikki olemassa olevat kirjalliset lähteet, kuten paikallislehdet sekä osa seuran varhaisten kokousten pöytäkirjoista. Valitettavasti aivan vanhimpia pöytäkirjoja ei ole enää tallella, koska ilmeisesti ensimmäisen joukkueen puolustaja Dick Price oli seuran tuolloisessa päämajassa Lord Raglanissa kännipäissään anastanut paperit sihteeri Watkinsilta ja tuhonnut ne.

  Eli perustamiskokouksen osallistujaluetteloa ei enää ole olemassa eikä niin muodoin myöskään tarkkaa tietoa kaikista ’perustajista’. Tässä tullaankin kysymykseen, miten määritellään ’perustaja’ ? Andrews ja kumppanit ovat määritelleet siten, että varmoja ’perustajia’ ovat kaikki seuran ensimmäisen komitean jäsenet, ensimmäisessä Royal Arsenalin ottelussa Erithiä vastaan pelanneet tai ensimmäiseen varainkeruuseen pallon hankintaan rahaa lahjoittaneet. Nämä kaikki ovat tiedossa ja niihin eivät kuulu mm. Jack Humble, Richard Pearce, Maurice Bates ja Joseph Smith. Seuran sivuillakin on asioista paljon väärää tietoa ja esim. Pearce on päätynyt listoille kauden 1938/39 kausijulkaisusta lähtien siksi, että hänen poikansa oli vuotta aiemmin kirjoittanut seuralle ja väittänyt isänsä kuuluvan perustajiin. Mutta mitään todisteita tästä ei ole. Samaten Joyn 1952 kirjaan, jota seuran virallinen kaanon on pitkään siteerannut, on uinut joitakin virheitä.

  Andrewsin ja kumppanien kirjassa mainitaan em. kriteerit täyttävän (jotkut kaikki 3, osa yhden niistä) seuraavat 16 miestä: Elijah Watkins, Fred Beardsley, David Danskin, Richard Price, George Harris Smith, Duncan Porteous, George Whitehead, Thomas Wells, James Moy, Thomas Gregory, James Bee, Arthur Brown, Robert Crichton, Francis John Wolfe, Francis Radcliffe ja John Gellatly. Kaksi viimemainittua olivat ainoastaan rahanlahjoittajia. Ensimmäiseen komiteaan kuuluivat Danskin (kapteeni), Beardsley (varakapteeni), G. Smith, Whitehead, Wells, Moy, Gregory ja Watkins (sihteeri). Näistä Beardsleyä ja Watkinsia lukuun ottamatta kaikki myös pelasivat Erithiä vastaan. Lisäksi on varmojen 16 perustajan lisäksi 4 mahdollista perustajaa: William Thompson, James Crichton, Alfred Morris ja Charlie William Bates.

  Sitten on toinen asia, voidaanko myöhemmin mukaan tulleita vaikuttajia, mahdollisesti suuriakin, kutsua perustajiksi? Mielestäni ei, vaikka esim. Jack Humblen ansiot ovat kiistattomat ja hän on Peter ja Denis Hill-Woodin jälkeen seuran johtokunnan kolmanneksi pitkäikäisin jäsen. Toisaalta voidaanko esim. David Danskinilta viedä pois ’perustajuus’, jos hän on myöhemmin toiminut ilmeisesti seuran tulevaa etua vastaan. Mielestäni ei, mutta Danskin ei enää ammattilaisseura Woolwich Arsenalin toiminnassa ollut mukana. Woolwich Arsenalille voitaisiin tietysti määritellä aivan omat ’perustajat’.

  Pari pientä huomautusta Henten monologiin: Manor Field nimettiin ensimmäisen liigakauden 1893/94 aikana Manor Groundiksi eikä toisinpäin. Ja sitten noita pukukoppipubeja oli muitakin, mm. Plumstead High Streetillä sijainnut Green Man, jossa itse asiassa kävinkin joitakin vuosia sitten. Siinä oli silloin irkkupubi, jota pyöritti vanha lady. Asiakaskunta oli rugby- ja Addicks-faneja.

  Kovin oli Hentellä ja Karilla optimistiset odotukset huomisesta pelistä ja hyvä niin. Itse kallistun pessimismiin ja iloitsen sitten mielelläni, jos olen väärässä. Onneksi Spurs-peli peruttiin, koska siinä olisi saattanut käydä huonosti. Burnleyn jälkeen ei sitten näyttäisi ohjelman mukaan olevan 4 viikkoon muita pelejä kuin Wolves. Tosin rästipelejä varmaan pelataan pois, jos korona suo. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  • Tähän vielä tarkennuksena, että Fred Beardsley pelasi Royal Arsenalin ensimmäisessä ottelussa 7.1.1887 Erithiä vastaan, mutta ei Dial Squaren ottelussa 11.12.1886 Eastern Wanderesia vastaan, koska piti samaan aikaan Forestin maalia Bramall Lanella FA-cupin ottelussa Lockwood Brothersia vastaan. Pikaisella laskutoimituksella saan Erithiä vastaan pelanneita 13 kappaletta, eli kahdessa paikallislehdessä, joista nämä tiedot ovat peräisin, on ilmeisesti ollut eri kokoonpanot kyseisestä ottelusta. Tästäkin voidaan päätellä, että täydellistä luetteloa ’perustajista’ ei tulla koskaan saamaan. Mutta mielellään osallistun, jos aiheesta joskus erikoisjakso järjestetään.

 2. Parissa viikossa karisivat kauden ainoat pokaalimahdollisuudet, FA-cupissa joka ennätysmunattomalla esitykselllä. Poolia vastaan oli yritystä, mutta pikkunätti pallon liikuttelu ei riittänyt, kuten ei aiemminkaan kovia seuroja vastaan. Bonuksena kaksi turhaa kurittomuusulosjoa, mikä vähän haittaa lähipelejä seuran turhimman pelaajan Elnenyn höntsäillessä myös jossain muualla.

  Vaikka Arteta sai puolivälin etappiin ajettua yllättävän hyvään asemaan Arsenalin, näen sulamisen merkit aika selvinä nelossijan suhteen. Pelitahti on löysä, mutta niin se on Spursillakin, jolla tuuria ja puristuskykyä tuntuu olevan Conten kanssa. Myös Hammers saattaa lievästä hyytymisestä huolimatta päätyä Arsenalin edelle. Arsenalilla kun Lacazette loukkaantuu, niin hyökkäyspeli menee jumiin. Eikä alakertaa vieläkään saada kunnolla tilkittyä.

 3. Hetken olin jo toiveikas tämän kauden osalta,tänään totuus tuli esiin karulla tavalla-Kotipeli vastassa burnley…no nähtiin miten kävi.Kympin sakkiinjos pääsis ja todennäköisesti hankinnat jää tekemättä joten ikuinen keskikasti odottaa…

 4. Pahasti alkaa yskiä. Jumboa vastaan pari pinnaa pois ja aika oikeutetusti. Painetta riitti, mutta luodut maalipaikat olivat aika vaikeita. Pope oli selkeästi vakuuttavampi kuin Ramsdale ja tietenkin työllistetympi. Peleissä näkyy tällä hetkellä hyvin se, miten Saka ja Martinelle luovat ahdistusta laidoillaan vastustajille ja heitä pimennetään monella miehellä. Keskelle syntyvää tilaa Odegaard ei vaa osaa käyttää ja oli taas varsin huono. Burnleytä vastaan Sakaa söi se, ettei White pysty tukemaan yhtään laidan tekemistä ja Japanin mieshän oli melkoisessa pyörityksessä Poolia vastaan. Puolikuntoinen ehkä, mutta selkeästi toinen vaihtoehto olisi hyvä oikean laitapakin tontille.

  Ehkä ei kannata kiirehtiä sen Artetan jatkosopimuksen kanssa, katsotaan ensin millainen blip tästä kehkeytyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s